Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.6.13

Brewdog 5 a.m. Saint

Brewdog 5 a.m. Saint
 • Valmistaja: Brewdog
 • Tyyppi: Olut, Amber ale
 • Maa: Skotlanti
 • Alue: Aberdeenshire, Ellon
 • Maltaat: Maris Otter, karamelli, münchner ja kristalli
 • Humala: Amarillo, Nelson Sauvin;
  kuivahumalina Ahtanum, Cascade, Centennial, Nelson Sauvin, Simcoe
 • Koko: 0,33
 • Hinta ostohetkellä: 3,25e (Maaliskuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 3,42e (Tammikuu 2014, Alko)

Hiljattain blogissani oli arvio luotettavasta arkioluestani, Goose Islandin IPA:sta. Tietenkään se ei ole Alkon perusoluista se ainoa valintani, joten ajattelin tässä esitellä pari muutakin kelvollista perusolutta Alkon valikoimista.

Brewdogin oluet ovat vakuuttaneet allekirjoittaneen koko linjastonsa läpi korkeatasoisena jatkuvalla linjallaan – oluet ovat poikkeuksetta selvästi humaloituja, mutta aina myös tasapainoisia, aromikkaita ja maukkaita. Talon ehdoton ykköstuote arkioluekseni olisi maanmainio Punk IPA, mutta se oli vain hetken aikaa Arkadian valikoimissa, eikä ainakaan vielä ole kuulunut sen paluusta – Ruotsissa taas olut on ihan Systemin perusvalikoimassa ja silloiseen Arkadian hintaan verrattuna peräti euron edullisempi. Myös mahtava, mutta varsin ronski ja tuhti Hardcore IPA löytyi jossain vaiheessa Alkon hyllyiltä – peräti ihan perusvalikoimasta – mutta sekin otti ja poistui tässä vuosi pari takaperin. Tällä hetkellä siis ainoa Alkosta löytyvä perus-Brewdog on 5 a.m. Saint, panimon näkemys amber alesta.

edit: Sittemmin sekä Hardcore että Punk IPA ovat palanneet Alkon perusvalikoimaan, mikä on varsin mukava asia.

Punertavan kuparinruskea olut on kevyen samea ja muodostaa suht runsaan, hyvin vaalean ja melko suurikuplaisen vaahtokukan kaatuessaan lasiin.

Aromaattisessa ja mielenkiintoisessa, jos kohta hieman yksiulotteisessa tuoksussa humalointi hallitsee – mäntyistä pihkaisuutta, ruohoa ja greippistä sitruksisuutta löytyy varsin reilulla otteella, kun taas taustalla väijyy kevyen keksimäinen mallas.

Maku on kuiva ja tarjoaa maltaalle paljon paremmin tilaa loistaa – yleisilmettä hallitsee leipäiset ja kevyesti paahteisen maltaiset aromit, mutta taustalta löytyy myös hapankorppua, pippurisuutta, kevyttä joulumausteisuutta ja hentoa siirapin aromia. Kokonaisuutena on varsin rapsakasti humaloitu ja tasapainoisen katkera; humalat tuovat bitterisyyden lisäksi kokonaiskuvaan ruohoisia ja hennon sitruksisia aromeja, mutta pääosin humalan aromit tuntuvat jäävän tuoksuun eivätkä tule makuun asti.

Kuiva jälkimaku on mukavasti tuntuvan katkeroinen ja aromeiltaan moniulotteinen – keskipitkä jälkivaikutelma jättää kielelle mukavan sekoituksen yrttiä, pihkaisuutta, kevyttä leipäisyyttä, kukkeutta ja ruohoisuutta.

Kokonaisuutena 5 a.m. Saint on varsin miellyttävä ja mielenkiintoinen perusolut, jossa avainsana on tasapaino – mitään ei ole liian paljon ja kaikkea löytyy! Mielenkiintoisesti tuoksu ja maku edustavat hyvin erilaisia tyylejä: tuoksussa päällimmäisenä on lähinnä humalan aromit, joita tuntuvan maltaisesta keskimausta ei löydy juurikaan.

Olut on varsin mainio esitys arkiseksi perusolueksi, mutta myös miellyttävän helppo niin kunnon humaloinnista nauttiville hopheadeille kuin kevyemmistä ja yksinkertaisemmista oluista pitäville perusoluiden ystäville. Ei mitenkään erikoinen esitys tämän melko yllätyksellisiäkin oluita tuottavan panimon linjastossa, mutta on silti mainiosti linjassa talon tasokkaan linjan kanssa!

Lyhyesti: Tasapainoinen, miellyttävä, aromaattinen ja sopivan helppo ale, jossa humala hallitsee tuoksussa mutta vain lähinnä tuntuu kuivassa mutta maukkaan maltaisessa maussa. Luotettava ja kelvollinen arkiolut!

Arvio: Hyvä – kaikin puolin kunnollinen perus-ale, josta löytyy niin aromikasta humalaa, maukasta mallasta kuin rapsakkaa katkeroakin!

Hinnan (3,42e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti