Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.6.13

Yalumba Eden Valley Viognier 2011

Yalumba Eden Valley Viognier 2011
  • Valmistaja: Yalumba
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Eden Valley
  • Rypäleet: Viognier (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,48e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 14,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Yalumba, tuo Australian vanhin perheomisteinen viinitalo, on yleensä vakuuttanut allekirjoittaneen tyylillään – vaikkakin viinitalon edullisempaa päätä edustava, aiemminmaistamani Organic Viognier oli jopa turhankin ronski esitys tyylilajissaan. Muuten viinitalo on onnistunut tuottamaan yleensä varsin miellyttäviä ja tasapainoisia, joskin usein myös ehkä turhan paljon uuden maailman kypsänmakeaan ja helpon hedelmävetoiseen tyyliin taittuvia.

Yalumban Alkosta löytyvä Eden Valley Viognier tulee nimensä mukaisesti Eden Valleysta, tuosta Australian yhdestä arvostetuimmista viinialueista, joka sijaitsee aivan legendaarisen Barossa Valleyn naapurissa. Viini on käynyt luonnonhiivoilla ja siitä 60% on kypsynyt 9-10 kuukauden ajan vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä, kun taas 40% on kypsytetty terästankeissa.

Väriltään viini on hyvin kaunis, voimakkaan kellanvihreä ja suorastaan lasistahuokuvan intensiivinen.

Tuoksu on melko mehevä, tarjoillen päällimmäisenä kypsää persikkaa, ananasta ja mandariinia, sekä aromaattisia yrttejä. Seassa on myös Viognierille (ja mm. Muscat'lle) ominaista terpeenistä mausteisuutta ja kukkaisuutta. Tuoksu ei kuitenkaan ole yleisilmeeltään erityisen miellyttävä, vaan aavistuksen tunkkainen ja tukkoisen oloinen. Seasta löytyy myös aavistus kynsilakanpoistoainemaista asetonisuutta ja hentoa, paahteista tammisuutta.

Viinin maku on kuivahko ja Viognieriksi melko hapokas, mutta tuoksun tavoin hieman epämiellyttävä. Yleistä aromimaailmaa hallitsee trooppinen hedelmäisyys, joka taittuu hieman teollisen oloiseksi nallekarkkisuudeksi. Taustalta löytyy myös kevyttä pippurisuutta, aromaattista yrttisyyttä ja hillittyä, teemäistä mausteisuutta. Hapokkuudestaan huolimatta viini on suutuntumaltaan melko leveä ja kevyen öljyinen.

Runsaaseen keskimakuun nähden kevyen nallekarkkinen, yrttinen ja kevyesti pihkaisen mausteinen jälkimaku on hieman ohuehkon oloinen. Hedelmäpuolesta erityisesti ananaksisuus jää hallitsevaksi aromiksi. Viinistä jää kevyt, mutta melko pitkähkö, hedelmäinen ja hillityn mausteinen jälkivaikutelma.

Yleisesti melko korkeaan Yalumban tasoon tottuneena on pakko sanoa tästä viinistä että "ei nyt oikeen." Olen sekä yllättynyt viinin tasosta, että sen saamasta arvostelumenestyksestä monissa viinimedioissa – omaan makuuni tämä jäi jälkeen niin Ranskan aromaattisemmista ja tasapainoisemmista Viogniereista kuin monesti enemmän hedelmää kuin terpeenistä mausteisuutta korostavista uuden maailman Viognereista. Parempaakin siis löytyy – vaikka kyseessähän on ne kuuluisat makuasiat, en silti oikein hiffaa mitä tästä pitäisi löytää. Esimerkiksi Yalumban Organic Viognier oli mielestäni kaikessa ylilyövyydessään silti parempi tekele.

Lyhyesti: Mehevä ja trooppisen hedelmäinen, mutta myös hieman vetelä ja aavistuksen tunkkaisen oloinen Viognier arvostettuja laatuviinejä tuottavalta Eden Valleyn viinialueelta; ei mitenkään erikoinen tekele hintaluokassaan.

Arvio: Kehno – tämä viini jää kyllä melko avuttomaksi esitykseksi omissa silmissäni. Yritystä hyvään on, mutta väsähtänyt kokonaisilme ja tunkkaisuus rokottavat melkoisesti viinin miellyttävyyttä. Liekö tuo tunkkaisuus sitten ollut kevyttä tammisuutta, joka tekee viinin omien aromien kanssa kokonaisuudesta jotenkin epämiellyttävän? Tiedä häntä; omasta mielestäni tammisuus erottui viinissä omana arominaan, mutta kaipa se voi samalla tehdä muuten viinistä tukkoisen oloisen.

Hinnan (14,98e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti