Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.5.13

Santa Digna Cabernet Sauvignon 2011

Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserve 2011
  • Valmistaja: Miguel Torres Chile
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,48e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Helmikuu 2014, Alko)

No niin, seuraavaksi on vuorossa viimeisen Alkossa myynnissä olevan Torresin Santa Digna -sarjalaisen – Cabernet Sauvignon Reserven – arvio. Kuten muutkin Santa Digna -sarjalaiset, on tämäkin viini reilun kaupan edustaja Fair for Life -sertifikaatillaan. Viiniä on ennen pullotusta kypsytetty kuusi kuukautta tammitynnyreistä, joista vain 2% uusia ja loput vuoden vanhoja.

Väriltään viini on tumman mustaherukkainen, reunoiltaan hieman läpinäkyväksi taittuen.

Tummanpuhuva tuoksu on tuhdin hedelmäinen, kuningatarhilloisten vivahteiden aromien hallitessa kokonaisuutta voimakkaasti. Taustalla lymyää paahteista luumuisuutta, kevyempää mustaherukkaa ja melko voimakkaana tuntuvaa alkoholisuutta.

Makua hallitsee makea ja paahteinen tumma hedelmäisyys, tuoden framille erityisesti tummia luumuja, kevyttä mustaherukkaa ja hentoa vegetaalisuutta. Kokonaisuus on aromeiltaan varsin puhdaspiirteinen, sillä tammi pysyttelee hyvin taustalla niin tuoksussa ja maussa, tuoden korkeintaan kevyttä mausteisuutta ja hentoa mausteisuutta, joka sointuu varsin mainiosti kokonaisuuteen. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen, mutta sekä tanniineiltaan että hapokkuudeltaan melko hillitty – tämän seurauksena viini on melko pehmeä ja helppo, mutta myös hieman väsähtäneen tuntuinen.

Mehevä jälkimaku on tumman hedelmäinen, kevyen vaniljaisen tamminen ja yrttinen; suht tuntuva (14%) alkoholi lämmittää kevyesti kurkunpäätä. Jälkivaikutelma on melko pitkä, harmoninen ja miellyttävä.

Kokonaisuutena Santa Digna CS Reserve on melko peruskamaa; viini on hintaisekseen ihan tasokas ja hyvin tehty arki-Cab, mutta se on samalla erittäin yllätyksetön, geneerinen ja uuden maailman henkeen varsin yhdentekevä alkuperältään – viinistä on melko mahdoton arvata onko kyseessä esimerkiksi Argentiinan Australian, Chilen, Etelä-Afrikan tai vaikkapa Yhdysvaltojen Cabernet. Viinistä ei siis löydy käytännössä mitään, mitä ei löytyisi jo miljoonasta muusta uuden maailman Cabista.

Lyhyesti: Ihan kelvollinen uuden maailman Cabernet Sauvignon, jonka suurimmat ongelmat ovat lähinnä turhankin pehmä ja helppo ilmaisu sekä hieman läpipuskeva alkoholisuus.

Arvio: Tylsä – viini on periaatteessa ihan ok ostos, mutta siinä ei ole juurikaan mitään sellaista, minkä takia juuri tämä viini olisi ostettava. Yleisesti semipasseli eettisen kaupan viini.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti