Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.6.13

Ridgeview Fitzrovia 2009

Ridgeview Fitzrovia 2009
  • Valmistaja: Ridgeview
  • Tyyppi: Kuohuviini, English Quality Sparkling Wine
  • Maa: Englanti
  • Alue: South East England, Sussex
  • Rypäleet: Chardonnay (67%), Pinot Noir (23%), Pinot Meunier (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 32,60e (Huhtikuu 2013, Viinitie)
  • Hinta nyt: 32,60e (Kesäkuu 2013, Viinitie)


Akateemisen Viiniseuran ja Viinitien yhteistyössä järjestämässä kuohuviinitapahtumassa vastaan tuli monia mielenkiintoisia tuttavuuksia. Kuitenkin kuriositeettipaikkaa niiden keskellä pitää itseoikeutetusti Ridgeview'n Fitzrovia – tämä skumppa kun tulee Brittein saarilta, mikä ei ole erityisen tunnettu viinimaana. Kerran aikaisemminkin on Ridgeview'n kuohuva tullut vastaani: kyseessä oli ihan kotimonopolista ostettu Cavendish 2009 (brittikuohuvista kiinnostuneet huomio; Cavendish on palannut vuosikertana 2010 pienessä kertaostoerässä Alkoon, tällä kertaa peräti alle 30 euron hintalapulla!), joka vakuutti meikäläisen Ridgeview'n tasosta – kyseinen pullote kun tarjosi paljon enemmän mielenkiintoa kuin esimerkiksi vastaavan hintaluokan shamppanjat.

Fitzrovia on viinitalon Chardonnay-vetoinen perustason rosée, joka on saanut värinsä pienellä lisäyksellä talon hyvin kypsistä Pinot Noir- ja Pinot Meunier -lajikkeista valmistetuista punaviineistä. Fitzrovia on viettänyt ensimmäiset 8 kuukautta tankeissa kypsytellen, minkä jälkeen viini on sannut ikääntyä 16 kuukautta lisää pulloissa. Kuulemma myös happoja pehmentävä malolaktinen käyminen on käyty läpi.

Viinillä on roséeksi melko vaaleahko, kevyen oranssihtavan persikkainen väri.

Tuoksu onnistuu yllättämään meikäläisen – mausteinen ja jopa kevyen ronski aromimaailma tarjoilee suorastaan erikoisen sekoituksen kepeän funkyja vivahteita, maamaisuutta, briossista leivoksisuutta, häivähdys sitruunamarmeladia, hentoa lantaa, kevyen palanutta kärtsää, aavistus kypsää punaista hedelmää, pientä lihaisuutta ja villasukkia. En oikein tiedä, mitä pirua lasissani tapahtuu, mutta ilmeistä päätellen ei kovin moni muukaan. Monille viinin tuoksu tuntui olevan liikaa, mutta itseäni näin erikoinen tuoksu lähinnä kiehtoi – kokonaisuus oli kuitenkin enemmän erikoinen ja yllätyksellinen, kuin mitenkään epämiellyttävä tai viallinen. Tuoksun puolella ollaan sen kuuluisan jännän äärellä.

Suussa viini ottaa hieman traditionalistisemman otteen, mutta vieläkin on selvää, ettei mistään perus-roséesta ole vieläkään kyse. Suussa pyörii voimakkaan ja ilahduttavan pitkäkestoisen moussen tukemana puolukkaisen, kevyen karpaloisen ja kuivan mansikkaisen marjaisia vivahteita, hentoa omenaisuutta, kirpakkaa sitrusta, hentoa tallisuutta ja kohtuullisen tuntuvaa, moniulotteista mausteisuutta. Kokonaisuus on kuiva, kohtalaisen hapokas ja varsin rehevä. Suhteellisen suuresta Chardonnayn osuudesta huolimatta viinin aromimaailmaa hallitsevat varsin punaiset Pinot'n aromit – Chardonnay tuntuu tuovan kokonaisuuteen lähinnä runkoa ja sitrusta.

Puolukkaisuus hallitsee tuoreen marjaista ja melko sitruksista jälkimakua, joka lopuksi paljastaa muuten piilossa ollutta mineraalisuutta hedelmän alta. Kokonaisuudesta jää melko pitkä, tasapainoinen ja moniulotteinen jälkivaikutelma.

Fitzrovia vakuuttaa vähintään yhtä hyvin kuin aiemminmaistettu Cavendish: viini on varsin tasapainoinen, mutta myös varsin omaperäinen ja kiehtova esitys, joka ei varsinaisesti kilpaile samalla tontilla kuin vastaavanhintaiset shamppanjat, mutta on silti tyylillisesti vähintään samalla tasolla – niin laadullisesti kuin mielenkiinnollisesti.

Fitzrovia on kaikin puolin erilainen, mutta tasokas ja kiehtova laatukuohuviini, joka osoittaa mallikkaasti miten shamppanjoille voi löytyä varsin uskottavia haastajia Ranskan rajojen ulkopuoleltakin. Viini kehittynee vielä muutaman vuoden, mutta on varsin oivassa vedossa juuri nyt – jos saat jostain tätä lestin, tarjoile se laadukkaiden shamppanjoiden tapaan hieman jääkaappikylmää lämpimämpänä.

Lyhyesti: Omaperäinen, moniulotteinen ja kiehtova roséekuohuviini Brittein saarilta, joka tarjoilee perinteisten sitrusten ja marjojen ohella myös tuntuvampaa maalaisuutta ja mausteisuutta, jota en ole kuohuviineissä tottunut kohtaamaan – ja tämä on siis pelkkää plussaa! Mainiota kamaa!

Arvio: Erinomainen – jälleen loistokamaa brittiläiseltä skumppatalolta; tämä jopa on mielenkiintoisempi kuin aiemmin vastaan tullut Cavendish!

Hinnan (32,60e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti