Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.6.13

William Hill Cabernet Sauvignon Napa Valley 2007

William Hill Cabernet Sauvignon Napa Valley 2007
  • Valmistaja: William Hill Estate Winery
  • Tyyppi: Punaviini, Napa Valley AVA
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, North Coast, Napa Valley
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (99%), Cabernet Franc, Petit Verdot
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 20,59e (Maaliskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Yhdysvaltojen arvostetuimpana viinialueena taidetaan universaalisti pitää Kaliforniasta löytyvää Napa Valleyta – erityisesti alueella valmistettujen Cabernet Sauvignon -viinien vuoksi. Monet viiniasiantuntijat sanovatkin Kalifornian olevan yleisesti ainoa paikka, jossa tuotetut Cabernet't voivat haastaa maailmankuulut Bordeaux'n Cabernet-voittoiset punaviinit – omien kokemusteni perusteella en kyllä lähtisi allekirjoittamaan tätä, sillä tähän asti vastaani on tullut lähinnä yliuutoksisia ja -alkoholisia hedelmäpommeja, joissa ranskalaisista tuttua eleganssia ei ole nähtykään. Tosin tähän myös vaikuttaa juuri se oma kokemus – Alko kun ei juurikaan näitä legendaarisia Napa Cabeja harrasta: tilausvalikoimasta viinejä voi tilailla itselleen kymmenisen erilaista Napa Cabia, mutta perusvalikoimassa on näitä peräti yksi ainoa.

Aikaisemmin Alkon valikoimista löytyi William Hill Wineryn Napa Cab, joka kuitenkin oli useamman vuoden kestäneestä mielenkiinnon kutittelusta huolimatta jäänyt kerta toisensa jälkeen hyllylle – johtuen pääasiassa viinin 26 euron hintalapusta. Viini kuitenkin siirtyi poistuviin tuotteisiin kevään koittaessa ja viini rupesi houkuttamaan selkeästi enemmän hintalapun keventyessä reilulla viidellä eurolla. Napa Cabeja täällä sen verran harvoin kuitenkaan tulee vastaan, että parin kympin kustannuserä vaikutti suhtellisen järkevältä tässä tapauksessa.

Nykyisin suuren Gallo-viiniyhtymän omistama, 35 vuoden ikään ehtinyt William Hill Winery sijaitsee Silverado Benchissä, melko tuntemattomaksi jääneessä Napa Valleyn eteläosassa, jossa viinitalolla on tätä nykyä 55 hehtaaria viiniviljelyksiä. Talon Napa Valley Cabernet on 99% Cabernet Sauvignon; loput ovat kahta muuta perinteistä Bordeaux'n lajiketta, Cabernet Francia ja Petit Verdot'ta. Viini on viettänyt peräti 21 kuukautta ranskalaisessa, amerikkalaisessa ja unkarilaisessa tammessa, joista 38% on uusia tynnyreitä ja loput vähintään kerran käytettyjä.

Viini tuli nautittua kotosalla tuhdimmanpuoleisen safkan kumppanina, mitä ennen se oli ehtinyt hengitellä reilut pari tuntia karahvissa.

Viinillä on reunoille asti ulottuva, syvän ja tiiviin karmiininpunainen väri, yleisilme on läpinäkymätön.

Lasista kohoaa muhkea tuoksu, josta löytyy päällimmäisena erittäin kypsäksi päässeelle Cabernet Sauvignonille tyypillistä, hillottua karhunvatukkaa ja ylikypsää luumua sekä hieman hillittympää mustaherukkaa. Kokonaisuudessa on myös mukavasti taustalle jäävää, hyvin integroitunutta, maitosuklaista ja makean vaniljaista tammea, joka kylläkin tulee hieman voimakkaammin esiin viinin avautuessa. Napa-tyylin mukainen, korkea (14,5%) alkoholi tuo tuoksuun hieman etyylieetterisyyttä.

Suutuntumaltaan viini on todella täyteläinen, suunmyötäinen ja erittäin pehmeä, mutta ilahduttavasti ei läheskään niin raskas tai löysä kuin voisi kuvitella – kiitos kohtalaisen hapokkuuden sekä kehittyneiden ja hienojakoisten, mutta myös suht tuntuvien tanniinien. Hedelmä on mehevää ja kypsänmakeata, tuoden esiin erityisesti tuoksusta tuttua ylikypsää luumua ja karhunvatukkahilloa, mutta myös kirsikkamarmeladia, kehittyneempää nahkaisuutta ja tiivistä musteisuutta. Tammi tulee esille maussa enemmän kuin tuoksussa ja se ilmenee makean maitosuklaisina ja kevyen puisina vivahteina. Viinilla on erittäin iso ja voimakas yleispreesens.

Jälkimaku on kohtalaisen pitkä; kielelle jää aluksi makeata luumua ja mustaherukkamehua, sitten alta paljastuu ryhtiä tuovat, karheat tanniinit, pölyinen maamaisuus, aromaattinen yrttisyys ja niin kaakaota kuin karvasta puuta tarjoileva tammi. Lopuksi alkoholi nostaa suun limakalvoille lämmöntuntua.

Kokonaisuutena viini on yllättävän tasapainoinen ja miellyttävä Napa Cab – ominaisuus, jota en kovinkaan usein ole yhdistämässä jenkkien punaviineihin. Viinillä on kyllä paljon massaa ja kypsänmakeilla aromeillaan viini on yleisilmeeltään melko helppo ja kosiskeleva, mutta viinillä on yllättävän ryhdikäs ruko, minkä ansiosta kokonaisuus ei jää oman painonsa murskaamaksi, vaan pelaa varsin näppärästi alusta loppuun. Lisäksi viinistä löytyy myös mukavasti moniulotteisuutta ja aromit ovat varsin sopusuhtaisessa balanssissa keskenään, minkä vuoksi viinissä on riittävästi mielenkiintoa jotta sen seuraan jaksaa palata useammaksikin lasilliseksi.

Reilun neljännessatasen hinnalla viini olisi ollut ehkä hieman turhan yllätyksetön – ja siksi ylihinnoitellun tuntuinen – esitys, sillä olisin sanonut viinille sopivan hinnan olevan Alkon muuhun valikoimaan peilaten alle kaksi kymppiä. Viinin alennettu hinta kuitenkin oli sen verran lähellä, että se tuntui vielä ihan kohtuulliselta ostoksen laatuun nähden.

Kuriositeettinä mainittakoon, että Yhdysvalloissa viinitaloilla on usein tapana pyytää viineistään paljon korkeampaa hintaa verrattuna kauppojen hintoihin. Talon omilta sivuilta viiniä voi ostaa hintaan $35 / pullo, kun taas nettikaupoissa viinin hinta on n. $13-20 / pullo!

Lyhyesti: Mehevä ja massiivinen, mutta yllättävän sopusuhtainen, ryhdikäs ja Suomen hintatasoon nähden vielä kohtuullisen hintainen Napa Cab. Vaikkei ihan meikäläisen juttu, ei silti pöllömpi esitys jenkiksi; kyllä tätä hörppi ihan mielellään.

Arvio: Erittäin hyvä – kyllä tämä oli miellyttävämpi, mielenkiintoisempi ja tasapainoisempi kuin esimerkiksi samaa vuosikertaa edustava "legendaarinen" Robert Mondavin Napa Cab – joka on myös yli neljä kertaa kalliimpi! Haha

Hinnan (20,59e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

2 kommenttia:

  1. Komppaan. Vähän yliarvostettuja ovat tämän alueen viinit ja vähän huijaustakin. Se, että viiniä saa kutsua Napa Valleyn viiniksi riittää, että 5% rypäleistä tulee sieltä. Useimmat ostavatkin rypäleet Kalifornian halvemmilta seuduilta. Lähes kaikki tuottajat väittävät tekevänsä viiniään vähemmän kuin oikeasti tekevät. Saadaan harvinaisuuden leima ja hintaa ylös. Hyvillä tarinoilla myydään keskinkertaisia viinejä kovaan hintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, hyvin monet viinit kyllä eivät tunnu olevaan ihan sitä tasoa, mitä hinta tai maine antaisi odottaa. Kuitenkin tuo heitto viidestä prosentista menee kyllä hieman ohi, koska lain mukaan viinsitä kuitenkin peräti 85% pitää tulla ilmoitetulta AVA-alueelta. Todellisuudessa kyllä soisi tulevan 100%.

      Itse en kyllä tiedä mikä mahtaa siellä olla yleisesti tilanne väitetyn ja todellisen pullotustilanteen kanssa, mutta sehän on totta, että hyvillä tarinoilla saadaan aina myytyä viiniä, eikä tämä ole mikään jenkkien etuoikeus markkinoinnissa. Hienoja stooreja hienoista ja vähemmän hienoista viineistä löytyy ympäri maapalloa. :)

      Poista