Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.6.13

Château de Rayne-Vigneau 2009

Château de Rayne-Vigneau 2009
  • Valmistaja: Château de Rayne-Vigneau
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Sauternes, Bordeaux 1er Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Graves, Sauternes
  • Rypäleet: Sémillon (74%), Sauvignon Blanc (24%), Muscadelle (2%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 56,20e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 57,00e (Tammikuu 2014, Alko)

Varsin kuuma vuosikerta on 2009 universaalisti todettu varsin mainioksi Bordeaux'ssa – ei kuitenkaan ehkä yhtä upeaksi, mitä haltioituneet ensivaikutelmat ovat antaneet ymmärtää, erityisesti haastavamman, mutta upeaksi muuttuneen 2010:n rinnalla. Erityisesti alueen punaviinit voivat huonoina (liian viileinä) vuosina jäädä kaikista yrityksistä huolimatta raaoiksi ja kovien, viheraromisten aromien hallitsemaksi. Parhaimpina vuosina tällaisesta ei ole huolta; lämpimät säät antavat jopa myöhäänkypsyvien rypäleiden (esim. Cabernet Sauvignon) kypsyä helposti hyviin kypsyysasteisiin.

Sauternes'n makeiden viinien rypäleet kerätään usein niin myöhään syksyllä, että rypäleiden kypsyysasteesta ei tarvitse huolehtia niinkään – hyvän vuoden määrittää tällä alueella se, onnistuuko Garonnesta nouseva sumu luomaan juuri sopivat olosuhteet jalohomeelle. Mitä suurempi osa rypäleistä saa jalohometartunnan, sitä parempi – mutta jos kaikki tapahtuu liian nopeasti tai kosteus nousee suureksi, kasvaa sadon tuhoavan harmaahomeen riski huomattavasti. Kuitenkin poikkeuksellisen lämpimät vuosikerrat tuntuvat selvästi myös Sauternes'n viineissä tuntuvampana hedelmäisyytenä, alkoholipitoisuutena sekä, tuottajasta riippuen, myös jäännössokeripitoisuutena.

Château de Rayne-Vigneau on vuonna 1855 Bordeaux'n laatuluokittelussa korkeimman Prémier Crun luokituksen saavuttanut viinitalo – joskin viinitalo tunnettiin silloin yksinkertaisemmalla Château Vigneaun nimellä. Alkoon hiljattain saapui huippuvuosikertaa 2009 edustava pullote hieman harvinaisemmassa, täysikokoisessa pullokoossa (Alkossa kun tunnutaan Sauternes'n viinien tapauksessa suosittavan jälkiruokaviinien kanssa kätevämpiä 0,375-pullokokoja.) Tämä Sauternes'ksi poikkeuksellisen korkealla jäännössokeripitoisuudella (160 g/l) varustettu viini on valmistettu keskimäärin 32-vuotiaiden köynnösten hedelmistä ja kypsytetty 12-18 kuukauden ajan tammitynnyreissä, joista 40-50% oli uusia.

Väriltään viini on tiiviin kullankeltainen ja ulkonäöltään kevyen öljyinen.

Uskomattoman kypsä, vivahteikas ja jopa massiivinen tuoksu tarjoaa todella runsaalla kädellä nuorien Sauternesien parhaimmistoa – kypsää persikkaisuutta, kuivattua aprikoosia ja ananasta, kevyttä jalohomeista paahteisuutta ja mausteiseen taittuvaa hunajaisuutta, hentoa sienimäisyyttä, paahdettuja manteleita, hienostunut vivahde karamellista ja hillitysti vaniljaan taittuvaa tammea ja aavistus aromaattista yrttisyyttä. Tuoksu on jo jälkiruoka itsessään!

Kielellä viini on hyvin makea ja – todennäköisesti juuri makeudesta johtuen – todella voimakas ja intensiivinen. Viinin maku on erittäin runsas, voimakkaan hunajainen ja kevyen lämmin. Nuorekkaasta hedelmäisyydestä ei juurikaan erota jalohomeisuutta, vaan hedelmäiset vivahteet jylläävät – kuivattua aprikoosia, appelsiininkuorta ja -marmeladia ja ananaksisuutta. Tyylikkäästi integroitunut, kevyen karamellinen, kermatoffeinen ja vaniljaisuutta vihjailevaan mausteisuuteen kumartava tammisuus pysyttelee hienovaraisesti enemmän taustalla, nousten aina välillä enemmän etualalle.

Melkeinpä ainoan miinuksen Rayne-Vigneau saa hapokkuudestaan, joka on ilahduttavasti varsin runsasta Sauternes'ksi, mutta joka ei silti pysty pistämään kiitettävästi vastaan viinin korkealle jäännössokerille, kypsälle hedelmälle ja niiden tuomalle, erittäin runsaalle ja täyteläiselle suutuntumalle. Kokonaisuus on suutuntumaltaan pulleahko, jopa hieman fläsä, mutta hapokkuus pyrkii kaikin voimin pitämään taustalla viiniä kasassa. On vaikea sanoa riittääkö hapokkuus kantamaan viiniä oikeasti läpi vuosikymmenten kypsytyksen. Onneksi viinin runsas ja mehevä suutuntuma sointuu mainiosti viinin erittäin runsaan ja mehevän makumaailman kanssa yhteen.

Viini liukuu elegantisti keskimausta jälkimakuun ja jättää kielelle pitkäksi aikaa kirjon vivahteita – hunajaa, aasialaista mausteisuutta, sitrusmarmeladia ja hieman tuntuvampaa jalohomeisuutta. Jälkivaikutelma on muun viinin tavoin herkullinen ja suorastaan vaikuttava.

Kokonaisuus on kaikin puolin upea, vivahteikas, maistuva ja vaikuttava. Massiivisen suutuntuman jalkoihin jäävä hapokkuus hieman vähentää viinin vau-kerrointa, mutta ei mitenkään erityisesti, sillä viini tuntuu suussa juuri siltä, miltä se maistuukin – rehevältä, täyteläiseltä ja uskomattoman runsaalta (kuten myöhemminmaistamani mutta aiemminarvioimani, niin ikään lämpimän vuoden Doisy-Védrines 2005.) Yleisesti Rayne-Vigneau on vielä varsin nuori esitys, ja vaikken näin pyylevää Sauternes'ta kypsyttelisi vuosikymmeniä, suosittelen silti pistämään viinin kypsymään rauhassa muutamasta vuodesta vajaaseen kymmeneen. Tarjoa hyvinviilennettynä pienessä seurueessa makeiden ja hedelmäisten jälkiruokien kanssa tai ihan sellaisenaan.

Alkon Sauternes'ksi viini on verrattain edullinen – yleensä suuret Prémier Cru Sauternes't ovat lähempänä satasta hinnaltaan ja useammin hyllyiltä löytyvät pienet pullotteet lähempänä viittä kymppiä. Sen sijaan tämän viinin puolikkaan pullon hinta olisi kolmen kympin kieppeillä, mikä tekee viinistä jo suht kohtuullisen hintaisen. Nettikaupoissa wine-searcher väittää viinin löytyvän 0,75-kokoisena edullisimmillaan 30-40e välillä, mutta itse selailemalla en löytänyt esimerkkejä alta neljän kympin.

Lyhyesti: Nuorenalähestyttävä, vaikuttavan runsas, hedelmäinen, intensiivisen makea ja vivahteikas lämpimän huippuvuoden huippu-Sauternes.

Arvio: Erinomainen – uskomattoman rehevä, vaikuttava ja mehukas 1er Cru Sauternes. Aina silloin tällöin tulee mietittyä ovatkohan yli 150 vuotta vanha Bordeaux'n laatuluokittelu enää ihan ajankohtainen, mutta ainakin tämänkaltaiset elämykset puhuvat hyvin puolestaan.

Hinnan (57,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti