Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.6.13

Moreau Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2009

J. Moreau Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2009
  • Valmistaja: J. Moreau & Fils
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Chablis 1er Cru Mont de Milieu
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côtes d'Auxerre, Chablis
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 25,90e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 27,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Chablis'n valkoviinialueelta löytyy 7 virallista (ja yksi epävirallinen) Grand Cru -palstaa sekä 17 Prémier Cru -palstaa, jotka jakautuvat edelleen peräti 89 alapalstaan. Vuonna 1986 hyväksytty Mont de Milieu (sekä siihen sisältyvä Vallée de Chigot) on tuorein lisäys Chablis'n Prémier Cru -sarjaan.

Yleensä perustason Chablis't ovat nuorenalähestyttäviä, raikkaita ja jopa teräksisen hapokkaita viileän ilmaston Chardonnay-viinejä, kun taas Prémier- ja Grand Cru Chablis't saattavat olla niin rakenteikkaita, että ne suorastaan vaativat vuoden jos toisenkin kypsyttelyä ennen korkkaamista. Lisäksi toisin kuin lähes poikkeuksetta terästankeissa kypsytetyt perus-Chablis't, Prémier- ja Grand Crut voivat olla osittain tai jopa kokonaan tammessa kypsytettyjä.

Tarkkaa tietoa Moreau'n Mont de Milieun vuosikerrasta 2009 en löytänyt, mutta aikaisempien vuosikertojen perusteella voisin veikata viinin olevan luonnonhiivoilla käytetty Chardonnay, joka on käynyt malolaktisen käymisen ja joka on kypsytetty sur lie, eli hiivasakkojen kanssa – pieni osa viinistä on viettänyt terästankin sijaan kypsytysajan useita vuosia vanhoissa tammitynnyreissä.

Väriltään viini on raikkaan neonvihreä.

Tuoksu on ensivaikutelmaltaan melko tunkkainen ja tukkoinen – ruskeata omenaa, kosteata leipää, kaalinlehteä, hentoa kakkaisuutta ja aavistus palanutta tulitikkua. Tuntuu, että viinitalossa on käytetty melko reippaalla otteella sulfiitteja viinin säilömisvaiheessa, tai sitten joku muu on pielessä viinin kanssa. Viinin tuoksu kuitenkin tuulettuu hieman lasissa paljastaen makeata, omenaan taittuvaa hedelmää, kevyttä hunajaa, liitua ja hentoa, hiivaista paahteisuutta.

Maultaan viini on kevyehkö ja raikkaan hapokas. Aromeista löytyy tuoretta omenaa, sitruunaisuutta, liituista mineraalisuutta, teräksistä hapokkuutta ja hentoa hunajaista mausteisuutta. Kokonaisuus on suht puhdaspiirteisen chablismainen ja mukavan freesi, eli viinissä on kyse enemmän rakenteesta kuin hedelmästä, mutta viini on myös 1er Cru -tasoiseksi tekeleeksi varsin kevyt ja ihan suoraan sanottuna tylsä.

Keskipitkä jälkimaku on kohtuullisen sitruksinen ja aavistuksen kermainen, mutta viini jättää melko ennalta-arvattavan ja hahmottoman jälkivaikutelman.

Viini olisi ihan kelvollinen ruokaviini, jos sitä ei vaivaisi liika rikkisyys. Tästä ongelmasta huolimatta viini ei oikein tee oikeutta Chablis Prémier Cru -viineille suht kevyellä ja yllätyksettömällä linjallaan. Ikää viini ei missään nimessä tunnu kaipaavan enempää ettei sen hedelmä pääse haipumaan kokonaan – ellei kyseessä ole nyt ns. mykkä vaihe, josta viinin aromit nousevat esiin kehittyneempinä ja persoonallisempina. Tähän hintaan ja tällaisen suorituksen jälkeen en kyllä itse uskaltaisi pistää rahojani kiinni sellaista testiä varten...

Lyhyesti: Aromikas ja ryhdikäs mutta samalla melko yllätyksetön ja reilun rikityksen vaivaama Prémier Cru -tason Chablis; hieman alisuoriutuja niin tyylilajissaan kuin hintaluokassaan.

Arvio: Tylsä – miksi satsata neljännessatanen Chablis'n Chardonnayhyn, jos paremmantasoista alueen tavaraa saa Alkostakin kymppiä halvemmalla?

Hinnan (27,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti