Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.5.13

Santa Digna Sauvignon Blanc 2012

Torres Santa Digna Sauvignon Blanc Reserve 2012
  • Valmistaja: Miguel Torres Chile
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Lisää kympin valkkareita – niitähän tuntuu Alkon Chile-hyllyiltä löytyvän. Cono Surin luomusertifioidun Sauvignon Blancin jälkeen meillä oli vuorossa Espanjasta mm. Chileen levittäytyneen Torresin Fair for Life -sertifioitu, Santa Digna -sarjan Sauvignon Blanc. Kyseinen viini kulkee ympäri maailmaa sekä lisänimellä "Reserva" että "Reserve"; valitsin arvosteluun sen, joka seisoo suomessa myytävän pullon kyljessä. Tällä merkinnällähän ei ole varsinaista lainvoimaa Chilessä, joten se voi merkitä melkeinpä mitä tahansa – minkä vuoksi sen voi jättää aivan hyvin huomiotta viinejä ihmetellessä. Onpa tullut vastaan tapauksia, joissa Reserve-sarja on ollut se viinitalon matalin perustason sarja.

Tuoksu edustaa hyvin pitkälti sitä samaa tyyliä mitä äskenmaistettu Cono Surkin – runsasta parsaa, makeata kissanpissaa, murskattuja mustaherukan- ja nokkosenlehtiä ja kypsää, hedelmäkarkkista trooppista hedelmää. Tuoksu tuntuu olevan jopa vielä hedelmäisempi kuin Cono Sur.

Makupuolella Torres taas heittää taas täysin uudenlaiset kortit pöytään – mehevästä ja makean hedelmäisestä tuoksustaan huolimatta viini on varsin kuivan hedelmäinen, rapsakan hapokas ja suutuntumaltaan korkeintaan keskitäyteläinen. Aromipuolta hallitsee kuivan ja jopa kirpeän passioisen hedelmäisyyden ohella ruohoiset, nokkoselliset ja kevyen yrttiset aromit. Kokonaisuus on nuorekas ja suht simppeli, mutta pysyy varsin hyvin paketissa ja edustaa juuri sellaista raikasta, sopivan kepeätä ja arkista tyyliä, jota voi kympillä odottaa saavansa.

Pitkähkön jälkimaun ruohoisuus, yrttisyys ja hento mineraalisuus taittuu rapsakan ja vettä kielelle nostavan hapokkuuden kanssa kevyen bitteriseksi ja suutapuhdistavaksi jälkivaikutelmaksi.

Yleisesti Santa Digna on varsin tasapainoinen ja tasokas perustason Sauvignon Blanc uudesta maailmasta. Uuden-Seelannin tai Tasmanian edustajien aromaattisuuteen ei päästä, mutta Cono Sur demonstroi hyvin minkälaista jälkeä tulee, jos koettaa saada ängettyä mahdollisimman paljon kaikkea pulloon – itse valitsisin Santa Digna SB:n milloin tahansa Cono Surin SB:n sijaan. Joskus (viinimaailmassa itse asiassa varsin usein) vähemmän tuntuu kuitenkin olevan enemmän. Santa Digna onnistuu juuri hillitymmällä, mutta silti sopivan kypsällä hedelmällään pysymään mainiosti tasapainoisena ja sopusuhtaisena esityksenä, josta on paha keksiä mitään negatiivista sanottavaa.

Lyhyesti: Varsin mainio kympin Sauvignon Blanc, jossa osaset ovat hyvin kohdallaan ja sopusuhtaisen kypsä hedelmä paiskaa kättä mainiosti rapsakan hapokkaan rungon kanssa. Sopivasti viilennettynä luotettava arkiviini mereneläville, kasvisruoille tai vuohenjuustolle.

Arvio: Hyvä – varsin tyylipuhdas suoritus Torresilta; ei olla koetettu saada liikaa kypsää hedelmää viiniin, mutta toisaalta viini ei ole jäänyt myöskään liikaa ruohoisten ja vegetaalisten aromien dominoimaksi. Chilen henkeen kypsä, muttei ylikypsä perustason SB.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti