Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.5.13

Faustino I Gran Reserva 1999

Faustino I Gran Reserva 1999
 • Valmistaja: Bodegas Faustino
 • Tyyppi: Punaviini, DOCa Rioja Gran Reserva
 • Maa: Espanja
 • Alue: Rioja
 • Rypäleet: Tempranillo (85%), Graciano (10%), Carignan (5%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 23,90e (Syyskuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 23,90e (Toukokuu 2013, Alko)

Yksi Alkon perusvalikoiman viimeisiä viime vuosituhannen viinejä oli pitkään riojalaisen viinitalo Faustinon Gran Reserva -tasoinen Faustino I. Kun tämäkin viini ryhtyi poistumaan hyllyiltä "tuoreen" vuosikerran 2000 tieltä, päätin lipastaa yhden pullon talteen – mielikuvat viinistä muutaman vuoden takaa olivat kuitenkin varsin mainiot, minkä lisäksi toivoin muutamien lisävuosien tuoneen lisää taikaansa mukaan soppaan.

Kaapistani pullo lähti mukaan Turun mökkeilyreissullemme, jossa se lopulta korkattiin kokkaamamme illallisen kyytipojaksi.

Väriltään viini on hyvin tummanpunainen ja läpinäkymätön – ikä huomioonottaen siis varsin tuhdin oloista – ja reunoilta kevyesti oranssiin tiilenpunaiseen taittuva.

Mutta jos joku tässä viinissä hurmaa, on se tuoksu – heti korkin irrotessa on selvää, mistä tässä viinissä on kyse: tuhtia, maalaishenkistä ja kevyen kirsikkaista tuoksua hallitsevat lantaiset, makean viikunaiset, tervaisen savuiset, kevyen satulanahkaiset ja kaiken kaikkiaan hurmaavan likaiset elementit. Tammi on integroitunut upeasti tuoksun sekaan, eikä se edes jaksa juurikaan ponnistella voimakkaampien aromien alta esiin. Kuvittele, että pulloon heitettäisiin satulahuoneessa pidettyjä kirsikoita ja tallintausta; ei varmasti kaikkien juttu – jotkut voivat varmasti pelästyä näin muhevaa aromimaailmaa – mutta meikäläinen on erittäin fiiliksissä tämmöisestä.

Maku on hyvin kuiva, voimakas ja napakka – viinissä ei ole havaittavissa juurikaan iän tuomaa seesteisyyttä, vaan kokonaisuus on ilahduttavan tiukka ja eloisa. Viikunaista ja kevyen kirsikkaista päämelodiaa säestävät auringossa paahtuneet ja pölyisen maamaiset, tupakkaiset, nahkaiset ja kevyen lantaiset harmoniat, sekä varsin tuntuvien tanniinien luoma basso. Pitkän (28 kuukautta!) kestäneen tammitynnyrikypsytyksen tuomat aromit ovat hienosti haipuneet iän myötä piiloon ja ainoastaan kuiva, puinen mausteisuus ja hillitty vaniljaisuus ovat havaittavissa muiden aromien seasta. Kokonaisuus on varsin animaalinen, rehellisen rustiikkinen ja kokonaisuuteen nähden erinomaisessa hapokkuudessaan ihastuttavan napakka. Suutuntuma on melko täyteläinen ja aromien runsauden vuoksi varsin tuhti.

Puiseva tammisuus puskee enemmän esiin kuivassa ja mausteisessa jälkimaussa, jossa kielelle nousee makeata viikunaa ja taatelia, savuisuutta, pölyistä maata ja tanniinista bitterisyyttä. Suutakuivaavat tanniinit tuovat ihastuttavan vivahteikkaaseen ja pitkään jälkivaikutelmaan luonnetta ja karheutta.

Muistikuvissani Faustino I oli vielä likaisemman rustiikkinen mitä se todellisuudessa olikaan, mutta kokonaisuus oli silti erittäin eläimellinen, törkyinen ja rehdin maalainen – juuri sellainen, jollaisena vanhat Riojalaiset jaksavat hurmata kerta toisensa jälkeen. Aromit ovat voimakkaita ja tanniinisuus varsin tuntuvaa, mutta kokonaisuudessa on upeaa, vastaansanomatonta harmoniaa ja pelkästään viinin loputonta, kursailematonta ja lasistavyöryvää tuoksua voisi ihailla päiviä. Jopa Gran Reservoja yleensä vaivaavat, ylettömän tammiset aromit olivat hienosti jääneet taustalle eivätkä häirinneet kokonaisuuden aistimista, vaan asettuivat luontavaksi osaksi upeata kokonaisuutta.

Sanomattakin lienee selvää, että Faustino I pelasi melko yksinkertaisista elementeistä koostetun ateriamme kumppanina vallan mallikkaasti, samalla ottaen vaivatta illan pääasiintyjän roolin itselleen. Viini kannattaakin naittaa riittävän voimakkaiden, mutta sopivan selkeämakuisten ruokien seuraan – viinille on turha yrittää koettaa löytää järkevää taisteluparia aromien ja makujen puolelta. Parhaiten viini esiintyy edukseen, kun se saa loistaa juuri sellaisena kuin se on – kunhan vain löytyy jotain purtavaa pehmittämään viinin ryhdikästä hapokkuutta ja yhä varsin tuntuvaa tanniinisuutta. Viiniä voi myös halutessaan kellaroida lisää, mutta uskon viinin olevan nyt huipulla, jossa se tullee viihtymään vielä muutamia vuosia; tästä eteenpäin aromit tulevat todennäköisesti kuolemaan nopeammin kuin uudet tertiääriaromit ehtivät syntyä. Korkkaa siis viini mielummin liian ajoissa kuin liian myöhään – tässä on ehdottomasti yksi parhaista viineistä, jota Alkosta on parin kympin kieppeiltä saanut!

Lyhyesti: Uskomattoman aromikas, eläimellinen ja rehellisen maalainen Gran Reserva, jossa jotakuinkin jokainen osa-alue tuntuu olevan juuri oikealla paikallaan. Espanjan punaviiniosaamista ehdottomasti parhaimmillaan.

Arvio: Täydellinen – tätä parempaa Riojaa saa jo etsiä työkseen. Upean viinin uskomattoman ihastuttava vuosikerta; vaikka on samalla todettava, että tuskin aivan jokainen osaa arvostaa näin maalaista ja positiivisen "likaista" viiniä. Sen sijaan jos etsit viiniltäsi luonnetta, etsi käsiisi tämän viinin tämä vuosikerta!

Hinnan (23,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

6 kommenttia:

 1. Hyvä viini, mutta "täydellinen" on liioittelua. Parempi Rioja löytyy hyvin helposti - Alkon hyllystä saman Faustinon vuosikerta 2001.

  Terveisin IK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testattuna on vain '99 ja '00, joten paha mennä maistamati sanomaan! Näiden viinien perusteella voin kuitenkin uskoa myös '01:n pitävän kutinsa.

   Poista
  2. Mielipiteeni perustuu syyskuussa 2013 Mikäviini - tapahtumassa järjestettyyn Faustino - tastingiin. Tarjolla oli Faustino I vuosikerrat 1964 (eli ensimmäinen), 1970, 1981, 1991, 2000 ja 2001. Edukseen erottuivat 64, 70 ja 2001. 64 oli muuten yhä uskomattomassa vedossa ja 2001 lähes tasaveroinen. Kokemuksen perusteella 2001:tä kannattaa maistaa myös 40:n vuoden kuluttua :-)

   t. IK

   Poista
 2. Vuosikerta 2001 lasissa. Seitsemän tunnin ilmaus kuivatti makua miellyttävämpään suuntaan, mutta tunnelma oli yhä vähemmän hapokas ja mukavan hapan kuin mitä 2000 ja likaista 1999 en ole päässyt maistamaan. Edelleen hyvä viini, mutta kannattaa poimia Alkoa edukkaammista lähteistä jos hinta-laatusuhteesta jotain välittää - nyt se ei ole aivan kohdallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on itsestään selvää että aina kannattaa poimia Alkoa edukkaammista lähteistä jos hinta-laatusuhde on oleellisinta! :D Melko harvassa on Alkon hyvän hinta-laatusuhteen tuotteet, ja jos sellaisia on, löytyy niitä usein muualta silti edullisemmalla, eli paremmalla hinta-laatusuhteella!

   Poista
 3. Tervehdys!
  Olisin iloinen, jos joku pystyisi antamaan viisaan mielipiteen kysymykseeni.
  Löysin taannoin kaapin perältä 2 pulloa Faustino I:stä Gran Reserva (vuodet 2000 ja 2001).
  Pullot ovat maanneet kyljellään jo vuosia huoneen lämmössä +21- +23.

  Kysymykseni olisi, että ovatko nämä vielä tarjoilu kelpoisia viinejä vieraille tai uskaltaako antaa toisen joululahjaksi?
  Ja kuinka kauan olisi hyvä ilmata ennen tarjoilua?

  Kiitos jo etukäteen mielettömästi ja Hyvää Joulua Kaikille!

  Terveisin,
  Kimi

  VastaaPoista