Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.1.14

Sattlerhof Sauvignon Blanc Kranachberg 2011

Sattlerhof Sauvignon Blanc Kranachberg 2011
  • Valmistaja: Sattlerhof
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Südsteiermark, Große STK Lage
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Styria, Südsteiermark
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 35,90e (Lokakuu 2013, Viinitie)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Itävallan viininäyttelyssä oli südsteiermarkilaisen Sattlerhofin intensiivisen, täyteläisen ja varsin uskottavan Sernauberg Sauvignon Blancin jälkeen järkevä sauma siirtyä saman talon Kranachberg Sauvignon Blanciin. Tämäkin viini on – kuten nimestä voi jo päätellä – yhden tarhan viini; Kranachberg-tarha on Sernaubergin tavoin istutettu hiekkaiselle maalle, mutta Kranachbergin maaperästä löytyy selvästi enemmän kalkkikiveä ja vaaleaa kiillettä. Lisäksi viini eroaa myös edellisestä sillä, että tällä pullotteella on vuoden verran enemmän ikää. Monien viinien tapauksessa kyseessä on varsin lyhyt aika, mutta tässä tapauksessa viinit ovat vuoden ja kahden ikäisiä, joten tämä nyt testattava on peräti kaksi kertaa vanhempi tapaus. Molemmat ovat kuitenkin vasta vauvoja, sillä tuottaja lupaa viineilleen kestävyyttä vähintään vuoteen 2020 – mikä on varsin paljon, sillä Sauvignon Blancia pidetään yleensä melko heikosti kypsyvänä tai ikää kestävänä lajikkeena!

Kranachberg Sauvignon Blancin väri on kevyesti vihertävä ja hädin tuskin ollenkaan sen intensiivisempi kuin Sernauberg.

Tuoksu on hieman lempeämpi ja rauhallisempi kuin intensiivinen Sernauberg. Lasista kohoaa miellyttävän harmoninen sekoitus hedelmäisiä ja aromaattisia, vihertävämpiä sävyjä: tuoretta päärynää, hillittyä passiota, aromaattisia yrttejä, kevyesti vastaleikattua kesänurmea ja taustalla värjöttelevää, makeutta ja kypsyyttä vihjaavaa trooppisuutta.

Rauhallinen tuoksu vie maun osalta harhaan: Kranachberg nimittäin paljastuu suussa varsin intensiiviseksi ja jopa kevyen päällekäyväksi tapaukseksi. Kuiva maku on varsin rehevä, mutta samalla melko tiukkarakenteinen. Vihreiden aromien (nokkosta, leikattua nurmikkoa, jauhettuja yrttejä) hallitsema makumaailma on freesi ja kirpeä, mutta seasta löytyy sopivasti vastapainoa tuovaa, kypsempää hedelmäisyyttä. Yleisilmeeltään Kranachberg on sekä hieman kepeämpi että moniulotteisempi ja voimakkaampi kuin täyteläisempi Senrauberg.

Viinin aromaattinen, vihreiden yrttien ja sitruksisten hedelmien sävyttämä jälkimaku on melko pitkä ja jättää kielelle kevyen nokkosisen ja aavistuksen mineraalisen jälkivaikutelman, johon alkoholi (14%) tuo kohtalaisesti lämpöä.

Vaikka Sernauberg Sauvignon Blanc oli jo omalta osaltaan varsin tyylikäs ja vakuuttava omalla sarallaan, onnistui Kranachberg Sauvignon Blanc menemään vielä heittämällä ohitse; lisäksi huvittavasti tuntui siltä, kuin viinien tuoksut ja maut olisivat menneet ristiin – Sernaubergin intensiivisempi tuoksu olisi sopinut paremmin tiukan Kranachbergin maun kanssa yhteen ja toisin päin!

Maailman arvostetuimmat Sauvignon Blancit yleensä löytyvät joko Loiren laaksosta tai Uudesta-Seelannista, mutta näiden Sattlerhofin vaikuttavien esitysten vakuuttamana olen valmis lisäämään Südsteiermarkin kolmanneksi pyöräksi tälle akselille. Itselleni Sauvignon Blancit ovat yleensä enemmän kesäisiä arkiviinejä sellaisenaan siemailuun tai esimerkiksi parsalle, vuohenjuustolle tai vihersalaateille, mutta erityisesti Kranachberg Sauvignon Blanc osoittaa, että myös sieltä ns. premium-luokasta voi löytyä oikeasti vaikuttavia rypäleen edustajia: tämä ei ole viini, jossa on haettu vaikuttavuuskerrointa tammella (kuten esimerkiksi Kalifornian Fumé Blancit), eikä tämä myöskään ole itsetarkoituksellisen superekspressiivinen (kuten esimerkiksi Uuden-Seelannin ikoni-SB:t), vaan tämä on ensisijaisesti intensiivinen ja hyvin voimakas, mutta samalla sopivan pidättyväinen ja tyylitietoinen viini, jolla on selkeästi oma, uniikki eteläitävaltalainen persoonallisuutensa.

Kun on tottunut siihen, että Sauvignon Blancit ovat yleensä verrattain edullisia (hyviä löytää jo alle 15 eurolla, kun taas monet suuret ja kuuluisat viinit asettuvat 20:n ja 30:n euron välimaastoon), aiheutti Viinitien 36 euron hinta pientä nikottelua, mutta hinta asettuu paremmin kontekstiinsa, jos sitä ei vertaa muiden maiden Sauvignon Blanceihin, vaan Keski-Euroopan muihin huippuvalkoviineihin (esim. Großes Gewächs- tai Alsace Grand Cru -viinit) – korkea laatu yleensä johtaa korkeaan hintaan, ja harvoin korkea laatu ja Sauvignon Blanc ovat samalla lailla yhtä kuin tässä viinissä! Lisäksi viinin hinta on kansainvälisestikin verrattuna kohtuullinen, sillä viinin keskimääräinen hinta näyttää huitelevan nettikaupoissakin 30:n ja 35:n euron välillä.

Lyhyesti: Todella upea, vakuuttava, intensiivinen ja voimakas Sauvignon Blanc, jossa kaikesta rotevuudestaan huolimatta mitään ei tunnu olevan liikaa ja osaset ovat upeasti paikallaan. Rypälelajikkeen edustajaksi ehdottomasti maailmanluokan esitys.

Arvio: Erinomainen – todella vakuuttava ja tyylikäs tapaus Sauvignon Blanciksi. Viinin maistettuani voin hyvin uskoa miksi tuottaja veikkaa viininsä kestävyydeksi reilusti yli vuosikymmentä vuosikerrasta: näin runsas ja rakenteikas viini voi säilymisen lisäksi kehittyä kellarissa edelleen parempaan suuntaan. Ehdottomasti testaamisen väärti viini, piti SB:stä tai ei!

Hinnan (35,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti