Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.6.13

Suavia Soave Classico 2011

Suavia Soave Classico 2011
  • Valmistaja: Azienda Agricola Suavia
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Soave Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Soave, Soave Classico
  • Rypäleet: Garganega (95%), Trebbiano di Soave (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,99e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 15,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Vuosi pari takaperin Alkon valikoimasta vielä löytyi perinteisen ja arvostetun Pieropanin viinitalon mainio Soave Classico, jonka poistuminen valikoimista aiheutti muutaman ärräpään lentelyn. Onneksi valikoimaan Alkon osto oli kuitenkin löytänyt tilalle todella mallikkaan korvaajan – Suavia Soave Classicon. (Tosin en pysty käsittämään miksi niin monessa kategoriassa Alkossa on mahdollista pitää vain YKSI tuote – toista se on esimerkiksi Systembolagetissa...) Viime vuosikerran perusteella viini on ihastuttavan tyylipuhdas ja rakenteikas Soave Classico, mutta uuden vuosikerran testaaminen ei haitanne.

1800-luvun lopulta viinirypäleitä viljellyt Suavian viinitalo päätti 1980-luvun alussa ruveta tuottamaan omia laatuviinejä Soaven perinteisistä rypäleistä perinteisin menetelmin (ja itse asiassa "Suavia" on myös Soaven vanha, latinankielinen nimi.) Taloa nykyään johtaa viljelijäperheen kolme siskosta, jotka pyrkivät tuottamaan mahdollisimman laadukkaita ja perinteitä kunnioittavia Soaven valkoviinejä kahdesta alueelle ominaisesta rypäleestä – Garganegasta ja melko harvinaiseksi käyneestä, hankalastiviljeltävästä Trebbiano di Soavesta, joka on melko läheistä sukua (myös Trebbiano di Lugana-nimellä tunnetulle) Verdicchiolle, jota viljellään erityisesti etelämpänä Italiassa sekä Garda-järven eteläosissa. Talo tuottaa kaikki viininsä luonnonmukaisin menetelmin, mutta eivät mainosta viinejään luomuviineinä virallisten sertifikaattien puutteessa.

Suavian varsin hyvällä maulla tehdyiltä, toimivilta ja informatiivisilta kotisivuilta löytyy ihastuttavan kattavasti melkeinpä kaikki oleellinen tieto, mitä viinitalosta voi haluta tietää – aina yksittäisten vuosikertojen kuvauksiin asti. Talon peruslinjaston tuote, Soave Classico, on käsinpoimituista luomurypäleistä valmistettu viini, joka on kypsynyt 4 kuukautta terästankeissä hiivasakkojen päällä. Viini ei ole läpikäynyt happoja ja rakennetta pehmittävää malolaktista käymistä ja se on suodatettu kerran kevyesti ennen pullotusta.

Väriltään viini on edellisvuosikertaa runsaampi – hyvin kellertävään taittuvan kellanvihreä ja paksuhko.

Tuoksu on aluksi kepeähkö, makean omenainen ja hennon päärynäinen. Avautuessaan viinin nokka rupeaa tarjoilemaan myös moniulotteisempaa yrttisyyttä, sitrustenkuoria ja kevyttä olkisuutta. Kokonaisuus on silti hieman hillitympi ja kevyempi kuin edellisvuosikerran viinillä muistikuvieni mukaan.

Suussa viinin kevyt jäännössokeri (5 g/l) tuntuu heti varsin selvänä makeana hedelmäisyytenä, tehden vaikutelmasta kuivan sijaan jopa puolikuivan. Tälle kuitenkin asettuu vastapainoksi hyvin tuntuva ja kirpeä hapokkuus, joka jopa aavistuksen kieltä pistelevänä antaa viinille todella raikkaan ja rakenteikkaan yleisilmeen. Makupuolelta löytyy viheromenaisuutta, sitruksisuutta, hillittyä olkisuuta ja kevyen vegetaalisen viheraromista yrttisyyttä. Suutuntuma on suurehko, mutta hapokkuuden ansiosta kevyenpuoleinen. Viinillä on ihastuttavan voimakas ja freesi ote alusta loppuun.

Pitkä ja rapsakassa hapokkuudessaan varsin kirpeä ja vettä kielellenostattava jälkimaku on aromikas, yrttisen vivahteikas, kevyesti tyylikkään hiivasakkaisen paahteinen ja hennon hedelmäinen; viini jättää melko pitkän ja intensiivisen jälkivaikutelman.

Suavia pitää edelleen kutinsa ja lienee uudella vuosikerrallaankin Alkon perusvalikoiman paras italialainen valkkari. Viini on ihastuttavan intensiivinen, puhdaspiirteinen, ryhdikäs ja mielenkiintoinen esitys jopa usein tasokkaiden Soave Classicoiden viitekehyksessä. Vaikka tämä uusi vuosikerta vaikuttaakin hieman kypsemmältä ja makeammalta kuin 2010, on viini edelleen ihastuttavan tasokas, kuiva ja rapsakka valkkari. Suorastaan loistokamaa, joka pelaa upeasti niin ruokapöydässä kuin sellaisenaan!

Lyhyesti: Upea, tasokas ja tasapainoinen Soave Classico, jossa riittää ihasteltavaa. Yksi parhaista Alkon perusvalikoiman kuivista valkoviineistä ja hands down paras esitys Italia-hyllyssä.

Arvio: Erinomainen – kaikin puolin upeata kamaa; puhdaspiirteistä, tammetonta hedelmää, rapsakkaa hapokkuutta ja moniulotteista aromimaailmaa. Mitä muuta laadukas valkoviini kaipaa?

Hinnan (15,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti