Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.6.13

Escudo Rojo 2010

Escudo Rojo 2010
  • Valmistaja: Baron Philippe de Rothschild
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Maipo
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (40%), Carménère (37%), Syrah (18%), Cabernet Franc (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,99e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 14,99e (Helmikuu 2014, Alko)

Toinen kahdesta Winestaten Chilen viinit -tilaisuuden Rothschildin viinistä oli Alkon perusvalikoimasta löytyvä Escudo Rojo – "Punainen kilpi", eli Rothschild espanjaksi. Kyseinen viini on parin mutkan kautta nähtävissä jonkinlaiseksi Bordeaux-blendiksi chileläisellä twistillä – viinin pohjana toimii perinteinen Cabernet Sauvignon + Franc -blendi, jonka seassa on myös perinteistä (mutta sittemmin alueelta kadonnutta) Carménèrea. Lopuksi sekaan on pistetty n. kuudesosa Syrahia, jotta kokonaisuus saisi vähän chilelle tyypillistä Cabernet-Shiraz-henkeä. Valmista viiniä on kypsytetty vuoden verran ranskalaisessa tammessa ennen pullotusta.

Olen viiniin tutustunut jo pariinkin otteeseen aikaisemmin ja todennut sen chileläisittäin melko kovasta hinnastaan huolimatta erittäin positiiviseksi tapaukseksi – Alkosta löytyvien chileläisten parhaimmistoksi, suorastaan – ja viinistä löytyy vuosikerrasta 2009 arviokin. Onkin varsin mielenkiintoista päästä tarkastamaan onko viinistä tullut uusi vuosikerta muuttanut asiaa yhtään parempaan tai huonompaan suuntaan.

Väriltään viini on varsin tiivis, lähes täysin läpinäkyvä ja sävyltään tumman purppuranpunainen.

Tuoksua hallitsee Cabernet Sauvignonin kypsähkö mustaherukkaisuus, mutta sen alta paljastuu myös kevyttä paprikaisuutta, varsin kevyeksi jäävää tammen mausteisuutta ja tummaa suklaata, hentoa maamaisuutta ja nahkaa. Alkoholi (14%) onnistuu puskemaan melko voimakkaan tuoksun läpi.

Mehevä ja kevyesti makeaan taittuva on suutuntumaltaan varsin täyteläinen ja ilmaisultaan kypsän chileläinen, vaikkei kokonaisuus varsinaisesti taitu hilloisuuteen tai raskauteen asti. Viinin varsinaiseksi pelastajaksi saapuu kokonaisuuteen nähden sopiva hapokkuus, joka piristää hyvin viinin yleisilmettä ja saa makeammat vivahteet vaikuttamaan kuivemmilta kielellä. Lisäksi viinin kohtuullinen tanniinisuus tuo kokonaisuuteen lisää selkärankaa, vaikkakin muistikuvieni mukaan viidin edellinen vuosikerta oli selvästi tanniinisempaa tavaraa. Tuoksun tavoin makua hallitsee voimakas mustaherukkaisuus, jota tukevat hillityn paprikaiset vivahteet, kohtuullisen mausteiset ja vaniljaiset tammen aromit ja aavistus lyijykynäistä puisevuutta. Alkoholi tuntuu melko selvästi makujen keskellä suuta lämmittävänä tunteena.

Varsin pitkään ja melko lämpimään jälkimakuun jää – ei niin yllättäen – tummaa herukkaisuutta, jonka ohella tuntuu mausteisia ja puisevan lyijykynäisiä tammen aromeja, kevyttä pippurisuutta ja hentoa, tanniinien tuomaa karvautta.

Kokonaisuus on varsin jees, erityisen chileläisten yleensä melko luonteettomien ja rakenteettomien punaviinien viitekehyksessä, mutta viini tuntuu aavistuksen vaisummalta esitykseltä kuin edellinen vuosikerta – toki myönnän aina mahdollisuuden arvostelijan subjektiivisuuteen, onhan tätä viiniä ennen ehditty maistaa pitkälti toistakymmentä muuta viiniä.

Joka tapauksessa suurta laadunharppausta ei olla tultu alas, vaan viini on edelleen varsin positiivinen muka-Bordeaux Alkon hyllyiltä. Cabernet'n hallitseva herukkaisuus dominoi tämänkin viinin vuosikerrassa, muttei edelleenkään niin pahasti, että se peittäisi kaiken muun alle tai rupeaisi varsinaisesti tökkimään (ellei satu olemaan eksplisiittisesti Sauvignonien herukan aromeja vihaava henkilö.) Rakenteeltaan Escudo Rojo on varsin sopiva tapaus niin rupatteluviiniksi kuin tuhdimpien ruokien kumppaniksi, minkä lisäksi sitä voi harkita myös kypsyttävänsä vuoden pari, jos viinin kypsemmän makeat puolet saisi niinsanotusti kuivahtamaan kellarin puolella.

Lyhyesti: Cabernet Sauvignonin ehdoilla toimiva, Bordeaux'ta henkivä viini selvästi kypsään Chilen tyyliin. Hedelmävetoisuudestaan ja kypsänmakeista aromeistaan huolimatta viini on varsin tasapainoinen ja rakenteikas esitys.

Arvio: Erittäin hyvä – viiniä kannattaa välttää lähinnä vain jos sattuu vihaamaan erittäin täyteläisiä uuden maailman viinejä tai Sauvignoneista löytyvää herukkaisuutta; Escudo Rojossa on saatu nimittäin varsin sopivasti eurooppalaista henkeä selvän chileläiseen kokonaisuuteen.

Hinnan (14,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti