Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.6.13

Cono Sur Reserva Especial Cabernet Sauvignon 2011

Cono Sur Reserva Especial Cabernet Sauvignon 2011
  • Valmistaja: Viña Cono Sur
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Maipo
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (88%), Carmenere (7%), Syrah (3%), Carignan (2%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,90e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 10,90e (Helmikuu 2014, Alko)

Yhtä asiaa en kyllä käsitä chileläisessä viininvalmistuksessa. Siellä nimittäin tuntuu olevan väkipakko änkeä Cabernet Sauvignonia joka siunaaman punaviiniin – vaikkei sellainen tuntuisi olevan millään lailla edes oleellista kokonaisuuden kannalta. Sitten kun tehdään Cabernet'ta, melkein aina sen sekaan halutaan pistää mahdollisimman paljon kaikkia muita lajikkeita. Mikä hitto niissä yhden rypäleen lajikeviineissä on niin vaikeata, ettei ikinä onnistuta tekemään sellaista ilman että viiniä pitää "parannella" jollain muulla?

Lisää hämmennystä peliin tuo juuri tämän viinin rypäleet – Cono Surin omien sivujen mukaan viiniin kyätetyt rypäleet vaihtelevat radikaalisti ihan vuosikerroittain, mutta tämän lisäksi Alkon sivut listaavat täysin muita rypäleitä viiniin, mistä viinitalon omat sivut eivät puhu sanaakaan (kuulemma siis viinistä Alkon sivujen mukaan pitäisi löytyä Cabernet'n lisäksi Merlot'ta sekä hyvin harvinaista Aspiran-lajiketta!) En oikein tiedä mitä tapahtuu.

Ja sitten itse asiaan. Väriltään viini on reunoille asti todella tumman viininpunainen.

Uuden maailman tyypilliseen Cab-henkeen mehevä tuoksu on hieman makeaantaittuva, mutta Cono Surin yleiseen tyyliin nähden melko hillitty (yli)kypsyydessään. Tummiin luumuihin ja herukkaan taittuvan tuoksun seassa on melko reilusti tammisuutta ja savuisuutta, alkoholi tuntuu myös melko selvästi kokonaisuudessa.

Runsaalta maultaan viini on tuoksua selkeästi makeampi ja reippaasti tummaan hilloisuuteen taittuva. Tiivis suutuntuma on täyteläinen ja suht lämmin. Aromipuolelta löytyy kypsää luumua ja mustikkaa, makeata, uuttunutta tammea ja kevyttä savuisuutta. Happoja on paksuun hedelmään nähden melko vähän, mutta melko tuntuva tanniinisuus tuo hieman raameja muuten hieman höttöiseen runkoon.

Aromikasta jälkimakua hallitsee tumma hedelmäisyys, melko voimakaskin yrttisyys, kevyt kuningatarhilloisuus ja hillitty, mutta erottuva, kynsilakanpoistoainemainen asetonisuus. Jälkivaikutelma on melko moniulotteinen, pölyisen tanniininen ja pitkähkö.

Yleisesti viini on tuhti ja mehevä seurusteluviini, jossa on myös riittävästi harteikkuutta toimiakseen simppelien, suomalaisten grilliruokien kera – erityisesti jos sekaan pistetään vielä hieman makeat tai tuliset marinadit. Omaan makuuni viini ei ole erityisen yhteensopiva, mutta Reserva Especial Cabernet Sauvignon on yllättävän onnistunut tekele Cono Surilta. Kovinkaan tyylikäs tai erityisen mieleenpainuva esitys viini ei ole, mutta hintaluokassaan viini on ihan passeli tapaus. Chileläisten viinien ystävälle melko varma ratkaisu.

Lyhyesti: Melko paksu, pehmeä ja täyteläinen lähes-Cabernet Sauvignon, josta löytyy hilloisen makean hedelmän ohelta myös hieman mielenkiintoisempaa aromikkuutta ja sopivan terhakkaa tanniinisuutta.

Arvio: Miellyttävä – tai siis, olisi jos pitäisin tämmöisistä viineistä. Mutta vaikka viini ei ole varsinaisesti makuuni, on se Cono Surin tuotteista paremmasta päästä.

Hinnan (10,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti