Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.6.13

Philipponnat Royale Réserve Non-Dosé

Philipponnat Royale Réserve Non-Dosé
  • Valmistaja: Champagne Philipponnat
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Pinot Noir (65%), Chardonnay (30%), Pinot Meunier (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 37,40e (Huhtikuu 2013, Viinitie)
  • Hinta nyt: 43,70e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Lisää niitä sokerittomia! Juuri kun olemme Akateemisen Viiniseuran kuohuviinitilaisuudessa saaneet täysin kuivan Cava Vall Dolinan huuhdottua laseistamme, tulee tilalle tyylin varsinainen suunnannäyttäjä – shamppanjatalo Philipponnatin Non-Dosé.

Vuodesta 1522 Champagnessa vaikuttanut Philipponnat lienee maakunnan vanhin vielä pystyssä oleva viinitalo (vuonna 1584 perustettu Gosset tulee hyvänä kakkosena); leijonanosa viinitaloista kun on pystytetty "vasta" 1700-1800-lukujen aikana. Viljelijäsuku kuitenkin toimi pitkään lähinnä rypäleidenviljelijänä ja aloitti tuottamaan omia viinejään vasta 1800-luvulla.

Philipponnat on pitkään ollut tunnettu kohtuullisen matalalla dosagella varustetuista shamppanjoistaan (talon Brut-viineissä on jäännössokeria n. 8 g/l), minkä lisäksi talo on kerännyt arvostusta todella avoimesta tiedotuksesta sen osalta, mitä pulloista löytyy. Esimerkiksi nyt vuorossa olevan Royale Rèserven takaetiketti kertoo viinin olevan 72% vuosikertaa 2008 ja 28% vanhempaa réserve-viiniä; käytettyjen viinirypäleiden suhteet kerrotaan; viini ei ole käynyt malolaktista käymistä; rypäleistä 2/3 tulee Prémier- ja Grand Cru -tarhoilta; viinin dégorgement (eli hiivasakan poisto ja pullon uudelleenkorkitus) on tapahtunut helmikuussa 2012. Tällainen tiedonjako on kaikin puolin ihailtavaa toimintaa, sillä yleensä Champagnen viinitalot kertovat epämääräisesti käyttämänsä rypälesekoitteet jonnekin sinne päin ja viinin keskimääräistä vuosikertaakin voi vain arvailla! Tiedoista myös voi tietävämpi huomata, että viiniä kypsytetään selvästi kauemmin mitä 15 kuukauden minimivaatimukset määräävät – viini kypsyy peräti kolme vuotta pullossa hiivasakan kanssa sekä vähintään vuoden pullossa ennen myyntiinlaskua.

Väriltään viini on melko kellervä ja niin kaadettaessa kuin kohtuupitkään sen jälkeenkin lasissa reippaasti kuohuva.

Lasista moikkaa melko runsas, moniulotteinen ja mukavan paahteinen tuoksu; omena-kaurapaistosta, sitrusta, hentoa pähkinää, kypsemmistä rypäleistä vihjailevaa ananasta, vaniljaa, hentoa toffeeta ja aavistus kermaa. Tuoksun puolesta viinillä on ihastuttavan vivahteikas, hieman kehittynyt ja kypsähkö yleisvaikutelma.

Suussa vastaan tulee tuoksua paljon tiukempi ja raikkaampi shamppanja: maku on rutikuiva, kipakka ja varsin hapokas. Yleisilmettä hallitsee voimakas sitruksisuus, mutta seassa on myös hentoa, Pinot'maista punaista hedelmää sekä tuntuvaa mineraalisuutta, jolle viinin jäännössokeriton runko antaa hienosti tilaa loistaa. Kokonaisuuden kruunaa pienikokoinen, mutta varsin tiukka mousse. Vaikkei makumaailmassa päästä aivan samanlaiseen aromien kirjoon mitä tuoksussa, vakuuttaa Philipponnat mainiosti olemalla melko roteva – muttei kuitenkaan iso – esitys, joka on täynnä freesiä, rapsakan hapokasta ja upean fokusoitunutta voimaa.

Hyvin kuivassa jälkimaussa Philipponnat tarjoilee kevyen kehittyneitä, leipäisiä ja hennon hiivaisia piirteitä, joita säestää rutikuiva ja intensiivinen sitruksisuus. Jälkivaikutelma on rapsakka, pitkähkö ja suutasupistava.

Kokonaisuutena Philipponnatin Royale Réserve Non-Dosé on varsin vakuuttava ja täysin kuivaksi shamppikseksi ihastuttavan runsas ja jopa rotevanpuoleinen esitys – viini on melko kaukana niistä kepeistä, intensiivisistä, hienostuneista ja puhdaspiirteisen hedelmäisistä kuohuviineistä, joita nimikkeen non-dosé, zéro brut tai brut nature alla yleensä tavataan. Lähes viiden vuoden ikä rupeaa näkymään viinissä aavistuksen kehittyneinä piirteinä, mutta kokonaisuus on yleisilmeeltään edelleen vielä varsin nuorekas ja primäärinen. Vaikka viini oli ihan vakuuttava esitys sellaisenaan, luottaisin viinin suoriutuvan paremmin esimerkiksi sellaisen ruoan kanssa, joka voisi riisua viiniä runsaimmista hapoistaan ja korostaa enemmän viinin kehittyneempiä vivahteita melko suoraviivaisen sitruksisesta makumaailmasta. Lisäksi olisi mielenkiintoista seurata, miten viini kehittyy – rakennetta sillä selvästi on siihen.

Viini on ihan kelpo esitys Alkon 40-50 euron shamppanjoiden hintaluokassa, mutta viinistä erityisesti kiinnostuneille voin vinkata, että kyseistä tavaraa saa Ranskanmaalta reilulla parilla kympillä ja nettikaupoistakin Alkoon nähden vielä kympin alennuksella.

Lyhyesti: Roteva ja aavistuksen verran kehittyneilla aromeilla leikittelevä non-dosé-shamppanja, joka tarjoaa rutikuivaa, Pinot Noirin dominoimaa, sitruksista ja tuntuvan mineraalista tavaraa niille, joita vähänkään makeutetut shamppikset eivät houkuta.

Arvio: Erinomainen – varsin mainio esitys non-dosé-shammpikseksi. Rotevalla ja hieman yksiulotteisella makumaailmallaan viini ei ole sieltä eleganteimmasta ja vivahteikkaimmasta päästä, mutta muutamien vuosien lisäkypsyttely voi hyvinkin korjata tämänkin puutteen; nykyikunnossaan viini tarjoaa monisyisen tuoksun ryydittämää, intensiivistä ja rapsakan hapokasta hedelmää.

Hinnan (43,70e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti