Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.5.13

Numanthia Termes 2008

Numanthia Termes 2008
  • Valmistaja: Bodega Numanthia
  • Tyyppi: Punaviini, DO Toro
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castilla y León, Toro
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 6,7e / 12 cl (Maaliskuu 2013, Viinitupa Koulu, Turku)
  • Hinta nyt: 26,20e (Helmikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Tiukan tanniinisen Labranche-Laffontin Madiranin jälkeen allekirjoittaneella oli pienimuotoinen ongelma edessään: toista lasillista varten piti keksiä joku vähemmän tanniininen viini, mutta joka ei tuntuisi liian kepeältä ja heppoiselta peräkkäin vertailtuna. Valinta lopulta kohdistui Espanjalaiseen Castilla y Leónin alueen Tempranilloon.

Valitsemani viini, Termes, on Toron viinialueella sijaitsevan viinitalo Numanthian perustason viini, joka valmistetaan keskimäärin n. 30-vuotiaiden Tinta de Toro (Tempranillo) -köynnösten rypäleistä. Viiniä kypsytetään peräti 16 kuukautta kerran käytetyissä barrique-tynnyreissä. Termesin lisäksi talo valmistaa ikivanhoista, 120-vuotiaiden köynnösten hedelmistä Termanthiaa, huippuviiniä perinteisessä Toron hengessä, sekä 70-100-vuotiaiden köynnösten rypäleistä uuden maailman hengessä valmistettua, uusissa, pienissä tammitynnyreissä kypsytettyä Numanthiaa (tuleekohan joskus tästä viimeksimainitusta Termesin kaltainen perusversio nimikkeellä Nurmes? Hhhehehe.)

Espanjan keskustasta luoteeseen sijaitseva Castilla y León on tullut kuuluisaksi erityisesti muhkeista ja rotevista Tempranillo-viineistä, arvostettu DO Ribera del Dueron alue etunenässä. Portugalin rajan tuntumassa sijaitseva DO Toron alue on varsin samanhenkinen Ribera del Dueron kanssa, mutta on jäänyt hieman tunnetumman naapurinsa maineen jalkoihin.

Väriltään viini on paksu, mustanpuhuva ja läpinäkymätön; reunoilta väri taittuu tumman kirsikanpunaiseksi.

Tuoksu kohoaa melko voimakkaasti lasista tarjoillen hajuaistin ihasteltavaksi upean sekoituksen nahkaa, auringossa paahtunutta maata, luumuisuutta, kukkia, tupakanlehtiä, aavistuksen lantaa ja kepeätä maitosuklaista tammea. Alkoholi onnistuu kuitenkin kaiken tämän tykityksen alta puskemaan kevyesti aromimaailman lävitse.

Viinin maku on massiivinen; ainakaan ei ole pelkoa siitä, että viini tuntuisi vaatimattomalta Madiranin jälkeen! Isokokoinen, hyvin täyteläinen ja hennon hedelmähilloinen maku tykittää jämäkällä otteella tummaa hedelmää, kypsää kirsikkaa, tummaa kahvia, tupakanpuruja ja voimakkaita, pölyisiä tanniineja. Taustalta rupeaa nousemaan makeata, suklaista tammea, paahteista maata, viikunaa ja hentoa, orvokkista kukkeutta. Tuhtiin ja raskasliikkeiseen kokonaisuuteen nähden viinin hapokkuus on hieman vaisuhkoa, mutta kuitenkin riittävää varsin tuntuvien tanniinien ottaessa suurimman roolin viinin ryhdikkyydessä.

Suureen makuun nähden viinin jälkimaku on melko kevyt ja vaatimattoman oloinen, mutta varsin pitkä ja miellyttävän vivahteikas; kokonaisuutta hallitsevat viikunaiset, suklaisen tammiset ja kevyen maamaiset elementit kuivan puisen mausteisuuden ja tanniinisen bitterisyyden tuodessa pehmeähköön jälkivaikutelmaan hieman luonnetta ja karheutta.

Termes onnistui hienosti jatkamaan siitä, mihin Labranche-Laffontin Madiran jäi, vaikkakaan en onnistunut valitsemaan hirveästi vähemmän tanniinista viiniä listalta (toinen vaihtoehto olisi sitten ollut Barolo, jonka ystäväni päätti kuitenkin testata – ei helpompi vaihtoehto tanniinien puolesta sekään!) Yleisesti Termes on todella mainio, iso ja paikoitellen jopa massiivinenkin esitys – toisin sanoen juuri sellainen, jota laadukkaalta Castilla y Leónin viiniltä odotan! Jos tämä viini on talon perustason esitys, nousee kiinnostus talon lippulaivaviiniä, Termanthiaa, kohtaan huomattavasti (todennäköisesti makuuni täysin liiallisesti tammitettua nimikkoviini Numanthiaa kohtaan taas ei niinkään.)

Termes on todella mainio, kuumemman alueen kypsempi (jopa kevyesti hilloisampi) roteva Tempranillo, jota voi huoletta kypsytellä reilut kymmenen vuotta vuosikerrasta, mutta todennäköisesti viini ei siitä kuitenkaan hirveästi hyödy – tyyliltään Termes vaikuttaa olevan eniten nuorena nautittava, tuhti ja melko hedelmävetoinen esitys. Vähän kuin ottaisi perinteisen fruit bomb -jenkkiviinin, mutta vaihtaisi aromit espanjalaiseen ja virittäisi hieman ryhtiä parempaan suuntaan. Kunnon kesän grillisapuskalle mainio kumppani!

Lyhyesti: Kypsänmuhkea, aromikas, konsentroitunut ja roteva Tempranillo, joka on nyt varsin mainiossa iskussa. Viinin voi huoletta jättää myös kaappiin kypsymään, mutta viini kuitenkin vaikuttaa olevan parhaimmillaan juuri nyt – sopivan (muttei liian) nuorena.

Arvio: Erinomainen – kaikin puolin varsin mainio perustason väkivalta-Tempranillo, jota siemailee ihan ilokseen – jos sattuu pitämään voimakkaammista, tuhdimmanpuoleisista ja melko kypsistä viineistä. Ja pakko myöntää, kyllä minusta nämä mehevämmät ja paahtuneemmat, jopa hilloiseen asti taittuvat aromit sopivat paremmin kunnon paahteiseen Tempranilloon kuin ylikypsään Cabernet Sauvignoniin tai Syrahiin!

Hinnan (6,70e) ja laadun suhde: Viinitupa Koulussa 12cl lasillinen on oikein kelvollisen hintainen, suositteluni!
Hinnan (26,20e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti