Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.6.13

Léon Beyer Riesling 2009

Léon Beyer Riesling 2009
  • Valmistaja: Léon Beyer
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,99e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 14,48e (Tammikuu 2014, Alko)

Talvella, Alsacen viinimessuilla, Léon Beyerin viinitalo vakuutti allekirjoittaneen kertaheitolla uskomattomalla Gewurztraminer SGN-viinillään ja hiljattain Alkon tilausvalikoimastakin löytyvällä, upealla Comtes d'Eguisheim Pinot Gris'llä; siksi olikin jo korkea aika tutustua viinitalon perustason Rieslingiin, joka on jo varsin pitkään löytynyt myös Alkon hyllyiltä.

Yleensä viinitalojen AOC Alsace -tason perus-Rieslingit valmistetaan ympäri Elsassia kerätyistä rypäleistä, mutta Beyerin perus-Risukka tulee käytännössä kokonaan Eguisheimin kylän ympäristöstä, viinitalon omilta tarhoilta ja paikallisilta sopimusviljelijöiltä.

Väriltään viini on keskisyvän kellanvihreä – siis jotakuinkin niin geneerisen valkoviinin värinen kuin valkoviini voi olla. Ei yllätyksiä tällä sektorilla.

Kutsuva ja hillityllä ranskalaisella tavalla makean mehevä tuoksu tarjoilee kypsää omenaisuutta ja kevyttä, suolaista mineraalisuutta, joka taittuu aavistuksen verran dieselmäiseen petrolisuuteen.

Maultaan viini on varsin hapokas, jopa rapsakka, mutta substanssia myös löytyy – suutuntumaltaan viini on jopa melko täyteläinen. Makumaailma aluksi vihjailee kypsyydeltään puolikuivaan suuntaan, mutta hapokkuus korjaa nopeasti suuntiman varsin kuivaksi. Viinistä löytyy vivahteita sitruksista ja syksyn omenoista, kevyen pippurisesta mausteisuudesta ja taustalle jättäytyvästä mineraalisuudesta, joka tarjoaa hentoja vivahteita petrolista.

Vaikka viini on käytetty rutikuivaksi, löytyy jälkimausta aavistuksen makeampia vivahteita hunajan, aprikoosin ja kypsänmakean sitruksisuuden muodossa; seasta löytyy myös melko voimakkaanakin erottuvaa kivipölyistä mineraalisuutta. Napakan hapokkuutensa vuoksi viinistä kuitenkin jää varsin kuiva, rapsakka ja pitkähkö jälkivaikutelma.

Kokonaisuutena Beyerin perus-Riesling on juuri niin tasokas kuin talon huippuviinit osasivat antaa odottaa. Viini ei kuitenkaan keksi pyörää uudelleen, eli mitään kovinkaan erikoista ei kannata Beyerin Rieslingiltä odottaa. Sen sijaan alle viiteentoista euroon viini tarjoaa varsin luotettavan, tasapainoisen ja jo hieman kehittyneeseen suuntaan taittuneen Rieslingin niin ruokapöytään kuin seurusteluunkin. Perustason pullotteeksi viini on varsin mainio, aromikas ja tyylikäs esitys. Tuntuvan hapokkuutensa ansiosta viini pysyy raikkaana vaikkei se olisikaan aivan jääkaappikylmä, joten suosittelenkin viinin tarjoilua vain hieman viilennettynä. Lisäksi vivahteikkaalle aromimaailmalle ei tee missään nimessä pahaa, jos sille antaa hetken aikaa hengittää!

Lyhyesti: Varsin mainio perustason Alsace Riesling, josta löytyy niin kevyesti kehittynyttä hedeläisyyttä kuin tuntuvan hapokasta selkärankaakin. Luotettava paremman tason arkiviini.

Arvio: Tyylikäs – klassinen ja tasokas elsassilainen. Edustaa juuri sitä, mikä on alueen perusvalkoviineissä parasta.

Hinnan (14,48e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti