Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.5.13

Santa Digna Gewürztraminer 2012

Torres Santa Digna Gewürztraminer Reserve 2012
  • Valmistaja: Miguel Torres Chile
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Curicó
  • Rypäleet: Gewürztraminer (95%), Riesling (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Jälleen yksi Torresin Fair for Life -sertifioidun Santa Digna -sarjan viini; Gewürztraminer Reserve, johon on lisätty 5% Rieslingiä tuomaan kepeyttä ja raikkautta yleensä melko raskaaseen ja vähähappoiseen Gewürziin. Kuten muidenkin chileläisten viinien kanssa, ei tässäkään tapauksessa kannata kiinnittää juuri mitään huomiota viinin Reserve-merkintään, sillä ilman lainvoimaa se voi tarkoittaa käytännössä mitä tahansa etiketissä.

Väriltään viini on laiha, etäisen vihertävä.

Tuoksu on melko yllättäen (kyseessä on kuitenkin yleensä erittäin aromaattinen Gewürztraminer) melko kevyehkö ja hillitty. Suurempi yllätys tulee kuitenkin tuoksun aromimaailmasta – lasista kohoaa Gewürz-mäisen päärynän ohella voimakkaasti Sauvignon Blancin mieleen tuovaa parsaisuutta ja kevyttä nokkosisuutta. Nyt on kyllä vähän vaikeata hahmottaa että lasissa olisi Gewürztramineria Rieslingillä ryyditettynä.

Keskitäyteläinen viini on suussa varsin hapokas Gewürztramineriksi (kiitos, Riesling) ja jopa raa'an sitruksisen kirpeä, mutta suutuntumaltaan hieman raskaanpuoleinen. Makupuolella tarjoillaan sitruksisuutta, viheromenaa ja hentoa aprikoosia, muttei oikeastaan juuri mitään, mikä viittaisi Gewürztramineriin.

Rapsakka ja melko lyhyehkö jälkimaku jättää kielelle tuoreen omenaisen, mineraalisen ja kevyen sitruksisen jälkivaikutelman. Kokonaisuudesta jää hieman yksiulotteinen ja harvinaisen epä-Gewürztraminer kuva.

Kokonaisuutena Santa Dignan Gewürztraminer on varsin erikoinen – tuoksun perusteella olisin veikannut viinin olevan melko varmasti Sauvignon Blanc, kun taas makumaailma olisi vihjannut enemmän Rieslingin tai korkeintaan viileän ilmaston Chardonnayn suuntaan. Missään vaiheessa ei tullut fiilistä siitä, että olisin maistellut Gewürztramineria.

Jos viiniä pitää arvostella sen meriittien mukaan, on Santa Digna ihan perus-ok arkiviini; rakenne on hyvä, viini on kepeähkö ja raikas ja hedelmääkin löytyy. Sen sijaan jos pitää arvostella viiniä sen mukaan mitä sen pitäisi olla, on Santa Digna karvas pettymys; ei Gewürzin tarvitse olla raskas, hapoton ja päällekäyvän mausteinen ollakseen kelpo tapaus, mutta jos ostan Gewürztraminer-viinin, olisi kiva, jos edes viini maistuisi ko. rypäleeltä.

Eli jos kaipaat freesiä, simppeliä perusviiniä, on Santa Digna Gewürztraminer ihan passeli tapaus (joskin melko yksiulotteinen hintaisekseen) mutta jos kaipaat mausteista, mehevää ja aromikasta valkoviiniä esimerkiksi aasialaisen ruoan kylkeen, kannattanee suunnata katse mielummin esimerkiksi Alsacen suuntaan.

Lyhyesti: Todella epätyypillinen Gewürztraminer, joka tuoksuu Sauvignon Blancilta ja maistuu Rieslingiltä. Ruusuja freesistä hapokkuudesta, risuja simppelistä, geneerisen sitruksisesta makumaailmasta, jolla ei ole juuri mitään tekemistä aromaattisen Gewürzin kanssa.

Arvio: Tylsä – yleensä Gewürztraminerit ovat varsin mielenkiintoisia, vaikkei aina mitenkään erityisen miellyttäviä tapauksia. Tämä sen sijaan on perusturvallinen arkiviini, josta on vaikeata löytää juuri mitään ihmeempää – jos ei oteta lukuun viinin käsittämätöntä ristiriitaa etiketin ja pullon sisällön välillä.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti