Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.6.13

La Sancive Muscadet 2011

La Sancive Muscadet-Sèvre et Maine Sur Lie 2011
  • Valmistaja: Drouet Frères
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Muscadet-Sèvre et Maine
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Pays Nantais
  • Rypäleet: Melon de Bourgogne
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8,88e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 8,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Loiren laakson päässä, Atlantin rannalla sijaitseva Muscadet-appellaatio on melko uniikki Ranskan viinialueiden joukossa – nimittäin melkeinpä kaikki maan viiniappellaatiot ovat saaneet nimensä joko suuremman alueen tai yksittäisten kylien mukaan, kun taas Nantesin kylän ympäristössä sijaitseva AOC Muscadet on saanut nimensä alueella valmistetun, kepeän valkoviinityylin mukaan.

Alkon perusvalikoimasta löytyvä La Sancive Muscadet on kerran arvosteltu aikaisemminkin blogissani, jolloin olen todennut sen olevan varsin mainio, raikas ja kesäinen valkoviini – siispä tämä arvostelu osuu mitä mainioimpaan saumaan juhannuksen lähestyessä uhkaavasti! Viini on valmistettu Muscadet-viineille ominaisesti Melon de Bourgogne -rypäleestä ja monien alueen viinien tapaan myös kypsytetty hiivasakan päällä (sur lie.)

Väriltään viini on melko neutraali, hailakan vaaleanvihreä.

Tuoksua hallitsee kypsän hedelmäiset aromit, päällimmäisenä kypsä omenaisuus ja kevyen päärynäiset aromit. Taustalla tuntuu myös keveitä vivahteita yrteistä, olkisuudesta ja hennon shamppanjamaisesta hiivaleipäisyydestä.

Kuiva maku on selvästi tuoksua kepeämpi ja hillitympi – suorastaan mieto melko runsaaseen tuoksuun verrattuna. Aromeiltaan viini on kuitenkin miellyttävän moniulotteinen ja puhdaspiirteinen; hapokkaan rapsakkaa makumaailmaa hallitsevat hento greippisyys, kevyesti suolainen mineraalisuus, miellyttävän aromaattinen yrttisyys ja hennon hiivaiset vivahteet. Kokonaisuus on varsin napakka, raikas ja miellyttävä.

Keskipitkässä jälkimaussa esiin nousee tuore, jopa kevyen raa'ahko omenaisuus, tuntuva, merellinen mineraalisuus ja kevyesti bitterinen yrttisyys. Viinin tuntuva hapokkuus jättää napakan ja varsin raikkaan jälkivaikutelman.

Kokonaisuutena viini on melko arkinen, mutta samalla ihastuttavan kepeä, hapokas, varsin napakka ja todella raikas esitys – varsin jees tapaus, erityisesti kun katsoo minkätasoista valkoviiniä yleensä yhdeksän euron alapuolelta saa. Vaikka viinin hinta onkin tasaisesti noussut, on se siltikin tasoisekseen erittäin edullinen.

Yleisesti La Sancive on mainio arkiviini piknikeille ja erilaisten kevyiden merellisten aterioiden seuraan; hyvin viilennettynä myös ihastuttavan raikas ja mineraalinen kesäviini aivan sellaisenaan. Ehdottomasti Alkon parhaita valkoisia "halpiksia"!

Lyhyesti: Raikas, napakan hapokas ja tuntuvan mineraalinen kesäviini Loiren laaksosta.

Arvio: Miellyttävä – jos kuivat, hapokkaat ja mineraaliset viinit ovat lähellä sydäntäsi, on La Sancive ehdottomasti mitä parhain arkivalkkari!

Hinnan (8,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti