Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.1.14

Lenikus Gemischter Satz Der Bisamberg 2012

Lenikus Wiener Gemischter Satz Der Bisamberg 2012
  • Valmistaja: Weingut Lenikus
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Wien
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Wien
  • Rypäleet: ?
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 17,00e (Lokakuu 2013, Lenikus)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


No niin, jos itävaltalaiset viinit eivät jostain syystä uppoa, voi nyt vetäytyä meikäläisen blogista kahden viikon tauolle! Nimittäin viime syksynä Helsingissä järjestettiin mainiot itävaltalaisia viinejä esittelevät messut, joissa tuli testattua viini jos toinenkin ja joiden arviot rupeavat seuraavaksi valumaan yksi kerrallaan blogiini. Kevennän postauskuormaani sen verran, että aivan yhdentekevien viinien arvioita en tänne postaile, mutta koska koetin keskittyä lähinnä mielenkiintoisempiin viineihin, ovat tällaiset välistäpudotettavat arviot melko vähissä.

Ensimmäiseksi paikan päälle saapuessani marssin kaikista lähimmän pöydän luokse nappaamaan itselleni tervetuliaismaljan. Tätä ständiä edusti wieniläinen Lenikus, aivan hiljattain (vuonna 2008; ensimmäinen kaupallinen vuosikerta 2011) perustettu viinitalo, joka tuottaa Wienin kaupungissa sen sisällä ja sen rajamailla kasvatetuista rypäleistä viinejä (kyllä, Wien taitaa olla maailman ainoa pääkaupunki, jonka rajojen sisäpuolella viljellään viiniä). Aluksi testasin talon perustason Grüner Veltlinerin ja Gemischter Satzin, mutta molemmat olivat niin herttaisen yhdentekeviä arkiviinejä, ettei niistä sen enempää. Sen sijaan talon parempaa tasoa edustava, Bisamberg-vuoren tarhojen rypäleistä valmistettu Gemischter Satz oli jo sen verran pätevä esitys, että se ansaitsee oman arvostelunsa. Viiniin käytetyt rypälelajikkeet jäivät hieman arvoitukseksi, sillä unehtui tiedustella niitä talon edustajalta, eikä kotisivut tai Googlekaan onnistuneet kertomaan oikeaa vastausta. Arvuutellakaan ei uskalla, sillä monissa Gemschter Satzeissa voidaan käyttää yli kymmenenkin eri rypälelajikkeen sekoituksia.

Gemischter Satz, "sekoitettu satsi", on saksankielinen vastine termille field blendille; viinityylille, jossa satunnainen sekoitus erilaisia rypäleitä kasvatetaan yhdellä tarhalla ja ne kerätään ja puristetaan viiniksi yhdessä. Viininvalmistuksen nykyaikaistuttua tämmöisen tarhasekoitteet ovat hävinneet melko lailla kokonaan, mutta jostain syystä perinteikkäät Gemischter Satzit ovat edelleen hyvin voimissaan Wienin viiniskenessä.

Parin vaaleanhailakan valkoviinin jälkeen Der Bisamberg vaikuttaa väriltään selkeästi syvemmän kellanvihreältä.

Tuoksultaan viini on kevyehkö, mutta mielenkiintoisen moniulotteinen: papaijaa, kukkia, savuista mineraalia, hentoa mantelisuutta ja aavistus ananasta.

Suussa viinillä on leveä, täyteläinen ja intensiivinen olemus. Etualalla tuntuu mausteisuutta, ananasta, hunajaa ja särmää tuovaa karvautta, taustalla häilyy kevyttä omenaa, savua ja hentoa kukkaisuutta. Yleisilme on melko hapokas, mutta tämä suutuntumaltaan kevyesti jopa öljyisen oloinen viini kaipaisi kyllä hieman raikkautta – aromeja löytyy paljon, mutta yleisilme on hieman paksu ja raskastekoinen.

Viinistä jää pitkä, vivahteikas ja voimakas – jopa tuhti – jälkimaku, jossa tuntuu trooppisia hedelmiä, mausteisuutta ja kepeätä savuista mineraalia. Savu ja mausteisuus jopa onnistuvat tuomaan aavistuksia tammen aromeista kielelleni, vaikka jäikin hämärän peittoon onko viini missään vaiheessa nähnytkään tammea.

Kokonaisuus on tyylikäs, mielenkiintoinen ja moniulotteinen, mutta samalla se tuntuu hieman hakevan paikkaansa. Kenties se paikka olisi jonkun tuhdimman vaalean lihan tai sopivan voimakasmakuisten pataruokien kyljessä? Sellaisenaan viini nimittäin vaikutti, muttei vakuuttanut. Joka tapauksessa, tämä on nuoren viinitalon tuotokseksi varsin vakuuttavaa tavaraa ja varustettu ihan hyvällä persoonallisuudella. Hieman kun vielä rakenteen saa hinkattua balanssiin muhkean hedelmän kanssa, olisi tässä vallan erinomaista tavaraa.

Lyhyesti: Intensiivinen, runsasarominen ja tuhti Gemichter Satz, jonka kuitenkin kärsii hieman turhankin muhkeasta ilmaisusta, joka tekee viinistä melko raskaan juotavan pidemmän päälle. Nuorena nautittavaksi tarkoitettu wieniläinen sekoitevalkoviini tuhdimpien ruokien kumppaniksi.

Arvio: Tyylikäs – viinistä löytyy mielenkiintoa ja moniulotteisuutta, mutta koska omasta mielestäni viinimaailmassa bigger is better pätee melko harvoin, ei tämä massakas tapaus tykitä ihan täysin pistein loppuun asti. Der Bisamberg GS oli kuitenkin ensimmäinen talon viini, joka jollain tasolla onnistui säväyttämään allekirjoittanutta, joten plussan puolella ollaan.

Hinnan (17,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti