Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.6.13

Schloss Saarstein Riesling Grauschiefer 2011

Schloss Saarstein Riesling Grauschiefer 2011
 • Valmistaja: Schloss Saarstein
 • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Kabinett Trocken
 • Maa: Saksa
 • Alue: Mosel-Saar-Ruwer, Saar
 • Rypäleet: Riesling (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 15,99e (Huhtikuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 16,23e (Tammikuu 2014, Alko)

Alkon valikoimissa jo pidempään roikuskellut ja kerran blogissakin arvioitu Schloss Saarstain Riesling Kabinett Trocken on ottanut ja vaihtanut nimensä; tätä nykyä viini tunnetaan nimellä Riesling Grauschiefer – "harmaaliuske" – viinitarhojen maaperän mukaan. Viini kuitenkin on edelleen samaa tavaraa kuin ennenkin, eli kuivaksikäytettyä Kabinett Rieslingiä Moselin laaksosta.

Aiemmintestattu vuosikerta 2008 jätti hieman vaatimattoman kuvan allekirjoittaneelle – viini vaikutti siltä, että kuivaksikäyttämällä viinin tasapaino on jäänyt hieman toispuoleiseksi ja korostetun karuksi: pelkkää hapokasta rakennetta ja mineraalia ilman maininnanarvoista hedelmää. Edes puolikuivana asia olisi voinut olla hyvinkin toisenlainen.

Väriltään viini on keskisyvän vihertävä – hieman paksumpi ja runsaampi kuin muutama vuosikerta takaperin.

Tuoksu on selväpiirteinen, mutta hieman yksiulotteinen: omenaa, kevyttä petroliin taittuvaa mineraalisuutta ja hentoa, pippurista mausteisuutta.

Hyvin nourekas maku on taattua Moselin Trockenia – aromimaailma on kirpakan hapokas, suorastaan raaka, hyvin kepeä ja pelkistetty. Kivipölyisen mineraalisuuden ohessa tuntuu hillittyä hedelmäisyyttä, joka tarjoilee omenaisuutta ja kuivaa persikkaisuutta. Hillitty jäännössokerisuus (7 g/l) jättää kevyttä hunajaisuutta kielen kärkeen. Kokonaisuus on erittäin ryhdikäs ja särmikäs, mutta tässäkään vuosikerrassa hedelmä ei tunnu antavan riittävästi hapokkuudelle vastapalloon.

Viini jättää suuhun kirpeän hapokkaan, omenaisen, kivisen mineraalisen, tuoreen sitruksisen ja teräksisen jälkivaikutelman, joka jatkuu varsin pitkään.

Kokonaisuutena viini oli asteen verran miellyttävämpi kuin Kabinett Trocken 2008, mutta korkeintaan piirun verran, sillä edelleenkin kyseessä on todella kirpakka ja raaka Mosel Trocken, joka tuntuu kerjäävän ruokaa pehmittämään viinin särmiä; useamman vuoden kypsyttelystäkään ei missään nimessä olisi haittaa.

Viini on kiistämättä hyvin tasokas ja hyvin tehty Riesling, jossa alkoholi ei doiminoi ja rypälelajike hallitsee, mutta henkilökohtaisesti olen edelleen sitä mieltä, että Moselin Riesling-viineissä jäännössokeri on vain plussaa – näin pohjoisessa rutikuivista Risukoista hedelmä jää muuten niin lapsipuolen asemaan, että viineistä tulee aivan liian karun oloisia (hienoja poikkeuksiakin löytyy, esimerkiksi Van Volxem Schiefer Trocken ja Dr. Loosen Red Slate Riesling!) Saarstein Grauschiefer toimii varmasti paremmin sellaisten ruokien kanssa, jotka leikkaavat reippaalla kädellä viinin teräksistä hapokkuutta ja nostavat viinin kevyttä hedelmää paremmin esille; itse kuitenkin suosin kuivissa Rieslingeissä mielummin eteläisemmän Saksan hedelmäisempiä esityksiä, tai hyppään suoraan rajan yli aurinkoiseen Elsassiin.

Lyhyesti: Erittäin nuori, rutikuiva, kirpeän hapokas ja raa'an oloinen Moselin kuiva Riesling. Erittäin karu ja rapsakka esitys, joka ehdottomasti kaipaa ruokaa tuomaan tasapainoa erittäin rakennevoittoiseen suutuntumaan. Voisi olla helpommin lähestyttävissä 7-10 vuotta myöhemmin.

Arvio: OK – tyylikäs, tyylipuhdas ja hyvin tehty esitys, mutta viinin tasapaino ei onnistu hirveästi vakuuttamaan: kevyt ja nuorekas hedelmä ei kykene antamaan erittäin hapokkaalle, intensiiviselle ja särmikkäälle rungolle sen kaipaamaa vastapainoa.

Hinnan (16,23e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

2 kommenttia:

 1. Tuo Schiefer viittaa saven sijaan liuskekiveen, jota noilla seuduin onkin sitten erivärisiä. Blau-, Grau- ja Rotschieferit ainakin. Rotschiefer = Red Slate, kuten yllä Loosenilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsek, ja kiitos avusta! Jossain välissä data muuttui käännöksessä tai omat silmät lukivat väärää riviä. :) Korjataan!

   Poista