Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.5.13

Santa Digna Estelado Rosé 2011

Torres Santa Digna Estelado Rosé 2011
  • Valmistaja: Miguel Torres Chile
  • Tyyppi: Kuohuviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Maule
  • Rypäleet: País (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,90e (Huhtikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 14,50e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Espanjasta peräisin oleva viinitalo Torres jaksaa yllättää – nyt nimittäin Torresin Atlantin tuolla puolella hääräävä osasto on keksinyt nostaa lähinnä ohuita kannuviinejä tuottavan País-rypäleen profiilia.

País on Chilen ensimmäinen varsinainen viljelty rypälelajike, joka saapui Amerikoihin konkistadorien mukana viitisensataa vuotta sitten. Tämä lajike pysyi Chilen viljellyimpänä lajikkeena aina 2000-luvun taitteeseen asti ja sitä viljellään vieläkin runsaasti mm. Bío-Bíon ja Maulen viinialueilla. Lajiketta pidetään yleisesti kehnoja viinejä tuottavana, toisen luokan rypäleenä, mutta Torres uskoo rypäleen tuottavan varsin kelvollisia viinejä oikein viljeltynä ja kasvatettuna.

Torresin Santa Digna -sarjaan kuuluva kuohuviini Estelado Rosé on 100% País-rypäleestä valmistettu kuohuviini, jonka kuplat on saatu aikaan perinteisellä pullokäymismenetelmällä. Viini on Fair for Life -sertifikoitu, eli rypäleitä viljelevät sopimusviljelijät saavat rypäleistään asiaankuuluvan korvauksen, minkä lisäksi Torres on sitoutunut myös huolehtimaan yleisesti viljelijöiden oloista paikan päällä.

Väriltään viini on hennon lohenpunaisen rosée; lasissa alkokuohahduksen jälkeen vielä kohtuullisesti kuohuva.

Tuoksu on hillityn hedelmäinen, paahteinen, kevyen leipäisen hiivainen ja tasapainoinen. Sopusuhtaisesta ja tyylikkäästäkin tuoksusta erottaa hennosti punaista marjaisuutta ja omenankukkaa.

Suussa viini on pehmeänkuohkea ja miellyttävän täyteläinen. Mousse on kevyttä, mutta sopivan pitkäkestoista ja yleisilmettä raikastavaa. Kokonaisuus on hapokas ja freesi, ja vaikka kevyt jäännössokerisuus (6 g/l) maistuukin kevyesti kypsänä marjaisuutena kielen kärjessä, on kokonaisuus varsin kuiva, rapsakka ja tyylikäs. Kepeätä makumaailmaa hallitsee kevyt vadelmaisuus, hento punaherukkaisuus ja miellyttävä kermaisuus.

Viinin jälkimaku on varsin kuiva ja hennon hiivaisen paahteinen. Kevyt punamarjaisuus häilyy hetkisen kielellä samalla kun raikas hapokkuus nostaa runsaasti vettä kielelle.

Omaan makuun Estelado Rosé on varsin uskottava ja hyvällä maulla tehty roséekuohuva – erityisesti chileläiseksi, sillä tähänastiset kokemukseni ko. maan kuohuviineistä eivät ole olleet kovinkaan mairittelevia (enkä ihmettele miksi vain murto-osa maassa tuotetusta kuohuviinistä jää kotimaan markkinoille...) Viini haastaa hyvin rosée-Cavat ja muut vaaleanpunaiset uuden maailman kuohuvat Alkon hyllyiltä, eikä viiniä ole laatuunsa nähden liialla hinnallakaan siunattu. Vaikkei kokonaisuus ole erityisen runsas tai saa sukkia pyörimään jalassa, on silti ihmeteltävä miksi Paísia pidetään niin kehnona lajikkeena – ainakin Torres on tuntunut saavan siitä oikein kelvollista tavaraa aikaiseksi. Ja on kuitenkin mielestäni aina parempi että viini on kevyt mutta rakenteikas kuin liiallisella hedelmällä tykittävä, rakenteetön vässykkä.

Lyhyesti: Chilen ulkopuolella melko tuntemattomasta País-rypäleestä tehty kevyehkö mutta rapsakka, tasapainoinen ja maukas, perinteisellä pullokäymisellä valmistettu roséekuohuva. Varsin tutustumisen arvoinen tapaus chileläisten kuplaviinien joukossa.

Arvio: Tyylikäs – vallan ihastuttava kuohuviini, joka ei kärsi niin monen muun chileläisen kuohuviinin tavoin rakenteettomuudesta, liiallisesta hedelmäisyydestä tai väsähtäneestä rakenteesta. Varsin uskottava, hyvään Cavaan verrattava tapaus.

Hinnan (14,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti