Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.5.13

Wolfberger Crémant d'Alsace Brut

Wolfberger Crémant d'Alsace Brut
  • Valmistaja: Wolfberger
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Crémant d'Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Pinot Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,99e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 14,29e (Tammikuu 2014, Alko)

Vapun viettoon en uskaltanut tänäkään vuonna varata mitään erikoisempaa ja hienompaa (ja siis hinnakkaampaa) kuohuvaa, vaan päädyin ihan järkevän hintaiseen peruskuohuvaan – ikinä kun ei voi tietää, pääseekö juomaan viininsä oikeaoppisista flûte à Champgane -laseista jääkaappikylmänä, vai kädenlämpöisenä pullon suusta (tai parhaassa tapauksessa akryylisestä piknikpikarista.) Kyseessä on siis Alsacen suurimman ja kuuluisimman négociantin, Wolfbergerin, perinteinen perustason Crémant, joka on valmistettu 100% Pinot Blancista.

Tämän tasaisesti ja mukavan runsaasti kuplivan kuohuvan väri on vaalea ja kevyesti neonvihreään taittuva.

Tuoksu on melko kevyt ja harmoninen; ensiksi kohdataan hillittyä ja sitruunamarmeladia ja hunajamelonisuutta, taustalta löytyy myös kevyttä kukkeutta, kypsää omenaa ja aavistus leipäisyyttä.

Kuivalta (vaan ei rutikuivalta) maultaan viini on tuoksun tavoin melko kevyt, mutta varsin miellyttävä, tyylikäs ja tasapainoinen. Runsas, kuohkean kermainen mousse tuo miellyttävästi pintaan erityisesti viinin kukkeita, kypsän sitruksisia ja kivennäisen mineraalisia vivahteita; taustalla pyörii myös hennon bitterisiä yrttejä ja raakaa omenaa. Hapokkuudeltaan viini on erittäin runsas ja napakka; hyvä hapokkuus pitää 15 g/l jäännössokerin mainiosti aisoissa.

Jälkimaussa maun kypsemmän hedelmäiset aromit katoavat melko nopeasti ja jäljelle jää hapokkaan kirpeä, mineraalinen, kiniinisen bitterinen ja kevyen kukkea jälkivaikutelma, joka putsaa paletin varsin mallikkaasti ja jää häilymään miellyttävän pitkäksi aikaa.

Pelko siitä, että viini tulisi nautittua latteaksi hölskytettynä ja haaleana ulkona, oli turha; pullo korkattiin kotona juustotarjottimen ääressä ja viini nautittiin perinteisistä kuohuviinilaseista. Ja pakko myöntää; vaikka viini oli varsin mukava siemailukuohuva ihan sellaisenaan, toimi se ennen kaikkea erinomaisesti nuoren brie-juuston ja keksien kumppanina – viinin kevyt, mutta sopivan raikkaan yrttinen ja kukkea aromimaailma pelasi mainiosti juuston kanssa yhteen runsaan hapokkuuden leikatessa hienosti juuston paksun kermaista rakennetta.

Kokonaisuutena Wolfbergerin Crémant on mukavan raikas, nuorekas ja tasapainoinen ranskalaiskuohuva, jossa kypsä, mutta hienostunut hedelmä lyö kättä luontevasti raikkaan hapokkuuden ja vihertävän yrttisyyden kanssa. Kohtuullinen jäännössokeri tekee viinistä hieman helpon oloisen, mutta toisaalta samalla vielä yleiskäyttöisemmän ruokapöydässä. Arkiseksi peruskuohuvaksi tämänkertainen valinta oli mielestäni vallan mainio.

Lyhyesti: Kypsän hedelmäinen, mutta varsin kuiva, hapokas ja hillitty Elsassin crémant.

Arvio: Hyvä – nuorekkaassa ilmaisussaan ei mitenkään hullua hurskaampi esitys, mutta joka tapauksessa sen verran tasapainoinen ja elegantti tuttavuus, että samanlaisen pullon voi poksauttaa huoletta auki tulevaisuudessakin.

Hinnan (14,29e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti