Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.5.13

Torres Las Mulas Viognier 2012

Torres Las Mulas Viognier 2012
  • Valmistaja: Miguel Torres Chile
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central
  • Rypäleet: Viognier (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Winestaten chileläisiin viineihin keskittyneessä tilaisuudessa esitelty Torresin Las Mulas -luomusarjan Viognier onkin vanha tuttavuus täällä blogissa. Viiniin käytetyt rypäleet tulevat Torresin Valle Centralissa sijaitsevilta viinitarhoilta, joilla synteettisten torjunta-aineiden sijaan käytetään ankkoja ja hanhia sekä erilaisia petohyönteisiä rypäleitä uhkaavien tuholaishyönteisten torjunnassa.

Viinillä on melko ohut, kevyesti vihertävä väri.

Tuoksusta löytyy tuoretta, kevyesti makeaan taittuvaa trooppista hedelmäisyyttä, hentoa Viognierin mausteisuutta, kypsää omenaa ja hentoa kukkaniittyä.

Maultaan viini on runsas ja kohtalaisen suuri, mutta samalla varsin sopusuhtainen ja miellyttävän hapokas; runsaudestaan huolimatta viini ei tunnu mitenkään massiiviselta hedelmäpommilta, vaan mukavan raikkaalta ja pirteän hedelmäiseltä. Päällimmäisinä vivahteina löytyy tuore omenaisuus, hillitty sitruksisuus ja yrttisyys; alta paljastuu kevyesti Viognierin terpeenistä mausteisuutta, hentoa pippurisuutta ja aavistus appelsiininkuorta. Hapokkuudestaan huolimatta viini ei ole suutuntumaltaan erityisen kepeä, muttei varsinaisesti raskaskaan.

Aromaattisessa jälkimaussa löytyy omenaisuutta, kevyttä mineraalia ja yrttisyyttä, joka tuo keskipitkään jälkivaikutelmaan hapokkuuden kanssa kirpeyttä ja kevyttä karvautta. Alkoholi (13%) lämmittää hennosti kitalakea ja suun takaosia.

Kokonaisuutena Las Mulas Viognier on huoleton ja moniin muohin lajikkeen edustajiin verrattuna melko kevyehkö Viognier. Voimakkaan terpeenisiä ja öljyisiä Rhônen Viogniereja etsivät voivat pettyä Las Mulasiin – viini on tyylillisesti vanhan maailman serkkujaan paljon kepeämpi ja enemmän Chardonnaymaista hedelmäisyyttä kuin mausteisuutta ja raskasta trooppista hedelmää painottava. Kuitenkin seasta löytyy myös Viognierille tyypillisiä vivahteita, mutta varsin hillityllä otteella.

Edellisvuosikertaan verrattuna viini on itse asiassa vielä parantanut meininkiään – keventyneen alkoholisuutensa vuoksi viini on ilmaisultaan kepeäliikkeisempi ja tasapainoisempi kuin melko korkean (14%) alkohoholipitoisuuden omannut 2011. Yleisesti viinistä ei ole mitään pahaa sanottavaa ja erityisesti hintaluokkansa edustajana Las Mulas Viognier on varsin mainio – usein kun Alkon tarjoamat sertifioidut luomuviinit tuppaavat olemaan melko köykäisiä esityksiä kympin pinnassa ja vielä enemmän sen alapuolella; kelvollisista luomuviineistä joutuu yleensä pulittamaan vähintään sen 12 euroa. Las Mulas on miellyttävä poikkeus tähän.

Lyhyesti: Varsin miellyttävä, tasapainoinen ja yleiskäyttöinen luomu-Viognier, joka kuitenkin muistuttaa enemmän Chardonnay-vetoista Viognier-blendiä kuin varsinaista Viognieriä.

Arvio: Erittäin hyvä – oikein kelvollinen Chilen luomuvalkkari niin seurusteluun kuin runsaammille ruokalajeille. Kelpo esitys siitäkin huolimatta, että viinin varsinainen viogniermäisyys on jätetty melko pieneksi.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti