Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.6.13

T Toro 2011

T Toro 2011
  • Valmistaja: Covitoro, Paul Boutinot
  • Tyyppi: Punaviini, DO Toro
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castilla y León, Toro
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 7,79e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 8,39e (Helmikuu 2014, Alko)

Espanjan keskiosista, Portugalin itäpuolelta löytyvä Castilla y Leónin alue on tullut erityisen kuuluisaksi tuhteja ja muhkeita Tempranillo-punaviinejä tuottavaksi alueeksi. Alueen viinialueiden etunenässä tullee melko kuuluisaksi ponnistanut Ribera del Duero, jossa Tempranillo tunnetaan paremmin nimellä Tinto Fino, jota seuraa myös muhkeita, mutta usein astetta robustimpia viinejä tuottava Toron alue, jossa Tempranillo tunnetaan nimellä Tinta de Toro. Alkon valikoimissa Toron viinit ovat varsin aliedustettuja: vaihtoehtoja on peräti kaksi kappaletta, eikä kumpikaan edusta alueen parempaa päätä. Nyt testissä on valikoiman tarjonnasta se edullisempi, T Toro.

Viini on Torolaisen osuuskunta Covitoron brittiläiselle massiiviselle, viinejä ympäri maailmaa valmistavalle ja tuottavalle Boutinot-yhtymälle tuottama perustason punaviini. Viini on valmistettu Tempranillosta ja se on tammitettu espanjalaisittain yllättävän kevyesti: vain 20% viinistä on kypsytetty tammessa!

Väriltään viini on hyvin tumma, mutta myös joten kuten läpinäkyvän punainen.

Ensimmäiseksi tuoksussa tulee vastaan paljon alkoholia (mikä ei yllätä; viinillä on voltteja peräti 14,5%), minkä ohella on nuoren Tempranillon makeata mansikkaa ja paahteista maata. Kokonaisuus on tunkkaisenpuoleinen; liekö kyseessä viinin kevyt tammitus, joka ei kovinkaan selvästi ainakaan tule läpi tuoksussa?

Yleisvaikutelmaltaan T Toro on kypsänmakea mutta kohtalaisen hapokkuutensa avulla kuivahko. Maussa hallitsevat espanjalaiset, nuoren Tempranillon aromit: makeata mansikkaisuutta, kypsää luumuisuutta, kevyttä mustaherukkaa ja maamaisuutta. Yleisilmeeltään viini on alkoholinen, nuorekas, rotevahko ja pehmeän mutta melko tuntuvan tanniininen. Tammitynnyrikypsytys tuo aromimaailmaan kevyttä vaniljaisuutta.

Makeahko ja voimakkaanpuoleinen jälkimaku on erikoisen (jotenkin ehkä hieman käyneen oloisen)marjainen, vaniljainen, tuntuvan lämmin ja kevyen tunkkainen.

Kokonaisuutena T Toro ei oikein vakuuta – kypsä hedelmäisyys on tuntuvan makeata ja aromeiltaan hyvin mansikkavetoista. Lisäksi vaikka viinissä on hartiaa, on viini kuitenkin samalla sen verran ohut ilmaisussaan, että erittäin runsas alkoholi puskee läpi pahasti niin tuoksussa kuin maussa ja viinistä tulee paikoitellen jopa hieman viinainen olo. Myöskin hämmentää viinin kevyeksi jätetty tammitus (toisaalta myös ymmärrettävä keino pitää kustannukset alhaisina), sillä yleensä Tempranillo kestää varsin mainiosti tuhdimpaakin tammitusta uudella tammella – nyt kevyehkö tammi tuntuu vain tukkivan viinin hedelmää ja viini olisi todennäköisesti ollut raikkaampi esitys kokonaan tammettamattomana!

Toisaalta, viini on myös varsin edullinen esitys. Yleensä tähään hintaan saa höttöisen rakenteettomia ja herttaisen yhdentekeviä marjamehuja, kun taas T Torossa on kiistämättä rakennetta ja perinteistä espanjalaista aromikkuutta. Viini häviää selvästi jo euron pari hinnakkaammille espanjalaisille, mutta pesee lattiaa monilla muilla saman hintaluokan punaviineillä. Viini ei maksa paljoa, muttei se kovinkaan kummoista makuelämystäkään tarjoa – jos suus halvalla pitää päästä eivätkä kypsän mansikkaiset aromit ja tuntuva alkoholisuus haittaa, on T Toro varsin järkevä ostos. Sen sijaan yhtään laatutietoisempien kannattaa sijoittaa pari euroa enemmän ja ostaa hyvä kympin viini.

Lyhyesti: Hyvin nuorekas, makean mansikkainen ja kohtalaisen roteva peruspunaviini Torosta, joka kärsii epätasapainoisesta alkoholisuudesta. Melko köykäinen esitys, mutta hintaluokassaan ihan passelia kamaa.

Arvio: Keskinkertainen – ei aromeiltaan mitenkään erityisen miellyttävä esitys, toisin kuin monet muut Toron alueen viinit, muttei missään nimessä huonokaan. Tuhti budjettipunkku, jolle suosittelen kohtuullista viilennystä, jotta viinin melko hallitseva alkoholi pysyisi aisoissa.

Hinnan (8,39e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti