Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.5.13

Château Sénilhac 2009

Château Sénilhac 2009
  • Valmistaja: Château Sénilhac
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Haut-Médoc
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Médoc, Haut-Médoc
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (55%), Merlot (40%), Cabernet Franc (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,76e (Maaliskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 15,46e (Helmikuu 2014, Alko)

Juuh elikkäs. Reissailu on nyt ohi ja kirjoittelutauon voi näin ollen päättää. Takaisin siis sorvin ääreen ja tällä kertaa ihan perusasioihin – Alkon valikoimissa pitkään roikkunut Château Sénilhac on varsin pitkään ollut edullisin Suomesta löytyvä "vasemman rannan" laatuluokiteltu Bordeaux (eli viiniä ei markkinoida geneerisen AOC Bordeaux tai Bordeaux Supérieur -appellaation alla.) Tähän tuli kuitenkin hiljattain muutos, sillä Alkoon saapui juuri alle kympin hintainen Louis Eschenauer Médoc, joka syrjäytti Senilhacin kakkossijalle. Menneisyydessään Sénilhac on kerännyt muutamilla vuosikerroillaan paljon kehuja suomalaisilta viininkuluttajilta, mutta samoin huonoista vuosikerroista on viini risunsa kerännyt. Tällä haavaa vuorossa on kehutun vuosikerran 2009 tuotos, joten laadukasta tavaraa voinee odottaa?

Väriltään viini on purppuraisen herukkainen ja varsin läpinäkymätön.

Tuoksupuoli tarjoilee Cabernet'n kypsää herukkaa, melko runsastakin tammea, kevyttä savuisuutta, hentoa nahkaisuutta, aavistus tupakkaa ja hieman läpitunkevana komponenttina alkoholia. Tuoksu on tasapainoinen, mutta parin tunnin hengittelyn jälkeenkin melko hillityn oloinen ja tammen dominoima.

Maku on tuoksu suurempi ja runsaampi; päällimmäisenä löytyy herukkaa ja uutoksellista, vaniljaan taittuvaa tammea ja hentoa tummaa suklaata. Selkeiden pääaromien alta löytyy luumua, kevyttä mausteisuutta ja hentoa nahkaa sekä alkoholia. Lämmin vuosikerta näkyy melko runsaana ja hyvin kypsänä tummana hedelmäisyytenä. Kokonaisuutena tämä keskitäyteläisen ja täyteläisen välimaastoon sijoittuva viini on tasapainoisen hapokas, melko tanniininen ja kaikin puolin klassinen alueensa edustaja.

Jälkimaussa jää kielelle kaakaoista maitosuklaata, kitkerämpää tumman suklaista ja mausteista tammea ja puisevaa lyijykynäisyyttä. Kypsä, tummanpuhuva hedelmäisyys katoaa suusta yllättävän nopeasti jättäen mausteisemmille piirteille enemmän tilaa. Jälkivaikutelma on varsin pitkä ja tasapainoinen, joskin tanniinit tuovat hentoa karheutta.

Sénilhacin vanhemmista laadukkaista huippuvuosikerroista pitävät voivat huokaista helpotuksesta; 2009 on varsin kelvollista tavaraa. Jos Bordeaux'n henki on lähellä sydäntä, on tämä viini varmasti kelpo ostos ja tullee kehittymään mainiosti muutamien vuosien ajan. Sen sijaan itse en kuitenkaan onnistunut juurikaan syttymään viinistä – vaikka viini on selvästi (hintaisekseen) laadukas tapaus, oli viini samalla niin geneerinen ja yllätyksetön tapaus, etten saanut siitä juuri mitään irti. Tällaista viiniä juo kyllä ihan mielellään, mutta itse sijoitan mielelläni rahani viineihin, jotka jaksavat kutitella enemmän mielenkiintoani. Tästä lienee syyttäminen Bordeaux'n asemaa viinimaailmassa – kun jokainen viinimaa yrittää imitoida parhaan kykynsä mukaan Bordeaux'ta, jopa tyylin esimerkkikappaleista tulee haukotuttavan tylsiä. Lisäksi toki omaan mielipiteeseeni vaikuttaa viinissä melko liberaalilla tavalla käytetty uusi tammi, joka ikävän usein onnistuu siistimään viinistä pois ne särmät, jotka toisivat siihen mielenkiintoa. Tammi on tämän viinin tapauksessa onneksi varsin hyvässä suhteessa hedelmään, mutta se on silti siellä.

Mutta Bordeaux'sta ja uudesta tammesta pitävät varmasti löytävät Sénilhacista varsin ihastuttavan ja perinteisen franskalaisen kokonaisuuteen nähden kohtuullisella hinnalla.

Lyhyesti: Perinteinen ja tasapainoinen mutta myös perin juurin yllätyksetön ja mielikuvitukseton vasemman rannan punaviini. Miellyttävä, lipiteltävä tapaus, mutta en hirveästi keksi miten tämä viini eroaa niistä miljoonasta muusta Bordeaux-blend-viinistä.

Arvio: Hyvä – onhan tämä varsin hyvä viini, ei siinä mitään. Ei vain jaksa kilisyttää meikäläisen kelloani. Perinteinen, tasokas perusviini.

Hinnan (15,46e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti