Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.5.13

Goose Island India Pale Ale

http://www.alko.fi/tuotteet/744464/
Goose Island India Pale Ale
 • Valmistaja: Goose Island
 • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
 • Maa: Yhdysvallat
 • Alue: Chicago
 • Maltaat: Pale ale
 • Humala: Pilgrim, Styrian Savinjski, Cascade;
  kuivahumalina Cascade ja Centennial
 • Koko: 0,355
 • Hinta ostohetkellä: 4,07e (Maaliskuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 4,25e (Tammikuu 2014, Alko)

Nyt jos koskaan blogi palaa niiden kuuluisien perusasioiden äärelle. Nimittäin jos pitäisi nimittää se perusolut, jonka useimmiten nappaan Alkosta mukaani, lienee Goose Islandin IPA ykkössijalla – ja näin on tainnut olla peräti siitä asti kun ko. olut rantautui Alkon valikoimiin puolisentoista vuotta sitten.

Alun perin tutustuin Goose Islandin tuotteisiin muutamia vuosia sitten kun eräs tuttuni lahjoitti minulle joululahjaksi Arkadian Alkosta sittemmin poistuneen Pere Jacques -alen, joka on edelleen yksi niitä harvoja belgihenkisiä oluita jonka voin ostaa hyvillä mielin aidon belgin sijaan. Hieman myöhemmin Alkosta löytyi myös käsittämättömän upea Bourbon County Stout joka sitten sinetöikin uskoni amerikkalaisten craft- ja microbrewery-panimojen tasoon (vaikka Goose Island ei olekaan ollut erityisen micro sitten vuoden '95.) Iloni olikin silloin joskus varsin suuri kun sain kuulla tämän panimon perusoluen vihdoin saapuvan ihan Alkon pysyvään perusvalikoimaan.

Väriltään olut on kultaisen kellanruskea ja etäisesti utuisen sameahko. Olut nostaa päälleen kohtuullisen runsaan ja melko kestävän vaahtokukan.

Kuten runsaasti humaloidulta IPA:lta on lupa odottaa, on myös Goose Islandin tuoksu todella voimakkaan ja ihastuttavan aromihumalainen. Yleisilmettä hallitsee sitruksinen Fairy-tiskiaineen aromi, raikas greippisyys, trooppinen aprikoosisuus ja kevyt kukkeus; alta löytyy kuitenkin myös makean keksinen ja kevyesti toffeeseen taittuva maltainen runko.

Tasaisen hiilihappoinen, pehmeähkö ja kuiva maku jatkaa tyypillisellä jenkki-IPA-meiningillä; runsaasti aromihumalaa ja vielä runsaammin katkeroa. Kevyt, raikas ja kevyen maltainen runko kannattelee yllään runsasta, makean sitruksista ja jopa trooppiseen taittuvaa, passioisen hedelmäistä aromimaailmaa, jolle pihkainen ja tuntuvan karhea katkerohumalointi piirtää selvät raamit.

Runsas katkero jättää kielelle erittäin pitkän, saippuaisen, kevyen sitruksisen ja tuntuvasti karvaan karhean jälkivaikutelman.

Kokonaisuutena Goose Islandin IPA on erittäin miellyttävä, tasapainoinen ja tyylipuhdas jenkki-IPA. Ilman sen runsasta humalointia olut olisi varsin klassinen ja kepeä pale ale, mutta rohkealla IPA-humaloinnilla siihen on saatu sekä lisää syvyyttä että purutuntumaa ilman että balanssi on missään vaiheessa joutunut hukkaan. Oluen osa-alueet ovat kokonaisuutta tarkastellessa erittäin sopusuhtaiset toisiinsa nähden ja yleisilme on erittäin tyylikäs. Goose Islandin IPA ei ole mitenkään erityisen ihmeellinen tai päräyttävä IPA-rintamalla, mutta yleisesti se on sen verran tasapainoinen, raikas ja maukas esitys, että parempaa arkiolutta saa eläinten kanssa etsiä.

Lyhyesti: Tasapainoinen, runsaan hedelmäinen ja varsin reilulla kädellä katkerohumaloitu jenkki-IPA. Maukas, helppo ja kaikin puolin miellyttävä arkiolut erityisesti lämpimille kesäpäiville.

Arvio: Erittäin hyvä – jos pitää etsiä Alkon perusvalikoimasta huippuoluita jotka irtoaisivat mukaan viitosen setelillä, on Goosen IPA omasta mielestäni ehdottomasti tarjonnan kirkkainta kärkeä. Utopistisessa maailmassa oluen hinta olisi kyllä euron edullisempi, mutta on olut mielestäni vieläkin kelpo ostos nykyhinnallaankin.

Hinnan (4,25e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti