Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.6.13

Grand Métral Fendant 2011

Grand Métral Fendant 2011
  • Valmistaja: Provins Valais
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Valais
  • Maa: Sveitsi
  • Alue: Valais
  • Rypäleet: Chasselas (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 16,89e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimassa; hinta 12,79e poistuessaan)

Sveitsi on monelle maan ulkopuoliselle (allekirjoittanut mukaanlukien!) melko tuntematon maa – paikalliset loppasuut kun juovat n. 99% maassa tuotetusta viinistä ja vain vajaa 2% pääsee ulkomaille asti. Alkoon on kuitenkin saatu ihmeteltäväksi sveitsiläistä valkoviiniä maan suosituimmasta valkoisesta rypäleestä, Chasselas'ta (joka siis tunnetaan sielläpäin nimillä Fendant ja Perlan.) Paikallisten juttujen perusteella sveitsiläinen Fendant on varsin mainio juuston kumppani, kuuluisimpina tietenkin paikallisten suosima Raclette ja erilaiset juustofonduet.

Grand Métral on valtava, 4400 osakkaan viiniosuuskunta, joka tuottaa vuosittain n. 100 000 hehtolitraa viiniä, eli peräti kymmenyksen koko maan tuotannosta. Tämä talon Grand Métral -sarjan valkoviini on 8 kuukautta terästankissa kypsytetty Fendant.

Väriltään viini on vaaleanvihertävä ja sävyltään varsin hailakka.

Kevyehkö tuoksu sointuu yksiin melko värittömän viinin luomaan mielikuvaan – kokonaisuudesta hahmottaa vain kevyttä trooppista hedelmäisyyttä, ei juuri muuta.

Maultaan viini on trooppisen hedelmäinen, jopa nallekarkkinen, kypsän päärynäinen, mehevän aprikoosinen ja jollain erikoisella tavalla kuminen (miettikää sitä makua, kun puhallatte ilmapalloa täyteen.) Maku on myös selvästi voimakkaampi kuin hento tuoksu. Happoja viinissä on hyvin vähän (3,6 g/l!), rakennetta voi hädin tuskin kuvata termillä "keskihapokas" – tästä syystä viini on erittäin pehmeä, jopa öljyisen täyteläinen ja hedelmävetoinen, mutta myös erittäin lattea ja ponneton. Vaikka viini on selvästi kuiva, eli kieli ei aisti vivahteita jäännössokerista, tuntuu kypsä hedelmäisyys vähäisten happojen vuoksi melko makealta.

Kevyen hedelmäkarkkinen, hennon mineraalinen ja aavistuksen mausteinen jälkimaku on happojen puutteessa vetinen, ohut ja lyhyehkö.

Ensimmäiseksi viinistä tuli mieleen halpa ja huonosti tehty uuden maailman Chenin Blanc, kiitos viinin hedelmäkarkkisten aromien ja vähäisten happojen. Miten tämän hintaluokan viini voi olla rakenteeltaan näin avuttoman ponneton? Hedelmän ja happojen suhden viinissä suorastaan hämmentää. Ainoa selitys voi olla se, että viini on oikeasti halpa tusinaviini Sveitsissä, mutta maan korkea hintataso ja Alkon katteet nostavat viinin hinnan Suomessa täysin naurettavaksi suhteessa sen laatuun.

Jotenkin tuntuisi hämmentävältä, että näin höttöinen viini voisi olla kelvollinen kumppani millekään rasvaiselle, ainakaan juustofonduelle. Viini ei kyllä suoraan sanottuna houkuttele kokeilemaan. Ehkä jään vain hämmennyksen vallassa odottelemaan seuraavaa kokemustani Chasselas'n parissa – ehkä viini ei antanut parasta mahdollista kuvaa rypäleestä.

Eniten kuitenkin hämmentää miksi viinin hinta pomppasi kesäkuussa eurolla! Viini oli jo aiemmalla hinnallaan melko naurettava hinta-laatusuhteellaan.

Lyhyesti: Erittäin hedelmävetoinen, vähähappoinen, ponneton ja lyhyt viini. Suht runsaasta maustaan huolimatta jättää melko heppoisen ja vaatimattoman kuvan itsestään.

Arvio: Huono – maku tuo mieleen uuden maailman korostetun hedelmäiset viinit, mutta niissäkin viineissä on usein parempi rakenne kuin tässä. En yksinkertaisesti käsitä tätä viiniä – juovatko sveitsiläiset muka oikeasti tällaista?

Hinnan (17,89e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti