Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.6.13

Petit Chablis Le Donjon des Eschofiers 2011

Petit Chablis Le Donjon des Eschofiers 2011
  • Valmistaja: Jean-Louis Quinson
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Petit Chablis
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côtes d'Auxerre, Chablis, Petit Chablis
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,99e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 16,50e (Tammikuu 2014, Alko)

Aivan Burgundin pohjoisosissa sijaitseva Chablis on monien viiniharrastajien mieleen siksi, että alueella valmistetaan hyvin simppelein menetelmin äärimmäisen puhdaspiirteistä viileän ilmaston Chardonnayta – eli viinit eivät ole täyteläisiä, raskaita ja trooppisten hedelmien aromien hallitsemia, vaan kevyitä, kuivia, teräksisen hapokkaita ja täynnä tuoreiden, jopa kirpeiden omenoiden aromeja. Usein Chablis'n alueen saviperäisen maaperän sanotaan olevan merkittävä osasyy alueen viinien raikkaan mineraalisiin aromeihin.

Chablis'n alueen laidoilla sijaitsee muita alueen appellaatioita myöhemmin (1944) perustettu ja vähäisempää arvostusta nauttiva Petit Chablis -alue, joka sijaitsee lähinnä kalkkisella maaperällä. Alueen viinit voivat olla melkoista arpapeliä, parhaimpien viinien ollessa varsin mallikkaita Chablis'n viinejä, heikoimpien ollessa varsin tylsiä ja simppeleitä Chardonnay-valkoviinejä, joista ei löydy alueen viinien mineraalista ja teräksistä runkoa, muttei oikeastaan mitään muutakaan mielenkiintoa herättävää. Alkon valikoimista löytyvä Le Donjon des Eschofiers on Alkon valikoiman kahdesta Petit Chablis'ta se edullisempi. Kyseessä ei kuitenkaan ole mitenkään erityisen edullinen viini, sillä edullisimpia perus-Chablis-viinejä rupeaa löytymään jo heti 15 euron jälkeen.

Viini on väriltään hyvin hailakka ja melko raa'ahkon vihertävä.

Viileäilmeinen tuoksu on kepeähkö ja hillitty, siitä löytyy lähinnä yrttisyyttä ja hennosti tuoretta omenaisuutta. Mineraaliset vivahteet loistavat poissaolollaan.

Maultaan Le Donjon on tuoksun tavoin viileä ja kepeä, mutta rapsakka hapokkuus tuo viinin makuun miellyttävästi kevyttä intensiivisyyttä. Aromimaailmaltaan kevyehkö viini tarjoilee omenavetoisesti tuoretta vaaleaa hedelmäisyytt ja jopa kivipölyistä mineraalisuutta. Kokonaisuus on maultaan hieman vaatimaton mutta freesi, tasapainoinen ja tyylipuhdas.

Viileä ja raikas jälkimaku jättää suuhun greippisen sitruksisia, viheromenaisia, yrttisiä ja aavistuksen mineraalisia vivahteita.

Yleisesti Le Donjon des Eschofiers on ihan tyylipuhdas Chablis ollakseen Petit Chablis'n alueelta, mutta viini on melko vaatimaton esitys ja vaikka hapokkuutta ja mineraalia viinistä löytyykin, jää kokonaisuus hieman yksiulotteiseksi. Viini suorastaan kerjää ruokaa kumppanikseen, sillä sellaisenaan viinistä on vaikeata saada juuri minkäänlaisia fiiliksiä irti – sen sijaan viinin rapsakka rakenne pelaa mainiosti erityisesti esimerkiksi rasvaisempien ruokien ja / tai kastikkeiden kanssa ja sopiva safka voisi saada viinin aromit paremmin etualalle ja kokonaisuuden loistamaan.

edit 01/2014: viinin hinta pomppasi lähes kolme euroa vuodenvaihteessa, joten hinta-laatusuhdetta korjattu "heikosta" "surkeaan".

Lyhyesti: Peruskelvollinen ja puhdaspiirteinen, mutta hieman turhan vaatimaton ja yksiulotteinen Petit Chablis – tarvitsee ehdottomasti ruokaa kylkeensä, sillä sellaisenaan viini on varsin tylsänpuoleinen esitys.

Arvio: OK – periaatteessa viini tarjoaa kaikkea, mitä Chablis'lta voi odottaa, mutta ei kyllä yhtään mitään ekstraa. En oikein näe tätä täyttämässä Chablis-tarvettani, kun parilla lisäeurolla irtoaa monopolista mainion rapsakka ja tyylipuhdas La Chablisienne Le Finage.

Hinnan (16,50e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti