Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.1.14

Schuster Roter Veltliner Vom Löss 2012

Schuster Roter Veltliner Vom Löss 2012
  • Valmistaja: Weingut Familie Schuster
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Wagram
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Wagram
  • Rypäleet: Roter Veltliner (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 6,00e (Lokakuu 2013)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Itävaltalaista Roter Veltlineriä pidetään Veltliner-rypälesuvun kantaisänä – paitsi suursuosiosta nauttivan Grüner Veltlinerin, jolla loogisesti ei ole mitään tekemistä muiden Veltliner-nimisten rypälelajikkeiden kanssa. Go figure.

Joka tapauksessa, punertavakuorinen Roter Veltliner on hyvin vanha lajike, jonka geneettinen historia on melko hämärän peitossa ja josta tehdään lähinnä Itävallassa valkoviiniä. Rypälelajike ei kuitenkaan ole erityisen suosittu, sillä sen määrä on viime vuosina ollut laskussa ja nykyisellään se vastaa vain n. 0,4% osuudesta Itävallan viljelypinta-alasta.

Itävallan viininäyttelyssä kuitenkin tarjoutui mahdollisuus päästä testaamaan tätä verrattain harvinaista lajiketta – vieläpä kahden eri terroirin versiona: wagramilaiselta perheviinitalo Schusterilta kun löytyi tarjolta kaksi erilaista Roter Veltlineriä; toinen pölyisessä lössimaassa kasvaneista rypäleistä valmistettu Vom Löss, toinen selkeästi humuspitoisemman lössimaan rypäleistä valmistettu Altweingarten. Nyt arvioitavana on ensiksimainittu viini, jota erikoisesti ei kuitenkaan löydy viinitalon kotisivuilta. Google kuitenkin löytää viinin muutamista nettikaupoista, joissa se näkyy olevan myynnissä keskimäärin kuuden euron hintaan.

Viinillä on houkutteleva, syvänvihreä väri.

Tuoksu on hyvin mehevä ja kypsä, jopa melko makea, mutta suht simppeli: kokonaisuutta hallitsevat lähinnä mehukas ananas ja mielenkiintoinen mausteisuus.

Tuoksu antaa odottaa melko mehevää, jopa puolikuivaa viiniä, mutta kokonaisuus onkin hyvin kuiva ja kipakka. Intensiivinen makumaailma tarjoaa runsaasti trooppisia hedelmiä – erityisesti keltaisia kivihedelmiä, kuten nektariinia, keltaluumua ja aprikoosia – ja melko karvasta mausteisuutta; taustalla häilyy syvyyttä tuovaa mantelimaista aromikkuutta. Vaikka maussa on kipakkaa särmää ja rakenteestakin löytyy mukavaa, kohtalaisen tuntuvaa hapokkuutta, on viini silti suutuntumaltaan melko täyteläisen ja tietyllä tavalla pehmeän oloinen.

Kielelle jäävä jälkimaku on pitkä, hennon persikkainen ja runsaan mausteinen, jopa ronski. Jälkivaikutelmassa tuntuu jopa jonkinlaista puisevuutta, joka kuitenkin tulee jälkimaun runsaasta mausteisuudesta eikä esimerkiksi tammesta.

Schusterin Lössi-Roter Veltliner on varsin miellyttävä, mielenkiintoinen ja mukavan ryhdikäs perusvalkkari, joka melko tiukan ja nuorekkaan energisen ilmaisunsa osalta tuntuu suorastaan huutavan rasvaista ruokaa kylkeensä. Varsinaista eleganssia viinistä ei löydy, vaan se on yleisilmeeltään melko maanläheinen, arkinen ja positiivisella lailla hieman maalaismaisen kömpelö. Siis kaikin puolin varsin näppärä kumppani arkisille ruoille ja ehdottomasti kohtuullisen hintansa väärti ostos.

Koska aikaisemmat kokemukseni Roter Veltlineristä ovat jääneet lähinnä blendeihin, on hyvin mahdotonta sanoa miten tällainen viini kehittyy iän myötä. Runkonsa puolesta viini varmasti säilyy helposti seuraavat lähivuodet, mutta jää arvailun tasolle tuleeko viinin hedelmäpuoli kehittymään mihinkään, vai haipuuko se ainoastaan pois kerätessään ikää. Joka tapauksessa, näin edullisia viinejä on turha säästellä: jos pullo löytyy näppien ulottuvilta, pistä esimerkiksi jotain juustoista tulemaan ja korkki auki!

Lyhyesti: Mehevänmakealla tuoksulla varustettu tiukka, mausteinen ja nuorekkaan hedelmäinen ruokavalkoviini melko harvinaiseksi käyneestä Roter Veltlineristä.

Arvio: Hyvä – viini on hieman simppeli ja maanläheinen, mutta tästä huolimatta ihastuttavan rakenteikas ja mukavan mielenkiintoinen tapaus sekä ennen kaikkea ilahduttava juotava. Ei niinkään yllätyksellinen, mutta sopivan erilainen tuttavuus.

Hinnan (6,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti