Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.6.13

Karl Schaefer Quetschenbaum Riesling Brut

Karl Schaefer Quetschenbaum Riesling Brut
  • Valmistaja: Weingut Karl Schaefer
  • Tyyppi: Kuohuviini, bA Sekt
  • Maa: Saksa
  • Alue: Pfalz, Mittelhaardt, Bad Dürkheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 25,60e (Huhtikuu 2013, Viinitie)
  • Hinta nyt: 25,60e (Kesäkuu 2013, Viinitie)


Useampaan otteeseen olen todennut Rieslingin taipuvan valkoviinien ja jälkiruokaviinien ohella mainiosti myös kuohuviineiksi (esim. Solter Brut Riesling Réserve 2007 ja Alkon uutuus Barth Riesling); rypäleen luontainen hapokkuus ja sitruksinen hedelmäisyys tuottaa mitä miellyttävimpiä skumppia. Jostain syystä muualla maailmassa ei vain olla innostuttu kuohuvista Rieslingeistä – jok'ikinen maistamani kuplarisukka on nimittäin ollut Saksanmaalta.

Tämänkertaisen Sektin valmistaja on tunnistettavista kettu-etiketeistään tunnettu, 1800-luvun puolessa välissä perustettu Karl Schaferin viinitalo, jonka Grümpel-tarhan trocken-valkoviini on tullut testattua melko tasan vuosi sitten Vin-Vinissä. Nyt arvioitava Riesling Brut tulee pieneltä Quetschenbaum-viinitarhalta, joka sijaitsee Pfalzissa, Bad Dürkheim -kylpyläkylän kyljessä. Viini on, kuten talon kaikki muutkin viinit, käsinpoimituista luomurypäleistä tuotettu ja ikivanhoissa tammisammioissa villihiivoilla käytetty – varsinaista käsityötä, siis.

Väriltään viini on varsin vaalea ja hailakanvihreä. Pikaisen alkukuohahduksen jälkeen viini jää kuplimaan hyvin ujosti lasiin.

Hedelmäinen tuoksu vihjailee astetta kypsemmästä rypäleiden kypsyysasteesta – kypsää ja makeaan taittuvaa sitrusta, sitrusmarmeladia ja hentoa hunajaisuutta! Taustalla tuntuu myös kevyt aavistus mineraalia, mutta hedelmäisyys jyllää. Kokonaisuutena tuoksu on varsin puhdaspiirteisen Rieslingmäinen.

Kypsänmakeasta tuoksustaan huolimatta viinin maku on varsin kuiva, viileä ja kirpakka. Mausta löytyy sitruksisuutta, viheromenaisuutta ja kevyen kivipölyistä mineraalisuutta. Tuntuva hapokkuus korostaa pienikokoisen, mutta hyvin voimakkaasti vaahtoavan moussen särmää.

Jälkimausta löytyy lähinnä raa'an omenaisia, kevyen mineraalisia ja hennon ruohoisia vivahteita. Viinistä jää hyvin pitkä, raikas ja jopa kirpakka jälkivaikutelma, joka nostaa pitkään vettä kielelle.

Vaikka viinin miellyttävän hedelmäinen ja makeaan taittuva tuoksu lupaa hieman runsaampaa esitystä, jää viinin tiukka ja hyvin kuiva makumaailma hieman jälkeen. Kokonaisuus on silti varsin puhdaspiirteinen ja intensiivinen, mutta loppupeleissä myös hieman simppelinpuoleinen ja yksiulotteinen. Taattua Riesling-laatua viini on selvästi – en muuta voisi viinejä luomuna ja käsityönä valmistavalta viinitalolta odottaakaan – mutta viinissä jäädään melko kauas esimerkiksi Solter Brutin vuosikerta-Rieslingin makumaailmasta. Kyseessä lienee Schaeferin "talon maku" – viinitalossa taidetaan suosia rutikuivaa ja pelkistetyn karua makumaailmaa (henkilökohtainen arvio näin kahden viinin perusteella, siis.)

Schaeferin Riesling Brut on varsin napakka ja ryhdikäs kuohuviini, jonka hapokas ja sitruksinen makumaailma yhdistettynä hyvin raikkaaseen yleisilmeeseen tekee siitä niin mainion aperitiivin kuin kala- tai salaattiruokien kumppanin. Hintaluokkansa edustajana viini kuitenkin hieman alisuoriutuu – viini ei tarjoa juurikaan sen enempää mitä Alkon kymppiä edullisemmat skumpat eivät tarjoaisi.

Lyhyesti: Erittäin raikas ja ryhdikäs saksalaiskuohuviini, joka tarjoilee puhdaspiirteistä Rieslingin hedelmää napakassa paketissa. Kokonaisuus on varsin maistuva ja eloisa, mutta kuitenkin myös melko suoraviivainen ja yksiulotteinen.

Arvio: Tyylikäs – ihastuttavan freesi, rapsakan hapokas ja pirteä kupla-Riesling (eivätkös ne kaikki ole?)

Hinnan (25,60e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti