Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.5.13

Autréau de Champillon Brut Grand Cru Réserve 2005

Autréau de Champillon Brut Grand Cru Réserve 2005
  • Valmistaja: Champagne Autréau de Champillon
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Grand Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Chardonnay (50%), Pinot Noir (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 25,50e (Maaliskuu 2013, exquisiteweine.de)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Maalis-huhtikuun taitteessa teimme pienen mökkeilyreissun ystäviemme mökille Turun suuntaan. Paikalle saavuttuamme ystäväni kaivoi esiin ostoksensa Exquisiteweinesta – viinitalo Autréaun 100% Grand Cru -palstojen rypäleistä valmistettu vuosikertashamppanja, joka irtosi nettikaupasta suurin piirtein samalla hinnalla kuin edukkaimmat tusina-shamppikset Alkossa.

Champillonin kylässä sijaitseva Autréaun perheomisteinen viinitalo on ollut toiminnassa jo vuodesta 1670, eli vaikuttavasti reilut 300 vuotta! Kuohuviiniä talo on tuottanut lähes koko olemassaolonsa ajan, eli 1700-luvun alkupuolelta lähtien ja omistaa tätä nykyä 30 hehtaaria viinipalstoja ympäri Champagnen aluetta – niistä 9 hehtaaria on Grand Cru- ja 7 hehtaaria Prémier Cru-tasoisia. Tämä viini edustaa viinitalon linjaston huippupäätä ja se on valmistettu kokonaan Grand Cru -tasoisten tarhojen rypäleistä; Chardonnay on peräisin Côte des Blancsin alueella sijaitsevan Chouillyn kylän tarhoilta ja Pinot Noir Vallée de la Marnen alueella sijaitsevan Aÿn kylän tarhoilta. Lisäksi tämä pullo ei sisällä monien eri vuosikertojen sekoitetta, vaan on 100% vuosikerran 2005 tuotos.

Väriltään viini on ikäisekseen yllättävän nuoren oloinen – melko vaalean kellanvihreä. Kuohua syntyy lasissa sen sijaan melko runsaasti.

Tuoksultaan viini on hennohko ja ihastuttavan elegantti. Kevyen sitruksista ja hennon hunajaista aromikkuutta säestävät maanläheiset ja hennon pölyiset vivahteet. Pitkän kypsytyksen tuomat vivahteet tulevat esiin kevyen karamellisina ja aavistuksen pähkinäisinä vivahteina – muuten viiniä voisi tuoksun perusteella veikata paljon nuoremman oloiseksi.

Maultaan viini on paljon voimakkaampi ja aromikkaampi kuin tuoksu antaa odottaa, mutta silti viini on ikäänsä nähden yllättävänkin nuori ilmaisultaan. Erittäin kuiva, paahteinen ja raikkaan hapokas maku pamauttaa sopivan voimakkaalla, mutta varsin tyylikkäällä otteella sitruksisuutta, voimakasta mineraalia, kevyttä ranskanleipäisyyttä ja aavistuksen verran hunajaa. Aika ajoin taustalta nousee Pinot'n tummempia marjaisuuden vivahteita, mutta yleisesti viini menee melko lailla vaaleiden vivahteiden ehdoilla. Mousse on pieni, kuohkea ja tiivis, mutta kokonaisuutta ei voi varsinaisesti luonnehtia kermaiseksi. Intensiteetistään huolimatta Autréau GC vaikuttaa kuitenkin jollakin tavalla hieman hillityltä ja pidättyväiseltä – ehkä sitä vain odotti lähemmäs 8-vuotiaalta GC-shamppikselta hieman massiivisempaa meininkiä?

Jälkimaussa kielelle jää voimakasta mineraalisuutta, joka peittää valtaosan muista aromeista – muuten ainoastaan kevyttä sitruksisuutta ja aavistuksen verran pähkinäisiä, kehittyneitä vivahteita jää pitkähköön ja varsin hienostuneeseen, jos kohta hieman yksiulotteiseen jälkivaikutelmaan.

Autréaun vuosikerta-Grand Cru oli todella mainio aloitus parin päivän mökkielämällemme – miellyttävä, elegantti ja mukavan rauhallinen tapaus. Viinin runsautta ja vivahteikkuutta ihasteli varsin mielellään idempäänkin, joten pelkkä yksi lasillinenki kesti useamman hetken. Silti viiniä ihastellessa joutui toteamaan sen olevan silti hieman turhankin nuorekkaan oloinen tyylilajinsa edustajaksi – viinille siis tekisi varmasti hyvää viettää rauhassa aikaa lähemmäs kohti vuosikymmenen loppua, ellei jopa enemmänkin. Ystäväni kuitenkin pelasi korttinsa mallikkaasti tehdessämme tilausta Exquisiteweinelta ja nappasi itselleen peräti kaksi näitä pulloja – kenties toinen niistä tuleekin korkattua sitten hieman varttuneempana?

Lyhyesti: Varsin tyylikäs, vivahteikas ja aavistuksen kehittynyt, mutta silti edelleen varsin nuorekas vuosikertashamppanja. Nykykynnossa ei olisi erityisen ihmeellinen tapaus, ellei ota huomioon viinin lähes naurettavan edullista hintaa – tällaisia ei juurikaan tule maamme rajojen sisäpuolella vastaan!

Arvio: Tyylikäs – voimakas, mutta hillitty; vivahteikas, mutta vielä nuorekas. Viinissä tapahtuu selvästi paljon, mutta kokonaisuutta ajatellen se on vasta matkalla huipulle. Autréaun vuosikerta-GC on varsin tasapainoinen ja elegantti esitys, jolle kannattaa antaa vielä muutamia vuosia lisää ennen poksautusta.

Hinnan (25,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti