Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.5.13

Cono Sur Bicicleta Riesling Gewürztraminer Viognier 2012

Cono Sur Bicicleta Riesling Gewürztraminer Viognier 2012
 • Valmistaja: Viña Cono Sur
 • Tyyppi: Valkoviini
 • Maa: Chile
 • Alue: Bío-Bío
 • Rypäleet: Riesling (50%), Gewürztraminer (35%), Viognier (15%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 9,56e (Huhtikuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 9,49e (Tammikuu 2014, Alko)

Seuraavaksi arvioitavana äskettäin Alkon valikoimiinkin saapunut Cono Surin kolmen rypäleen sekoite. Viini kuuluu viinitalon äskettäin uudelleennimettyyn ja -lanseerattuun, vanhoista tutuista polkupyöristä tunnettuun Bicicleta-sarjaan.

Viiniin käytetyt rypäleet on kerätty Chilen viileimpänä viinialueena tunnetulta Bío-Bíon alueelta ja viininviljely on tapahtunut pääosin luonnonmukaisesti, mutta ilman sertifikaatteja – minkä vuoksi viiniä ei saa markkinoida luomuna. Erikoisesti viiniä ei kyllä löydy Cono Surin sivuilta, kuin ei myöskään cellartrackerista, mikä saa epäilemään, että kyseessä on pohjoismaiden – tai peräti Suomen – markkinoille täsmäsuunnattu blend-viini; ei olisi ensimmäinen kerta näiden erikoisten sekoitteiden kanssa.

Väriltään viini taittuu kevyesti paksunkeltaiseen, mutta seassa on vihertävää sävyä. Kokonaisuus on hieman öljymäisen oloinen.

Gewürztraminer hallitsee selvästi viinin runsasta tuoksua – kokonaisuudesta voi erottaa litsiluumua, ruusuvettä, makeata sitruksisuutta, appelsiininkuorta ja kypsää persikkaa. Yleisvaikutelma on varsin mehevä ja vivahteikas; Riesling tuntuu tuovan aromien keskelle aavistuksen petrolisen juonteen.

Suutuntumaltaan tämä melko kuiva viini on erittäin runsas ja täyteläinen – melko runsaista ja tuntuvista hapoistaan huolimatta – kenties jäännössokerinsa (7 g/l) vuoksi. Ensi töikseen viini täräyttää framille reippaalla kädellä tuoretta Melba-omenaa, makeata litsiluumua ja Gewürzin ja Viognierin terpeenisen mausteisia vivahteita. Näiden pääasiallisten aromien alta paljastuu kevyttä kukkeutta ja hentoa, kirpeätä sitruksisuutta. Kielellä viini on hennon öljyinen, mutta hapokkuutensa ja mausteisuutensa vuoksi hieman karhea. Kohtalainen (13,5%) alkoholi tuntuu kokonaisuudessa melko selvästi.

Aromaattinen ja pitkähkö jälkimaku jättää kielelle tuoreen omenaisia ja sitruksisia vivahteita, kevyttä mausteisuutta ja hentoa yrttisyyttä. Keskimaun tavoin jälkimaku on kevyen öljyinen, hennon karhea ja varsin lämmin.

Kokonaisuutena Cono Sur Riesling Gewürztraminer Viognier on erittäin runsas ja aromaattinen sekametelisoppa, jossa tuntuu olevan liikaa kaikkea. Positiivista sanottavaa jos on keksittävä, on todettava, että viini on kuin Gewürztraminer, jolla on hyvä rakenne, mutta siitä kyllä löytyy kaikkea muutakin. Rieslingiä on löydettävissä viinistä (rypäleen suhteelliseen osuuteen verrattuna) melko vähän erittäin aromaattisen Gewürzin hallitessa, mutta ei tämä silti 100% Gewürziltäkään maistu. Pakko kyllä todeta, että en oikein löydä viinistä sitä kuuluisaa punaista lankaa. Viini lieneekin suunniteltu enemmän sellaisten viinien ystäville, jotka odottavat viiniltä lähinnä mahdollisimman paljon erilaisia, mahdollisimman voimakkaita aromeja, mutta ymmärtävät myös hyvän rakenteen päälle. Vielä kevyt jäännössokerisuus viimeistelee helpon ja hedelmävetoisen kokonaisuuden.

Cono Sur tekee sitä samaa mitä ennenkin – ei uppoa meikäläiseen jotenkin täysin liioitellun tuntuisella hedelmäisyydellään. Periaatteessa tässä viinissä rakenne on kohdallaan eikä muutenkaan mitään vikaa tekniseltä kantilta – silti vain jättää kylmäksi. Jälleen kerran vähemmän olisi enemmän. Varmaankin mahtava tuttavuus niistä överihedelmäisistä uuden maailman valkkareista pitäville – tämä kuitenkin tuntuu melko varmalta valinnalta erilaisille aasialaisille ruoille, jopa melko tulisillekin sellaisille.

Lyhyesti: Överihedelmäinen sekametelisoppa, josta löytyy niin täyteläistä suutuntumaa kuin rapsakkaa rakennettakin. Ei mitenkään hienostunut tapaus, mutta kenties ihan kelpo tapaus mausteisemmille tai tulisemmille ruoille.

Arvio: OK – passeli tapaus, jos sattuu pitämään erittäin hedelmävetoisista viineistä. Ja Gewürztraminerista. Tasapaino on hieman hukassa, mutta rakenne onneksi ei ole.

Hinnan (9,49e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

1 kommentti:

 1. Hapokkaan ananas-kana-pekoni-caesarin kanssa nappi. Paljaaltaan tylsää limelientä.

  VastaaPoista