Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.6.13

Philipponnat Cuvée "1522" Grand Cru 2003

Philipponnat Cuvée "1522" Grand Cru Brut Millésime 2003
  • Valmistaja: Champagne Philipponnat
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Grand Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Pinot Noir (60%), Chardonnay (40%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 68,00e (Huhtikuu 2013, Viinitie)
  • Hinta nyt: 68,00e (Kesäkuu 2013, Viinitie)


Kesä 2003 oli suuressa osassa Ranskan viinialueita poikkeuksellisen kuuma, mitä yleensä pidetään hyvänä asiana (ainakin parempana kuin poikkeuksellisen kuumaa vuotta), mutta mikä myöskin heijastuu eri lailla eri viinialueisiin. Champagne kun sijaitsee verrattain erittäin pohjoisessa, missä rypäleet jäävät helposti hyvin raaoiksi (mikä voi kuohuviinin tapauksessa olla myös toivottavaakin), auttoi poikkeuksellisen lämmin sää rypäleitä kypsymään varsin hyvin. Tämän vastapainona monet vuosikerran 2003 shamppanjat ovat keränneet kritiikkiä matalasta hapokkuudesta, minkä seurauksena viinit ovat saattaneet vaikuttaa löysiltä ja ponnettomilta. Lisäksi korkea hapokkuus toimii viinissä säilöntäaineena, minkä vuoksi pitkään kypsytykseen tarkoitettujen viinien olisi syytä olla riittävän hapokkaita.

Akateemisen Viiniseuran ja Viinitien kuohutilaisuuden päätteeksi esitelty Philipponnat'n Grand Cru -shamppanja Cuvée "1522" on juurikin tämän tyyppinen kuohuviini – pitkään kypsytykseen tarkoitettu kuohuviini vuodelta 2003. Viini on saanut nimensä siitä vuodesta, kun Philipponnatin suku asettui Aÿn kylään vuonna 1522. Siihen käytetyistä rypäleistä Pinot Noirit tulevat Aÿn kylän Le Léon -tarhalta ja Chardonnayt Côte des Blancsissa sijaitsevan Ogerin kylän Grand Cru -tarhoilta; osa viinistä käytetään suurissa tammisammioissa ja vain pieni osa käy läpi malolaktisen käymisen; sitä kypsytetään vuosikerrasta riippuen 6-8 vuotta; ja se pidetään kuivuusasteeltaan extra brut -tasoisena, eli varsin kuivan dosagen jälkeen viinissä on jäännössokeria vain n. 4 g/l.

Väriltään "1522" on paksun kellervä ja runsas, suorastaan upean syvän kultainen.

Väriä seuraten tuoksu on myös varsin runsas ja kehittynyt. Aluksi tuoksua tuntui hallitsevan kevyt tammisuus, joka kuitenkin laantui varsin nopeasti ja jäi taustalle kehittyneiden aromien kanssa vivahteikkaaksi pähkinäisyydeksi. Tuoksussa on nuoren viinin sitruksisuutta, mutta myös kehittyneempää paahteisuutta, hunajavohvelia ja hiivaleipää – jopa kevyen hiivaista taikinaisuutta.

Makupuolella Pinot Noir tuntuu jylläävän: kokonaisuus on suht runsas, raskastekoinen ja vakavahenkinen. Hedelmäisyys on rehevää, tarjoillen hieman kypsempää omenaisuutta, kevyttä sitrusta, hentoa aprikoosia, hunajaista mausteisuutta ja aavistuksen verran punertavaan vihjailevaa marjaisuutta. Hedelmäisyyden ohella tuntuu myös hiivaista paahteisuutta, kepeätä kermaisuutta ja hentoa, kehittynyttä pähkinäisyyttä. Kokonaisuus on melko täyteläinen, mutta kuumasta vuodesta huolimatta varsin hapokas ja ryhdikäs; myös mousse on voimakas, runsaan kuohkea ja tuntuu suussa varsin pitkään.

Jälkimaussa hedelmän alta paljastuu kohtalaisen tuntuvaa mineraalisuutta tuoreen sitruksen, yrttisyyden ja kevyen kermaisuuden ohelle. Alkoholi (13%) tuo pientä lämpöä jälkimakuun. Viinistä jää varsin pitkä, voimakas ja yrteistä ja mineraalista karvas jälkivaikutelma.

Yleisesti "1522" on todella suurikokoinen ja vaikuttava GC-shamppanja, joka peittosi massallaan helposti aiemminesitellyt kuohuviinit, sekä kantoi hienosti runsaan runkonsa kuumasta vuosikerrasta huolimatta. Silti, lähes 10 vuoden iästään huolimatta, viini vaikutti vielä varsin nuorelta esitykseltä – tuntui, että tämä viini on korkattu vasta puolessavälissä matkaa. Väristä pystyi päättelemään, että viinillä rupeaa olemaan jo jonkin verran ikää, mutta muuten viinin kehittyneet piirteet olivat melko ujosti esillä ja kokonaisuutta hallitsi lähinnä runsas, kypsä ja melko nuorekaskin hedelmäisyys.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että viini olisi vielä liian raaka – päin vastoin, viini oli jo nyt todella vaikuttava, mutta silti rakenteeltaan ihastuttavan tasapainoinen esitys. Jos kuohuviiniltä kaipaa tuhtia, suuntäyttävää aromimaailmaa ja oomphia, hoitaa "1522" homman kotiin huoletta. Sen sijaan jos odottaa kehittyneempää, hienovaraisempaa ja kompleksimpaa shamppista, kannattaa tämän vuosikerran kanssa odotella vielä useita vuosia ennen korkkaamista – viinin ryhdikäs rakenne tullee kestämään hyvin pidempiaikaisemmankin kypsyttelyn.

Lyhyesti: Varsin roteva, raskastekoinen ja hedelmävetoinen Grand Cru -shamppanja, joka ei enää 10 vuoden iässä vaikuta liian nuorelta, mutta varsin nuorelta. Suurella koollaan ja verrattomalla tasapainollaan vakuuttava laatukuohuva, joka ei kuitenkaan iästään huolimatta tarjoa vielä juurikaan kehittyneempää aromimaailmaa – pullo, joka kannattaa pistää pidemmäksi aikaa kypsymään.

Arvio: Erinomainen – vähempää ei mielestäni 10-vuotiaalta Grand Crulta tarvitsisi odottaa. Viini oli yllättävän nuorekas ikäänsä nähden, mutta kaikin puolin vakuuttava ja mainio esitys yhtä kaikki. Upea viini lopettaa pienimuotoinen kuohuviinitilaisuus.

Hinnan (68,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti