Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.5.13

Cono Sur Reserva Especial Chardonnay 2011

Cono Sur Reserva Especial Chardonnay 2011
  • Valmistaja: Viña Cono Sur
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Aconcagua, Casablanca
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,90e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 10,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Cono Surin Reserva Especial -sarjan Chardonnay näyttää paperilla varsin lupaavalta: Rypäleet tulevat aivan Tyynen Valtameren rannalta, Casablancan rannikolta; Viinistä 85% kypsyy teräksessä ja vain 15% tammessa viiden kuukauden ajan; Happojakin näyttää olevan reilummanpuoleisesti, peräti 7,2 g/l!

Viinillä on hailakan vihertävä väri.

Tuoksussa on kevyesti trooppista hedelmää, lähinnä kevyttä ananasta ja hentoa persikkaa, mutta kevyt paahteinen tammisuus tekee siitä jotenkin tunkkaisen ja jopa kevyen villasukkaisen yleisilmeeltään. Jotenkin viinin kevyt tammitus tuntuu pilaavan kaiken houkuttelevuuden tuoksun hedelmästä ja kokonaisuus on melko epämiellyttävä.

Suussa viini paljastuu hedelmältään melko makeaksi ja raskastekoiseksi. Aromeista löytyy ylikypsää, trooppista hedelmää kevyttä tammen mausteisuutta ja hentoa pähkinäisyyttä, mutta myös hieman tunkkaista hikisyyttä. Hämmentävää kyllä, päälle 7 g/l hapoistaan huolimatta viini on suutuntumaltaan keskihapokas ja tuhti, jopa paksu; pienellä mielikuvituksella voi kuvitella suussa hyllyvän makeata viinihyytelöä kuivan Chardonnayn sijaan.

Kypsän hedelmäisyyden väistyttyä paljastuu keskimakua paljon hapokkaampi jälkimaku, joka ei kuitenkaan ole juurikaan sen raikkaampi. Aromipuolelta nousee esiin kuivahkoa omenaa, hentoa tammea, aavistus vaniljaa ja makeankypsää aprikoosia. Jälkivaikutelma on keskipitkä, kypsä ja tylsähkö.

Eräs viinejä myöskin harrasteleva kaimani totesi viinistä "melko roskaa", mitä en kyllä lähde kiistämään. En oikein pysty käsittämään miksi viini on yksi Suomen suosituimmista pullossa myytävistä Chardonnay-viineistä – kokonaisuus on sekä rakenteeltaan melko väsähtänyt, että aromeiltaan suht epämiellyttävä. Tammella sotattuja ylikypsiä hedelmäsoseita saa Alkon hyllyiltä paljon edullisemmallakin, miksi sijoittaa reilu kymppi tällaiseen räpellykseen? Ei, tämä viini ei saa ymmärrystä minulta. Cono Surin ja maahantuoja onni, että merkittävä osa Suomen viininkuluttajista näyttää olevan toista mieltä kanssani.

Lyhyesti: Ylikypsä, tuhti, tunkkainen ja rakenteeltaan väsähtäneen ja löysän oloinen hedelmäpommi-Chardonnay. Viini tuskin olisi ollut hirveästi sen parempi ilman kevyttä tammitusta, mutta tässä tapauksessa se ei ainakaan auttanut asiaa.

Arvio: Huono – varmasti tekniseltä kantilta viini on moitteeton, mutta minulle viini ei tarjoa oikeastaan mitään, mikä saisi minut palaamaan siihen parin maistiaisen jälkeen. Tämän viinin kohdalla oikeutan muuten lähinnä myötähäpeää aiheuttavan ABC-säännön.

Hinnan (10,90e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti