Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.6.13

Lammershoek LAM Chenin Blanc & Viognier 2011

Lammershoek LAM Chenin Blanc & Viognier 2011
  • Valmistaja: Lammershoek
  • Tyyppi: Valkoviini, WO Swartland
  • Maa: Etelä-Afrikka
  • Alue: Western Cape, Swartland
  • Rypäleet: Chenin Blanc (55%), Viognier (45%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,70e / 12 cl (Huhtikuu 2013, Viiniravintola Grotesk, Helsinki)
  • Hinta nyt: 15,20e (Kesäkuu 2013, Viinitie)

Lammershoekin viinit ovat vallanneet Helsingin viinibaarit! Tai siltä ainakin vaikuttaa, sillä nyt tuli vastaan jo neljäs taho, jossa listoilta on löytynyt vähintään yhtä LAMia.

Lammershoekin LAM-sarjalaiset ovat siis poikkeuksellisen ihastuttavia viinejä Etelä-Afrikasta (TJEU: LAM Pinotage 2010 ja LAM Syrah 2010), joita eivät vaivaa yleiset Etelä-Afrikan viinien ongelmat, eli ylikypsä ja hilloinen hedelmäisyys, päälleliimattu tervainen savuisuus, läpitunkeva alkoholisuus ja tukkoontammittaminen. Lammershoek valmistaa viininsä mahdollisimman luonnonmukaisesti / biodynaamisesti, suodattamatta ja täysin ilman lisäaineita. LAM-sarjalaisten kypsytys tapahtuu teräksessä tai neutraalissa tammessa.

Useammissa ravintoloissa olen nähnyt tarjolla LAM White -viiniä, mikä on myöskin näkyvillä maahantuoja Viinitien sivuilla, mutta ymmärtääkseni kyseessä on LAM Chenin Blanc & Viognier -viini; ainakin sellaisesta sain viinini Groteskissa viiniä tilatessani. Lammershoekin sivuilta löytyy erikseen sekä Chenin Blanc & Viognier että White, jossa on kahden edellisen rypäleen lisäksi myös Chardonnayta. Varsinaista LAM Whiteä en kuitenkaan ole vielä Suomessa tavannut. LAM Chenin Blanc & Viognier on valmistettu 40-vuotiaiden köynnösten hedelmistä, kypsytetty 4500 litran terästankeissa hiivasakan kanssa ja pullotettu täysin suodattamattomana.

Lasissa on ilmiselvää, että viini on suodattamaton: neonvihreä väri on himmeän utuinen ja valkoviiniksi yllättävän sakea.

Tuoksultaan viini on hyvin hento; nuuskimalla lasista ei saa juuri muuta irti kuin hennon yrttistä, omenaista ja tuoreen hedelmäistä aromikkuutta. Tämä on kyllä räikeässä ristiriidassa yleensä trooppisen hedelmäisiin ja jopa hedelmäkarkkisiin Etelä-Afrikan Chenin Blanceihin ja Viogniereihin.

Maku jatkaa epätyypillistä aromikkuutta – viini on todella hapokas ja kuiva, jopa suun irveeseenlaittavan kirpeä, banaanisen hedelmäinen, tuoreen omenainen ja aromaattisen yrttinen. Suutuntuma on täyteläinen, mutta maku on erittäin tuntuvasta hapokkuudestaan johtuen kepeä, freesi ja täyteläiseen suutuntumaan nähden ohuehko; tässä apuun tulevat viinin runsaat hapot, jotka tuovat makumaailmana runsaasti viinin tarvitsemaa intensiivisyyttä. Makumaailma on hapokkuudessaan ja kepeän raa'assa omenaisuudessaan jopa rutikuivan siiderinen tai Gueuze-lambicmainen. Seassa on myös suht tuntuvasti merellisen suolaista mineraalisuutta ja hentoa Viognierin kukkaista mausteisuutta. Alkoholi (12,5%) pysyttelee miellyttävästi piilossa, mikä on myös mukavaa vaihtelua Etelä-Afrikan valkoviineihin.

Pitkään jatkuva, kirpeä jälkimaku on freesin yrttinen, raa'an omenainen, hyvin sitruksinen ja raikkaan mineraalinen.

Jälleen kerran Lammershoek onnistuu yllättämään! Normaalisti itsesuojeluvaisto estäisi tilaamasta etelä-afrikkalaista Chenin Blancia, mutta Lammershoekin nimen nähdessäni ostopäätös oli helppo tehdä – sen verran monta kertaa viinitalo on jo päässyt vakuuttamaan. LAM-sarjan Chenin & Viognier on kaikin puolin mainio esitys, vaikka onkin kaikkea muuta kuin SA Chenin-Viognier (tai no, juuri siksi se onkin niin mainio!) Viini on ihastuttavan raikas kuuman kesäpäivän viini ainakin lasillisen ajan, mutta näin raa'an omenaisen hapokas viini rupeaa varmasti tökkimään seuraavan lasillisen aikana – siksi viini kannattaa yhdistää jonkin kermaisen tai muuten vain rasvaisen ruoan kanssa, hyvinä vaihtoehtoina perinteinen uunilohi béarnaisekastikkeella tai kermainen sienikeitto. Viiniä voi, ja kannattaakin, kypsytellä huolella vuosikymmenen loppuun asti; jos sen haluaa korkata nyt, suosittelen jopa tarjoamaan vain kevyesti viilennettynä – näin rapsakan hapokas viini pysyy hieman lämpimämpänäkin varsin raikkaana!

Lyhyesti: Kirpeän hapokas, kevyt, erittäin ryhdikäs ja raikkaan yrttinen eteläafrikkalainen Chenin Blanc - Viognier -blend, joka on kaikkea muuta kuin tyypillinen Etelä-Afrikan Chenin Blanc - Viognier on.

Arvio: Erittäin hyvä – varsin mainiota kamaa, erityisesti todella (positiivisesti) epätyypillisestä ilmaisustaan! Lisäpisteitä luomutuotannosta, mahdollisimman epäspooffatusta valmistusprosessista ja hauskan sameasta ulkonäöstä.

Hinnan (7,70e) ja laadun suhde: Groteskissa 12cl lasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen, suosittelen tutustumaan.
Hinnan (15,20e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti