Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.5.13

Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 2011

Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 2011
 • Valmistaja: Viña Cono Sur
 • Tyyppi: Punaviini
 • Maa: Chile
 • Alue: Valle Central
 • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 9,49e (Huhtikuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 8,98e (Helmikuu 2014, Alko)

Suomalaisten rakastama ja muutamissa arvosteluissakin menestynyt (mm. pari vuotta sitten viini vetäisi 4/5 tähteä Hesarin Pinot Noir -skabassa) Cono Sur Pinot Noir on allekirjoittaneellekin tuttu oman viiniharrastuksen alkupäästä. Silloin eräällä tutullaan oli eräissä tupaantuliaisissa mukanaan ko. viiniä, josta pyysin saada maistiaisen – olivathan kepeät, hapokkaan marjaiset Pinot Noirit hurmanneet freesiydellään ja eloisuudellaan. Siksi Cono Surin tekele aiheutti melkoisen järkytyksen rullatessaan kieleni ylitse – viini oli ohutta, makeaan taittuvaa, löysää marjamehua ilman juuri mitään merkkejä Pinot'n hurmaavuudesta!

Olen myöhemmin koettanut selittää itselleni viinin kamaluuden johtuvan liian lämpimästä tarjoilulämpötilasta, siitä että pullo oli ollut auki pitkään, yms. kun kaikkialla muualla viiniä on kehuttu ja kaiken maailman arvioistakin vain satelee pistesijoja. Siksi olin ihan mielenkiinnolla maistamassa viiniä uudelleen kun sellaista esiteltiin Winestaten Chilen viinit -tilaisuudessa.

Bicicleta-lisänimellä uudelleenbrändätty Cono Sur Pinot Noir 2011 on Winestaten mukaan 100% terästankeissa kypsytetty Pinot Noir, kun taas Cono Surin sivut puhuvat viinistä 60% näkevän tammea 8 kuukauden ajan ja vain 40% kypsyy teräksessä. Alko ei ota kantaa asiaan suuntaan tahi toiseen.

Väriltään viini on hyvin tummanpuhuvan karhunvatukkainen ja Pinot Noiriksi melko läpinäkymätön.

Tuoksu on suoraan sanottuna melko tyrmäävä: tunkkaisesta kokonaisuudesta löytyy jalkahikeä, asetonia, savuisuutta, vanhaa puuta ja hillittyä yrttisyyttä. Pinot Noireille ominaista freesiyttä ja kevyen maalaisia vivahteita kokonaisuudesta ei löydy tippaakaan, muttei myöskään runsaammin tammitettujen viinien muhkeata mausteisuutta.

Maultaan viini on makean marjainen, lähes ylikypsä ja hyvin pehmeä; kokonaisuudesta puuttuu se eloisa hapokkuus, jota kaikki tästä viinistä lukemani arviot kuitenkin toitottavat. Tämä viini on korkeintaan hapokas jos on tottunut uuden maailman edullisiin, ylikypsiin punaviineihin, mutta minkäänlaista Pinot'lle tyypillistä, freesiä ja eloisaa hapokkuutta viinistä ei löydy – tämän ja makeiden marjojen aromien vuoksi kokonaisuus muistuttaa lähinnä Mehukattia. Leveä ja rehevän hedelmäinen makumaailma tarjoilee liberaalein ottein kypsää puolukkaisuutta, vadelmahilloa, yrttisyyttä, kevyen pippurista mausteisuutta, cocktail-kirsikkaa ja hillittyä asetonisuutta. Hento tanniinisuus tuo viiniin kevyen karheaa otetta. Kokonaisuus on varsin läski ja simppeli.

Lämmin jälkimaku jättää kielelle sekamarjamehua, kevyttä pippurisuutta ja hentoa, aromaattista yrttiä.

Juu, viini on yhtä kurja Pinot Noir kuin muistinkin, uudesta vuosikerrastaan huolimatta. Ainakin Cono Surin sivujen kuvauksessa viinistä he onnistuvat kuvaamaan viiniä varsin hyvin: "this is a voluptuous Pinot Noir with rich fruit notes of cherry, raspberry, plum and strawberry – a red fruit party!" – jotenkin he vain onnistuvat kirjoittamaan kaikki nuo asiat aivan kuin ne olisivat jotenkin hyvä asia. Mielestäni hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään siinä vaiheessa kun yhdistetään sanat voluptuous ja Pinot Noir. Ei tällä mielestäni ole juurikaan tekemistä kepeän, raikkaan ja marjaisen Pinot Noirin kanssa – tämä muistuttaa enemmän mehevää uuden maailman Merlot'ta, jota on vain laimennettu kevyemmäksi.

Lyhyesti: Ylikypsä, raskas, makean mehumainen ja erittäin tylsä uuden maailman punaviini. Edellisen kappaleen viimeinen lause tiivistää kaiken oleellisen viinistä.

Arvio: Surkea – Lainaus itseltäni, omasta muistiinpanivihkostani, joka tiivistää maistamisen tunnelmat tämän viinin kohdalla: "Eih."

Hinnan (8,98e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

2 kommenttia:

 1. En voi olla yhtymättä mielipiteeseen. Nähdessäni tämän putelin joulupöydässä luulin anopin vihdoin hankkineen tarjolle edes jollain tasolla juomakelpoista tavaraa vrt. aiempien pyhien 6-7 € viinit. Olin väärässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes! Tulee aina hyvä fiilis kun omat kokemukset mätsää jonkun toisenkin kanssa ja onnistuu kirjaamaan tänne blogiin omien ajatusten ohella paloja muidenkin kokemuksista.

   Mutta juu, osanotot joulupöytäkokemuksesta. :D

   Poista