Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.6.13

Pascal Jolivet Sancerre 2011

Pascal Jolivet Sancerre 2011
  • Valmistaja: Domaine Pascal Jolivet
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Sancerre
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Sancerre
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,98e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 19,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Sancerren ja Pouilly-Fumén alueen viineihin erikoistunut Domaine Pascal Jolivet on melko nuori viinitalo, vasta vuonna 1987 perustettu. Talo omistaa n. 30 hehtaaria viinitarhoja, jotka tuottavat puolet talon valmistamien viinien rypäleistä; toinen puolisko ostetaan alueen sopimusviljelijöiltä. Talon erikoisuuksia ovat suhteellisen pitkät sakkakypsytysajat(kolmesta viikosta jopa vuoteen) ja rypäleiden omien luonnonhiivojen käyttäminen – viineihin lisätään ainoastaan sulfiittia pullotusvaiheessa.

Jolivet'n perus-Sancerre edustaa viinitalon toiseksi matalinta tuoteporrasta (alimmalta tasolta löytyvät edulliset, yleiseltä Loiren laakson alueelta kerätyistä rypäleistä valmistetut lajikeviinit.) Siihen käytetyt rypäleet ovat kerätty kolmea hyvin erityyppistä maaperää edustavalta Sancerren alueelta; jokaisen alueen rypäleet ovat kerätty erikseen ja viiniytetty luonnonhiivoilla omissa tankeissaan ja vasta lopuksi sekoitettu yhdeksi viiniksi.

Väriltään viini on tiiviin vihertävänkeltainen ja melko runsas.

Tuoksun murskatun herukanlehden aromit eivät jätä epäselväksi käytettyä lajiketta – seassa on myös kypsiä hedelmiä, jopa aavistus Uuden-Seelannin suuntaan vihjailevaa trooppisuutta, märkää hiekkaisuutta ja piikivistä mineraalisuutta, joka tuo kokonaisuuteen kevyttä savuisuutta. Yleisesti viinin tuoksua hallitsee enemmän hedelmäiset kuin viheraromiset tai mineraaliset vivahteet.

Suussa viini on raikas ja tasapainoinen; kokonaisuudesta suorastaan huokuu harmoniaa ja tyylikkyyttä. Makumaailma on tietyllä lailla melko yksinkertainen – sitruksista hedelmäisyyttä, joka paikoin taittuu jopa kirpeään greippisyyteen, kivistä mineraalisuutta ja kevyttä, aavistuksen ruohoista yrttisyyttä – mutta aromit tuntuvat aukeavan uusin tavoin koko ajan, pitäen viinin maun jatkuvassa liikkeessä. Yleisilme on varsin vivahteikas ja elegantti. Suutuntuma on Sauvignon Blanciksi melko täyteläinen, mutta viini on ihastuttavan hapokas, napakka ja fokusoitunut.

Raikasta ja pitkähköä jälkimakua hallitsevat bitterisen yrttiset ja märän kiviset, paikoin jopa kiniinisen bitterisen mineraaliset aromit; jälkimausta ei löydy enää juuri ollenkaan viinin aluksi esittelemää hedelmäisyyttä ja rapsakan hapokasta jälkivaikutelmaa ryydittää vain kevyt, tuore herukkaisuus.

Kokonaisuutena Jolivet'n perus-Sancerre on erittäin tyylikäs, klassinen Loiren Sauvignon Blanc – mitään erityisen erikoista tai mieleenpainuvaa viini ei tarjoa, mutta se onnistuu silti vakuuttamaan eleganssillaan ja erinomaisella tasapainollaan. Verrattuna usein selkeästi kepeämpiin mutta hedelmältään jopa päällekäyviin uuden maailman (myös Uuden-Seelannin) Sauvignon Blanceihin, on Jolivet'n tekele rungoltaan täyteläisempi ja suunmyötäisempi, mutta aromeiltaan hillitympi ja tyylitietoisempi. Kokonaisuutena viini on todella erinomainen, tyylikäs ja miellyttävä ruokaviini esimerkiksi suolaisten merenelävien tai vuohenjuustolla höystetyn salaatin seuraan. Suosittelen mielummin juomaan viinin muiden Sauvignon Blancien tapaan nuorena kuin jättämään sen kypsymään.

Lyhyesti: Klassisen tyylikäs, tasapainoinen ja harmoninen Sancerren valkoviini.

Arvio: Tyylikäs – ihastuttavan freesi, kesäinen ja elegantti valinta esimerkiksi juhannuksen yhtä lailla kesäisiin juhlapöytiin!

Hinnan (19,98e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti