Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.6.13

Durius Tempranillo 2009

Durius Tempranillo 2009
  • Valmistaja: The Haciendas Company, Hacienda Durius
  • Tyyppi: Punaviini, Vino de la Tierra Castilla y León
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castilla y León
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 9,96e (Helmikuu 2014, Alko)

Tällä haavaa arvioitava viini, Durius Tempranillo, on aikaisemminkin arvioitu blogissa – peräti puolitoista vuotta sitten, blogin järjestyksessään kolmantena arviona! Silloin (no itse asiassa jopa tätä aiemmin; kyseinen arvio on siis pöytälaatikkokirjoitus vielä aikaisemmin testatusta viinistä) viini onnistui vakuuttamaan kaikin puolin tyylipuhtaalla suorituksellaan ja siitä eteenpäiin olen ollut valmis julistamaan kyseisen pullotteen melkeinpä Alkon parhaimmaksi alle kympin punaviiniksi. Olikin siis jo korkea aika päästä testaamaan onko vanha mestari edelleen tikissä, vai onko taso päässyt putoamaan uusien vuosikertojen myötä.

Viini tulee tuhdeista Tempranilloista tunnetusta Castilla y Leónista – alueesta, jonka lippulaiva-alueina ovat muhkeita punaviinejä tuottavat Ribera del Duero ja Toro, sekä ryhdikkäitä valkoviinejä tuottava Rueda. Durius ei kuitenkaan edusta mitään tiettyä Castilla y Leónin aluetta, vaan on luokitukseltaan alempaa Vino de la Tierra -tasoa.

Duriusilla on melko tumma ja tiivis, vain kevyesti läpikuultava väri.

Tuoksusta löytyy pölyistä, paahteista maata, tummaa marjaa ja hedelmää, satulanahkaa, kypsähköä mansikkaa, espanjalaisviinien tallintausta ja hentoa tammen vaniljaa. Kokonaisuus on varsin houkutteleva ja moniulotteinen, mutta tammisista ja maalaisista aromeistaan huolimatta ensisijaisesti hedelmävetoinen.

Täyteläinen ja melko paahteinen maku tarjoilee kypsää tumma hedelmää, tuoretta viikunaa, kevyesti kehittyneen nahkaisia aromeja ja hillityn vaniljaista tammisuutta. Muhkeasta makumaailmasta huolimatta viini on raikkaalla hapokkuudellaan ja kevyehköllä tanniinisuudellaan varsin ryhdikäs ja jäntevä kokonaisuus; vaikka viini tuntuu olevan hieman kepeämmän tanniininen mitä edellinen vuosikerta muistikuvissani, on siinä silti varsin miellyttävästi potkua ja purutuntumaa.

Jälkimaku on runsaaseen keskimakuun nähden kevyehkö; kielellä pyörii kypsän luumuisia, kevyen viikunaisia, vaniljaisen tammisia ja kevyen tupakkaisia piirteitä. Viinistä jää kuitenkin varsin napakka, monikerroksinen ja kohtalaisen pitkä jälkivaikutelma.

Helpotuksekseni Durius Tempranillo pitää edelleen kutinsa – kokonaisuudessa ei ole hintaluokka huomioon otettuna moitteen sijaa. Aromeissa on modernin kypsän hedelmävetoisen makumaailman alta löydettävissä myös perinteisempää, rustiikkista espanjalaisuutta, ryhtiä löytyy ja rungossa riittää hyvin hauista varsin tuhteihinkin ruokaparituksiin! Onnistuu ilahduttavasti tarjoamaan paljon enemmän rahalle vastinetta mitä monet muut tässä hintaluokassa antavat sekä valaa uskoa siihen, että Espanjan viineistä voi löytyä varsin laadukkaita viinejä DO- ja DOCa-luokkien alapuoleltakin!

Suosittelen nauttimaan mielummin nuorena kuin kypsempänä, vaikka viini varmasti kyllä kestää muutamia vuosia kypsyttelyä. Tarjoa tunnin karahvittelun jälkeen tai vähintään kevyesti jäähdytettynä – näin tuhti viini pelkästään hyötyy hieman huoneenlämpöä viileämmästä tarjoilulämpötilasta.

Lyhyesti: Muhkea, harteikas ja vivahteikas Tempranillo, jossa yhtyvät moderni hedelmävetoisuus ja perinteinen maalaisuus hienosti ilman liiallista, kaikenpeittävää tammisuutta. Ehdottomasti parhaita kympin punaviinejä Alkossa, varauksettomat suositteluni!

Arvio: Erittäin hyvä – ehdottomasti varma valinta niin pääsiäislampaalle, kesän tuhdimmalle grillailusapuskalle kuin lämmikkeeksi syys- ja talvi-iltoihin. Durius on kaikin puolin tyylipuhdas muhkean pään Tempranillo ja meikäläisen silmissä kaikin puolin hittiviini.

Hinnan (9,96e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti