Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.6.13

Torres Clos del Pastor 2011

Torres Clos del Pastor 2011
  • Valmistaja: Miguel Torres Chile
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Curicó / Maule
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (70%), Cabernet Franc (30%)
  • Koko: 3,0l
  • Hinta arviointihetkellä: 34,90e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 35,90e (Helmikuu 2014, Alko)

Vuosi pari sitten Alkoon saapunut Clos del Pastor edusti silloin – ja myös edelleen – Suomessa myytävien punaviinihanapakkausten korkeinta hintaluokkaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että viini olisi erityisesti "kallista" viiniä – pulloihin suhteutettuna Pastor-pullo maksaisi n. 8-9 euroa. Tätä vain Skandinavian viinimarkkinoille kehitettyä viiniä markkinoidaan luomuviininä, vaikka ymmärtääkseni viinistä vain osa tulee Maulessa sijaitsevalta San Luis de Alocon luomusertifioidulta tarhalta, kun taas osa Cabernet Sauvignonista tulee aivan tavallisilta viinitarhoilta Curicón alueelta. Viini ei ole siis kuin vain osittain luomuviini.

Viini on suurelta osin Cabernet Sauvignonia, mutta sekaan on pistetty hieman Bordeaux'n hengessä kolmasosa Cabernet Francia. 6 kuukautta kestänyt kypsytys on tapahtunut ranskalaisessa tammessa.

Väriltään Clos del Pastor on todella tumman karmiininpunainen ja melko läpinäkymätön.

Tumman hedelmäisyyden, savuisten vivahteiden ja hennon nahkaisuuden hallitsemassa, todella tuhdissa tuoksussa viinin säilömiseen käytetty rikki tuoksuu hillittynä, mutta selvästi erottuvana poltetun tulitikun tuoksuna.

Suutuntumaltaan Clos del Pastor on paksuntäyteläinen, samettisen pehmeä ja monoliittisen raskas. Happoja tuntuu aavistuksen verran, mutta ei lähellekään niin paljon kuin näin tuhdissa viinissä haluaisin niiden tuntuvan. Runsasta ja melko voimakastakin makumaailmaa hallitsee kypsän luumuinen ja aavistuksen mustaherukkainen tumma hedelmäisyys ja mustikkaisuus, jonka seassa tuntuu kevyt pippurisuus, pehmeän mausteinen tammisuus ja kevyt mineraalisuus. Hienojakoiset, mutta melko runsaat tanniinit tuovat kokonaisuuteen hieman purutuntumaa, jolloin viini ei tunnu täysin höttöiseltä ja rakenteettomalta.

Jälkimaku on tummanpuhuvan hedelmäisyytensä kanssa melko yllätyksettömästi linjassa tuoksun ja maun kanssa; seasta erottuu myös kevyen vegetaalista yrttisyyttä ja hentoa mineraalia, tanniinit tuovat korkeintaan keskipitkään jälkivaikutelmaan hieman karheutta.

Hanapakkaukseksi Clos del Pastor on ihan passeli tapaus runsailla ja tuntuvilla aromeillaan, mutta viini on silti niin monen muun BIB:n tavoin turhankin pehmeä, helppo ja ryhditön. Pulloversiona viini ei tarjoaisi mitään kotiinkirjoitettavaa, mutta kolmelitraisten viinien melko kehnosta tarjonnasta johtuen Clos del Pastor on jopa ihan varteenotettava tuttavuus – jopa chileläiseksi.

Lyhyesti: Pohjoismaiden markkinoille kehitetty, osittain luomu hanapakkausviini, joka on varsin tuhti, runsas ja täyteläinen, mutta myös loppupeleissä melko rakenteeton ja ennalta-arvattava – tosin sellaisiahan ovat melkein kaikki muutkin viinitötsät, eikö totta?

Arvio: OK – helppo ja pehmeä Chilen Cab tuhdeista ja täyteläisistä viineistä pitäville. Ei mitenkään kummoinen esitys, mutta ei tarvitse myöskään hävetä silmiä päästään jos pistää tämmöisen esille kesän grillikutsuilla. Peruspasseli uutospommi.

Hinnan (35,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti