Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.6.13

Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben 2007

Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben 2007
  • Valmistaja: Weingut Willi Bründlmayer
  • Tyyppi: Valkoviini, Kamptal DAC Reserve
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal
  • Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 31,00e (Huhtikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 33,00e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Arvostetulta itävaltalaistuottaja Willi Bründlmayerilta löytyy mitä mainioin Riesling Alkon perusvalikoimasta, mutta ikävä kyllä ensimmäistäkään viinitalon Grüner Veltlineriä ei ole näkynyt. Sen sijaan tilausvalikoimasta voi tilata itselleen viinitalon korkeinta luokkaa (yhden viinitarhan Grünereiden kanssa) edustavan Grüner Veltliner Alte Rebenin ("Vanhat köynnökset"), johon käytetyt rypäleet ovat kerätty viinitalon useiden viinitarhojen vanhimmista köynnöksistä, joilla on ikää keskimäärin 45-50 vuotta.

Viiniin tulevat rypäleet kerätään hyvin myöhään ja erittäin kypsinä, vasta marraskuussa (viini siis vastaisi Saksan Spätlese-, tai peräti jopa Auslese-luokitusta.) Käyminen tapahtuu pienissä, 2-3 vuotta käytössä olleissa tammitynnyreissä, minkä jälkeen viini siirretään kypsymään 2-3 vuotta käytössä olleisiin 2500 litran tammisammioihin.

Väriltään viini on tiivis, intensiivisen kellanvihreä.

Tuoksu on aluksi melko vaatimattoman oloinen, mutta mielenkiintoinen ja moniulotteinen: hillittyä, päärynäistä hedelmäisyyttä, vastajauhettua pippuria, yrttisyyttä, mineraalia, kevyttä banaanisuutta (tämä oli viinissä melko yllätyksellinen elementti), ruohoisuutta ja hentoa, integroitunutta ja kokonaisuuteen melko hyvin sointuvaa puista ja aavistuksen pähkinäistä tammisuutta. Avautuessaan tuoksusta tulee hieman runsaampi, mutta kokonaisuus on silti yleisesti melko hillitty.

Ensimmäinen siemaus paljastaa viinin olevan selkeästi kypsempi kuin Grünerit, joihin olen itse tottunut: melko runsaasta hapokkuudestaan huolimatta viini on suutuntumaltaan runsas, lempeä ja täyteläinen – ominaisuus, jota 6 g/l jäännössokeri vielä hieman korostaa. Viinin kypsä, melko konsentroitunut hedelmäisyys ja jäännössokeri tekevät kokonaisuudesta jopa aavistuksen verran puolikuivaan taittuvan. Mehevä makumaailma tarjoilee päärynän, hunajamelonin ja kevyen keltaluumuisuuden ohella myös kevyttä yrttisyyttä, hapokkaan raikasta sitruksisuutta, aavistuksen valkopippuria ja tyylikkään vivahteen viileätä mineraalisuutta.

Pitkähkössä jälkimaussa viinin rehevä keskimaku taittuu hieman raikkaammaksi ja keveämmäksi jälkivaikutelmaksi, mutta yleisvaikutelma on silti varsin runsas, moniulotteinen ja voimakas – kielen kärkeen jää kevyttä, hedelmäistä makeutta kun muualla suussa tuntuu päärynää, rouhittua pippuria, kevyttä hunajamelonia ja hentoa bitterisyyttä esiinnostavaa mineraalisuutta ja yrttisyyttä.

Kokonaisuutena Bründlmayerin vanhojen köynnösten GruVe on todella runsas ja jopa massiivinen, mutta tuhdista bodystaan huolimatta silti varsin tasapainoinen ja vakuuttava esitys. Erittäin runsas ja kypsä, mutta samalla rakenteikas, harteikas, tuntuvan pippurinen ja aromeiltaan upean syvä Gryyneri.

Viiniltä löytyy kyllä selvästi selkärankaa ruoan kanssa paritusta ajatellen; ongelma onkin viinin kanssa enemmän sitä luokkaa, että pitää keksiä riittävän runsas tarjottava, jotta viinin tuhti ilmaisu ei pääse jyräämään syötävän makua. Perinteinen yhdistelmä viinin kotimaassa on naittaa Grüner Veltliner wienerschnitzelin kanssa, ja ainakin itse näen tällaisen rotevan ja aromikkaamman viinin pelaavan juuri sellaisten ruokien paremmin kuin kepeiden ja raikkaiden perus-Grünereiden. Jos siis suunnittelet nauttivasi viinin ruoan kanssa, suosittelen sille erityisesti vaaleata lihaa, erilaisia juustoisia gratiineja tai hieman voimakkaampia (muttei tulisia) aasialaisruokia. Lisää ikäähän viini tuskin tarvitsee; kohta 6 vuotta vanha vuosikerta 2007 rupeaa olemaan varsin sopivanikäisessä tikissä nyt. Toki viini varmasti tulee kehittymään helposti vielä toisen samanmoisen, kenties jopa vielä päälle kymmenenkin vuotta, mutta nyt viini on varsin lähestyttävässä kunnossa.

Lyhyesti: Konsentroitunut ja jopa massiivisenpuoleinen huippu-Grüner Veltliner, jossa on tuhdin ilmaisun lisäksi myös kiitettävästi runkoa ja tasapainoa. Upea esitys niille, jotka pitävät kypsistä, mutta myös ryhdikkään hapokkaista ja ennen kaikkea tyylikkäistä valkoviineistä.

Arvio: Erinomainen – todella vaikuttava, suurikokoinen ja intensiivinen elämys. Yleensä kepeämmät ja raikkaammat viinit puhuttelevat meikäläistä enemmän, mutta näin laadukas ja ennen kaikkea tasapainoinen Grüner Veltliner on melko vastaansanomaton tapaus. Suositteluni.

Hinnan (33,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti