Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.5.13

Cono Sur Organic Sauvignon Blanc 2012

Cono Sur Organic Sauvignon Blanc 2012
  • Valmistaja: Viña Cono Sur
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Aconcagua, San Antonio
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Huhtikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 10,49e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)

Seuraavaksi arviossa on Winestaten Chilen viinit -tilaisuudessa ensimmäinen meille esitelty valkoviini, Cono Surin luomulinjaston Sauvignon Blanc. Tämä kyseinen viini on kypsytetty neljä kuukautta terästankeissa ja valmistettu aivan meren vieressä sijaitsevien Campo Lindo -viinitarhojen vain 4 vuotta vanhojen köynnösten rypäleistä – tämä on siis näiden köynnösten kolmas vuosikerta koskaan. Yleensä viinin sanotaan olevan sitä parempi mitä vanhempia köynnökset ovat, joten katsotaan miten tämmöinen nuorikko pärjää.

Väriltään viini on melko hailakan vaaleanvihreä, mutta usein hyvin neutraaleihin Sauvignon Blanceihin verrattuna jopa hieman syvemmän vihreä.

Juu. Tuoksun perusteella lasissa on selvästi Sauvignon Blancia. Ei voi erehtyä, ei. Nokkaan ryöpsähtää voimakasta parsaa, vegetaalisuutta, murskattua raparperia ja nokkosenlehteä sekä kevyttä kissanpissaisuutta. Jos jollekulle on epäselvää miltä uuden maailman Sauvignon Blanc tuoksuu, on tässä hyvä mallikappale.

Tuoksun tavoin makukin on hyvin runsas ja tykittää menemään jatkuvalla täysilaidallisella. Nuorekas ja tuore makumaailma tarjoilee valkoherukkaa, kypsä sitrusta, vegetaalista nurmikkoisuutta, karviaista ja parsaa. Viini on rypäleelle tyypillisesti varsin hapokas ja raikas, mutta runsaan hedelmäisyytensä vuoksi viinin suutuntuma on varsin pehmeä ja melko täyteläinen (todennäköisesti osittain 4 g/l jäännössokerin ansiosta) – tyypillistä, sauvignonblancmaista kepeyttä viinistä ei löydy, vaan viini on melko tuhti pommi pureksittavaksi. Yleisvaikutelma on joka suuntaan räjähtävä, mutta silti melko simppeli ja suoraviivainen.

Kuiva jälkimaku on hapokkuudessaan rapsakka ja keskimakua hieman kevyempi; keskipitkää jälkimakua hallitsevat vihersävytteiset, yrttiset ja ruohoiset vivahteet.

Kokonaisuutena Cono Surin luomu-SB on kuitenkin melko perus. Viini on uudelle maailmalle tyypillisesti hedelmävetoinen ja jopa liioitellun intensiivinen, mutta rakenne tuntuu tulevan hedelmän kustannuksella. Viini on ihan siemailtava perus-SB noin lasillisen verran, mutta toisen lasillisen – saati pullon – verran näin överiä viiniä kyllä rupeaisi tökkimään. Ehkä joku ruoka, joka antaisi vastapainoa viinin liiallisuudelle voisi tehdä hyvää, mutta saa kyllä etsiä tovin jotta löytäisi riittävän voimakkaan vastinkappaleen viinille. Raaka vuohenjuusto?

Jos jotain hyvää pitää hakea, oli tämä viini kuin juotava versio Santa Helenan GR Sauvignon Blancista. Eli ei tämä mitenkään mahdoton tapaus ole. Voin jopa kuvitella joidenkin ihmisten oikeasti pitävän tästä.

Lyhyesti: Tyypillisen hedelmävetoinen uuden maailman Sauvignon Blanc, josta kyllä löytyy happoja, mutta niin myös runsasta ja täyteläistä suutuntumaa. Liiaksikin asti. Viini voisi olla ihan kelpo esitys jos siitä otettaisiin kaikesta (paitsi hapokkuudesta) puolet pois.

Arvio: Keskinkertainen – saa kyllä rakastaa Sauvignon Blancia melko paljon että jaksaa olla tästä innoissaan.

Hinnan (10,49e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti