Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.6.13

Cabriz Encruzado 2012

Cabriz Encruzado 2012
  • Valmistaja: Dão Sul
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Dão
  • Maa: Portugali
  • Alue: Beiras, Dão
  • Rypäleet: Encruzado (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 12,40e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 12,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Portugalinreissun jälkeen portugalilaisiin viineihin on jäänyt pieni himo päälle. Siksi olikin varsin mukava yllätys, että Alkon valikoimiin saapui uusi tapaus aivan äksettäin – ja vieläpä jostain muualta kuin sieltä iänikuiselta Vinho Verden alueelta! Viini tulikin melko nopeasti valikoimaansaapumisensa jälkeen napattua mukaan Handelista juhannukseksi ystävien luona pidettyyn tortilloja-ja-lautapelejä-iltaan.

Viini on 100% Encruzado, ja olisin voinut vannoa etten ole koskaan aikaisemmin törmännyt kyseiseen lajikkeeseen, mutta tarkempi tarkastelu osoittaa rypäleen olevan varsin yleinen sekoiterypäle portugalissa ja on kyllä aikaisemmin vastaani myös tullut viinejä, joista löytyy osa Encruzadoa. Tämä vain sattui olemaan ensimmäinen vastaani tullut lajikeviini kyseisestä rypälelajikkeesta.

Viini tulee Keski-Portugalissa sijaitsevan Dãon alueelta, joka on erityisen tunnettu muhkeita punaviinejä tuottavana alueena – vain 20% alueen viineistä on valkoviiniä. Erikoisesti viinin tuottaneen Dão Sulin kotisivujen mukaan viini on viettänyt 6 kuukautta uudessa tammessa, mutta Alkon sivujen mukaan vain 2 kuukautta. Tosin sivuilla myös puhutaan yleisesti vuosikerta 2011:sta, joten suattaapi olla, että vuosikerta 2012 on viettänyt huomattavasti vähemmän aikaa tammessa.

Väriltään viini on melko värittömän hailakka, kevyesti kellanvihreään taittuva.

Tuoksu on erittäin moniulotteinen, portugalilaisille valkoviineille tyypillisen trooppisen hedelmäinen ja erittäin kutsuva. Aluksi lasista tervehtii hyvin kypsä ja paahteinen trooppinen hedelmäisyys, joka tarjoilee hunajamelonia, kevyttä ananasta ja hentoa banaania. Tämän alta paljastuu kevyt tammisuus, joka aluksi tuo kevyttä muskottipähkinäisyyttä ja hyvin hentoa toffeeta tuoksuun. Seassa on myös mitä pienin aavistus kumia ja asetonia. Avautuessaan tammisuus korostuu tuoden aromimaailmaan aavistuksen Burgundi-henkisyyttä, mutta tammi pysyy silti ilahduttavasti illan läpi varsin hienovaraisena eikä missään vaiheessa töki, vaan päinvastoin, pysyy varsin miellyttävänä ulottuvuutena kokonaisuudessa.

Kuiva makumaailma vahvistaa tuoksun lupaamat, hedelmävoittoiset aromit. Trooppisessa, mehevässä ja erityisesti tuoreen ananaksisessa maussa tammi tuntuu tuoksua hieman enemmän, mutta pysyy edelleen mainiosti tasapainossa kypsän ja aavistuksen makeaan taittuvan hedelmän toimiessa viinin punaisena lankana. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen, jopa hieman öljyinen ja aavistuksen raskastekoinen, mutta kohtuullisen ja kokonaisuuteen nähden tasapainoisen hapokkuuden ansiosta sopivan ryhdikäs – kokonaisuus ei tuhdista suutuntumastaan vaikuta missään vaiheessa vetelältä tai ylikypsältä.

Pitkähkössä jälkimaussa kevyt tammen mausteisuus ja hennon puinen bitterisyys tuo kypsähköön ja persikkaisen hedelmäiseen aromikkuuteen hieman luonnetta ja grippiä. Viinistä jää erittäin miellyttävä, tasapainoinen ja mehevän hedelmäinen jälkimaku.

Yleisesti viini yllätti varsin positiivisesti – melko usein Alkoon päätyy vain tylsiä ja mitäänsanomattomia portugalilaisviinejä, jostain reilusti kympin alapuolelta ja suht usein juuri Vinho Verden alueelta, mutta tällä kertaa tarjolla on ilahduttavasti jotain muuta! Cabriz Encruzado on trooppisen hedelmäisine ja kevyen tammisine piirteineen kaikin puolin erittäin tyypillinen Portugalin valkoviini, jossa makumaailman osa-alueet ovat upeasti balanssissa keskenään (2 kuukautta uutta tammea näyttää siis olevan sopiva kypsytysaika jos tukevampi tammisuus häiritsee.) Ainoastaan hieman tuntuvampi hapokkuus olisi ollut kaivattua tuomaan lisää raikkautta varsin mehevään kokonaisuuteen.

Viini toimi hieman hillitystä hapokkuudestaan huolimatta varsin mainiosti juhannustortillojemme (no ei, ei kyllä ollut kovinkaan perinteistä juhannussafkaa!) kumppanina sekä varsin miellyttävänä siemailtavana ihan sellaisenaan. Täytyy vain toivoa, että ihmiset löytäisivät tämän viinin Alkon hyllyiltä – olisi sääli menettää näin mainio hedelmäisen pään arkivalkkari perusvalikoimasta!

Lyhyesti: Mehevän hedelmäinen, täyteläinen ja helppo portugalilaisvalkoviini, jossa edes uuden tammen aromit eivät pääse häiritsemään missään vaiheessa. Varsin miellyttävä valkoviini, joka tarjoilee mitä klassisinta portugalin aromimaailmaa.

Arvio: Hyvä – klassinen, maltillisesti ja hyvällä maulla tammitettu portugalin hedelmäpommi (joka siis on kaikkea muuta kuin uuden maailman hedelmäpommit), jonka ainoa miinus tulee turhan raskaasta suutuntumasta ja hillitystä hapokkuudesta. Tästä huolimatta viini on kaikin puolin maittava ja monipuolinen esitys.

Hinnan (12,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

2 kommenttia:

  1. Lähes väritön. Fenkolimainen mausteinen tuoksu. Pistävän puinen. Kypsän hedelmäinen.
    Mielenkiintoinen löytö Pihtiputaan Alkosta. Yleensä tällaisia viinejä tulee varmemmin vastaan ravintolassa. Yhden lasin voi juoda ilman ruokaa. Tuskin ostan toiste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvä juttu! Tosin nyt jäi hieman epäselväksi että oliko nyt viini hyvä vai huono kokemus.

      Poista