Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.6.13

Autréau Les Perles de la Dhuy Grand Cru 2006

Autréau de Champillon Cuvée Prestige Les Perles de la Dhuy Brut Grand Cru 2006
  • Valmistaja: Champagne Autréau de Champillon
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Grand Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Chardonnay (85%), Pinot Noir (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 36,90e (Huhtikuu 2013, Viinitie)
  • Hinta nyt: 36,90e (Kesäkuu 2013, Viinitie)


Jummi, on taas viinin nimellä pituutta.

Noh, kyseessä on järjestyksessään toisen 100% Grand Cru -shamppiksen arvostelu, joka on täällä blogissa nähty – ja tälläkin kertaa viini on viinitalo Autréau de Champillonin käsialaa (edellinen oli GC Réserve 2005).

Champillonin kylässä sijaitseva Autréau on varsin pieni ja tuntematon viinitalo Champagnen mittapuulla, mutta omistaa verrattain kiitettävän historian – viinitalo on kasvattanut rypäleitä ja kauan ennen valtaosaa muita alueen viinitaloja, peräti vuodesta 1670, ja tuottanut valtaosan olemassaolostaan juuri Champagnen tunnetuksi tehnyttä kuohuviiniä. Koska viinitalolla on melko vähän tarhahehtaareja (30 hehtaaria, joista 9 Grand Cru- ja 7 Prémier Cru -tasoista) ja tuotantomäärät pieniä, ovat myös talon kuohuviinit varsin edullisia – esimerkiksi talon Réserve-vuosikertakuohuva löytyi nettikaupasta 25 eurolla ja tämä Cuvée Prestige irtoaa (tunnetusti korkeassa) suomalaisessakin hintatasossa reilusti alle neljän kympin!

Les Perles de la Dhuy on Chardonnay-voittoinen cuvée, johon käytetyt Chardonnay-rypäleet tulevat Grand Cru -tasoiselta Mont Aigu -tarhalta Chouillysta, kuuluisan Côtes de Blancsin alueelta, ja Pinot Noirit Grand Cru -tasoiselta Les Bonnotes -tarhalta Aÿsta, Vallée de la Marnesta. Tarkempia tietoja viinin kypsyttelystä tai valmistusprosessista en löytänyt, joten näillä mennään.

Väriltään viini on syvän kellertävä ja kehittynyt. Lasiin kaadettaessa viini kuohahtaa kevyesti, mutta jää kuohumaan melko voimakkaasti.

Tuoksu on melko hillitty ja jopa vaatimattoman oloinen. Kokonaisuus on kepeän paahteinen, seasta löytyy aavistus hiivaisuutta ja hentoa appelsiininkuorta. Tuoksu tuo mieleen etäältä nuuskitun paahtoleivän sitrusmarmeladilla.

Suutuntumaltaan viini on runsas ja kermaisen kuohkea, mutta melko hapokas runko tuo kokonaisuuteen mukavasti napakkuutta. Rutikuiva makumaailma tarjoilee kepeätä hunajaisuutta, sitruksisuutta, kevyttä ananaksista hedelmää, hentoa punamarjaista ryhtiä, savuista mineraalia ja aavistuksen paahteisuutta. Kokonaisuus on varsin tyylikäs ja monisyinen, mutta yli 6 vuoden iän huomioon ottaen vielä melko kevyehkö ja primäärinen.

Kuiva ja intensiivinen jälkimaku jättää kielelle sitruunaista hapokkuutta, mineraalia, kevyttä ranskanleipäisyyttä ja yrttiä. Viinistä jää pitkä ja kielellä jännittävästi voimistuva jälkivaikutelma.

Kokonaisuus on erittäin hienostunut, tyylikäs ja samalla varsin helppo ja yleismiellyttävä; yleisilmeeltään viini on kuitenkin vielä melko vauvan oloinen – viini vasta vihjailee lupaavasta potentiaalista, mutta Grand Cru -shamppikseksi ei vielä tarjoile mitään erityisen ihmeellistä. Yksi syy tälle lienee se, että kyseessä on kuitenkin melko pienen tuotantokapasiteetin shamppanjatalon tuote – pienillä taloilla ei ole samanlaisia kypsyttelykapasiteetteja viineilleen kuin massiivisilla, miljoonia pulloja markkinoille puskevilla jättitaloilla. Vastapainona sen sijaan nämä pientuottajat tarjoavat enemmän persoonallisempaa ilmaisua, terroiria ja varsin kohtuullista hintatasoa – kuten myöskin tässä tapauksessa.

Les Perles de la Dhuy on todella tyylikäs ja hienostunut GC-shamppanja, joka kuitenkin on vielä melko infantiilissa vaiheessa. Viinin runko tuskin useamman vuosikymmenen ikäännyttämistä kestää – tai edes kaipaa – mutta lisää ikää viini tuntuu kerjäävän. Viinillähän ei ole hirveästi hintaa tasoonsa nähden, joten sen voi tämän puolesta korkata melko huoletta, mutta luotan viinin rupeavan tarjoilemaan parastaan vasta +10 vuoden iässä.

Lyhyesti: Tyylikäs, kevyt ja jopa herkkä Chardonnay-vetoinen Grand Cru -shamppanja, joka on vielä erittäin nuoren oloinen ja tuntuu kaipaavaan lisää ikää.

Arvio: Erittäin hyvä – viini kuitenkin tämän ikäisenä vasta vihjailee potentiaalistaan; voin uskoa niin viinin ansaitseman arvosanan kuin sen hinta-laatusuhteen vain kasvavan iän karttuessa.

Hinnan (36,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti