Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.6.13

Torres Cordillera Carignan 2009

Torres Cordillera Carignan 2009
  • Valmistaja: Miguel Torres Chile
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Maule
  • Rypäleet: Carignan (63%), Syrah (22%), Merlot (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,98e (Huhtikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 21,90e (Helmikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Winestaten chileläisiä viinejä esitellyt tilaisuus oli päättymässä ja viimeisen flightin loppupuolelta löytyi Torresin parempaa keskitasoa edustavan Cordillera-sarjan Carignan. Viinin nimi on kuitenkin melko erikoinen, sillä Carignania varsinaisesta viinistä löytyy ymmärtääkseni vain vajaa kaksi kolmasosaa.

Viiniin käytetty Carignan tulee vuonna 1996 löydetyltä viinitarhalta, jonka köynnökset ovat iältään n. 80-vuotiaita, toisin sanoen poikkeuksellisen iäkkäitä Chilen viinituotannossa, sillä maassa suuremman luokan viininviljely on alkanut vaihdellen vasta 70-90-lukujen välillä; loput viiniin käytetyt rypäleet tulevat muualta Maulen laaksosta. Kypsyminen on tapahtunut 9 kuukauden ajan tammessa ja 3 kuukauden ajan pullossa; tammitynnyreistä 30% on uusia ja 70% vuoden vanhoja.

Viini on allekirjoittaneelle entuudestaan tuttu vuosikerrallaan 2008, joka onnistui vakuuttamaan harvinaisen hyvin chileläiseksi viiniksi – yhä edelleen Cordillera Carignan 2008 on ehdottomasti yksi parhaista Chilen viineistä Alkon valikoimissa. Siksi olin varsin innokkaasti tarkastamassa pystyykö viinin uudempi vuosikerta toisintamaan edellisen antamat hyvät vibat.

Väriltään viini on reunoiltaan kevyesti vaaleampaan rusehtavan punaiseen taittuva tummanpunainen ja melko läpinäkymätön.

Aromikas tuoksu on todella tummanpuhuvan hedelmäinen ja vivahteikas; luumua, karhunvatukkaa ja raakaa mustikkaa, sekä kevyesti märkää multaisuutta ja tammen mausteisuutta. Hienoisena kauneusvirheenä alkoholi (14%) puskee hieman tuoksun läpi.

Suussa täyteläinen viini paljastuu intensiivisemmäksi kuin yksikään muu illan aikana maistettu viini; kyseessä lienee suht voimakasta hedelmää kantavien köynnösvanhusten rypäleiden ja jopa sopivasti tuntuvan hapokkuuden luoma yhteistyö. Makua hallitsee tumma marjaisuus, joka tarjoilee tuoksun tavoin mustikoita, luumuhilloa, kypsänmakeata karhunvatukkaa ja mustaherukkaa. Seasta erottuu kuitenkin myös maustepippuria, palaneen savuista aromikkuutta, aromikkaan mausteista ja kevyen vaniljaista tammisuutta sekä hillittyä kukkaisuutta. Kokonaisuus on moniin muihin illan aikana maistettuihin viineihin verrattuna varsin tanniininen ja roteva. Yleisvaikutelma Cordillera Carignanista on varsin tasapainoinen ja lihaksikas; viini kuitenkin vaikuttaa edelliseen maistamiskertaan verrattuna hieman enemmän kypsänmakealta ja täyteläisemmältä.

Pitkähkö ja moniin muihin chileläisiin viineihin verrattuna mukavan persoonallinen jälkimaku jättää suuhun pippurista mausteisuutta, tummia hedelmiä, kevyttä nahkaisuutta ja tanniinista karheutta. Alkoholi jättää kurkun seudulle hennon lämmittävän tunteen.

Torresin Cordillera Carignan vakuuttaa edelleen – jälkikäteen miettiessä tämä kyllä taisi olla illan paras punainen. Viini vaikuttaa pätkän verran tuhdimmalta, täyteläisemmältä ja kypsemmältä – eli chileläisemmältä – kuin viime vuosikertaa testatessa, mutta viini on silti todella mainio esitys Alkon chileläisviinien keskellä. Kokonaisuudesta löytyy mielenkiintoa, lihasta ja tasapainoa; viinin voi siis huoletta lykätä niin tuhdimpien ja voimakasmakuisempien aterioiden kylkeen kuin pidemmäksi aikaa kypsymään kellariin – kenties tämä saattaisi jopa auttaa viinin painamaan viinin makeimpia ja hilloisimpia vivahteita hieman piiloon.

Silti laatuunsa nähden Cordillera tuntuu aavistuksen verran hinnakkaalta – parilla kympillä saa sen verran laadukkaita eurooppalaisviinejä pelkästään Alkon hyllyiltä, että tilausvalikoiman reilun 20 euron hinta on piirun verran turhan kallis. Mutta vaikka 15 euroa olisi viinille passelimpi hinta, on viini vielä kohtuujärkevä ostos parillakin kympillä – sen verran harvoin eurooppalaisille viineille pärjäävää chileläistä saa tässä maassa.

Lyhyesti: Varsin laadukas chileläinen punaviini, johon ei olla yritetty saada mahdollisimman paljon mahdollisimman ylikypsän makeata hedelmää, vaan kokonaisuus on saatu hyvin balanssiin sopivan napakan hapokkuuden ja tuntuvan tanniinisuuden kanssa.

Arvio: Erittäin hyvä – punaviini, jossa yhdistyy mainiosti eurooppalainen tyylitaju chileläiseen viiniestetiikkaan: kypsää hedelmää ja napakka rakenne. Toimii varsin mainiosti!

Hinnan (21,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti