Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.5.13

Frias Family Vineyards Merlot 2007

Frias Family Vineyards Merlot 2007
  • Valmistaja: Frias Family Vineyard
  • Tyyppi: Punaviini, AVA Spring Mountain District
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, North Coast, Napa Valley
  • Rypäleet: Merlot (80%), Cabernet Sauvignon (20%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: $35,00 (Helmikuu 2012, UVA Wines and Spirits, NYC)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Tämä pullo on lahjatuliainen Yhdysvaltojen puolelta. Olin antanut matkaan vinkin, että Napa Cabernet voi olla varsin kelpo ostos kotiinpäintuomisiksi, mutta ainoastaan laakson hauska nimi oli jäänyt mieleen, rypälelajike ei. Yrityksestä plussaa, mutta jotenkin epäilyttää, että voiko oikeastaan mikään Jenkeissä valmistettu Merlot olla oikeasti kolmen kympin väärti? Kyllä viinistä löytyy (nimestään huolimatta) viidesosa sitä kuuluisaa Napa Cabia, mutta silti...

Frias Family Vineyards on todellakin nimensä veroinen viinitalo – kalifornialaisittain verraten viileän ja arvostettuja viinejä tuottavan Spring Mountain Districtin alueella sijaitsevalla viinitalolla on vain muutamia hehtaareja viinien viljelyyn omistettua aluetta ja kaikkea hoidetaan parin perheenjäsenen voimin. Viinintuotanto on pientä ja pullomäärät vähäisiä; tämä selittänee ainakin osan viinien melko kalliista hinnoista. Toinen lienee perinteinen amerikkalainen imagokikkailu – siellä kun monille viineille luodaan ihan "tyhjästä" prestiisiä hinnoittelemalla viinejä aggressiivisesti. Pääsiäisen korvilla viini päätyi testattavaksi haudutetun lampaan kanssa, jolloin vihdoin pääsi ihmettelemään onko viini todella hintansa väärti, vai onko kyseessä enemmän imagotekninen juttu.

Väriltään viini on tumma, melko läpinäkymättömän verenpunainen, mutta reunoiltaan varsin hailakka, jopa lähes väritön.

Lasista kohoaa erittäin mehukas, imelän marjahilloinen, makean luumuinen ja tammisuudessaan kevyen maitosuklainen ja hennon savuinen tuoksu, jossa alkoholi tuntuu kevyen makeana eetterisyytenä. Taustalla lymyilevä Cabernet erottuu kevyesti ylikypsän makeana herukkaisuutena (tosin tässä vaiheessa luulin kyseessä olevan 100% Merlot, minkä takia selkeä herukkaisuus aiheutti pientä hämmennystä.)

Suussa viini seuraa melko yllätyksettömästi tuoksun suuntaviivoja. Erittäin pehmeä ja suuntäyttävän täyteläinen suutuntuma täyttää suun joka sopikan makean luumukiisselisellä, vadelmahilloisella ja ylikypsän herukkaisella hedelmällään. Seasta löytyy tummaa ja hennon kaakaoista tammisuutta, mutta kuitenkin ilahduttavan kevyellä otteella – viinissä hedelmä on kuitenkin selkeästi haluttu jättää näyttelemään pääosaa alusta loppuun saakka. Kokonaisuus pelaa varsin mukavasti ruoan kanssa, mutta viini on tästä huolimatta makuuni aivan liian raskas, löysä, vähähappoinen ja ylikypsän imelä. Tanniineja viinistä löytyy runsasta runsaampaan uutokseen nähden varsin vähänlaisesti.

Keskimakua tammisempi jälkimaku on kaakaoinen ja kevyen vaniljainen; seasta löytyy myös makeaa luumuisuutta ja kypsää marjaisuutta. Jälkivaikutelma on varsin mehukas mutta pituudeltaan korkeintaan keskipitkä. Runsaanpuoleinen alkoholi tuntuu todella selvästi jälkimaussa ja jättää hyvin lämpimän tunteen nieluun ja kitalaelle.

Kokonaisuutena Friasin Merlot on varsin tuhti ja aromeiltaan miellyttävä Merlot, mutta tasapaino on viinissä omasta mielestäni reilusti hakusessa – viiniin on selvästi pyritty saamaan mahdollisimman paljon hedelmää rakenteen ja yleisen harmonian kustannuksella, alkoholi puskee läpi turhankin paljon ja kokonaisuus on yksinkertaisesti aivan liian massiivinen. Kaikkea on liikaa. Todennäköisesti kyseessä on amerikkalaiseen makuun vaikuttava huippuviini, mutta omasta mielestäni viini olisi juuri ja juuri kelpo ostos puolet edullisemmalla hinnalla – tähän hintaan ei missään nimessä.

Lyhyesti: Massiivinen, ylikypsä ja vetelä hillopommi legendaarisesta Napa Valleysta. Ihmetyttää miksi viiniin on käytetty viidesosa Cabernet'ta; ei se tunnu ainakaan lisää rakennetta antaneen.

Arvio: Tylsä – ihan kelpo mega-Merlot, mutta täysin käsittämättömällä tavalla hinnoiteltu laatuunsa nähden. Tosin todennäköisesti pitäisi ajatella amerikkalaisittain, jossa viinin laatu korreloi lähinnä pelkästään uutoksen ja hedelmän määrän kanssa. Rakenne – kuka sitä nyt kaipaisi? Eurooppalaisten vouhotuksia.

Hinnan ($35,00) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti