Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.5.13

Cono Sur Brut

Cono Sur Brut
  • Valmistaja: Viña Cono Sur
  • Tyyppi: Kuohuviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Bío-Bío
  • Rypäleet: Chardonnay (93%), Pinot Noir (7%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 10,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Se on erikoista, että en ole tähän asti arvostellut blogissani ensimmäistäkään suomalaisten lempilapsen, viinitalo Cono Surin, viiniä; asiaan on nyt tulossa reilu muutos. Olin nimittäin tuossa n. kuukausi takaperin Winestaten Chilen viinit -tapahtumassa, missä oli esittelyssä parisenkymmentä viiniä Cono Surilta, Torres Chileltä ja Rothschildilta.

Viinijätti Concha y Toron alaisuudessa toimiva Cono Sur on pieni ja nuori viinitalo, joka on pyrkinyt kääntämään historian ja perinteiden puutteensa vahvuudeksensa tekemällä innovatiivisia ratkaisuja ja tuottamalla moderneja, suurten massojen makuun valmistettuja viinejä. Ei mikään suuri plussa meikäläisen silmissä, mutta näyttää tuottavan jossain määrin pätäkkää – Cono Surin tuotteet kuitenkin kilpailevat emoyhtiö Concha y Toron tuotteiden kanssa markkinoilla, ja esimerkiksi Suomessa Cono Surhan on tunnetumpi ja myyvämpi brändi kuin itse Concha y Toro.

Cono Surin peruskuohuva Brut on ennen ollut kolmen rypäleen sekoite – seassa on ollut pieni määrä Rieslingiä antamassa ryhtiä – mutta tätä nykyä viini on pelkästään perinteisten Shamppanjarypäleiden blendi. Viiniin käytetyt rypäleet tulevat Chilen viinialueen eteläosissa sijaitsevasta Bío-Bíon laaksosta, joka on keskimäärin muuta Chileä viileämpää aluetta. Vaikka viini on virallisesti vuosikerratonta tavaraa, valmistetaan se todellisuudessa yhden vuosikerran sadosta – nyt menossa oleva vuosikerta 2012 on osittain kypsytetty 4 kuukauden ajan vanhoissa barrique-tynnyreissä, minkä jälkeen koko viini kypsyy vielä 3 kuukauden ajan terästankeissa, jossa viini saa samalla kuplat Charmat-prosessin avulla.

Väriltään Brut on lähes neonvihreä. Lasissa viini kuohahtaa kevyesti ja jää sen jälkeen kuplimaan melko hennosti.

Todella hedelmäisessa tuoksussa yhdistyy kevyt punainen hedelmäisyys, hento tuore omenaisuus ja melko runsas, lähes karkkimainen trooppinen hedelmä. Seassa on myös raaempaa, vihersävytteistä vegetaalisuutta.

Suussa viini on nuorekas, rapsakka ja hapokas. Tammitynnyrikypsytystä ei kokonaisuudesta huomaa juuri ollenkaan ja yleisilme on varsin tuore ja freesi. Kuivaa ja terävästä moussesta kirpeätä makumaailmaa hallitsee kevyt raparperisuus ja viheromenaisuus sekä tuoksussa vastaan tullut vegetaalisuus. Kokonaisuus on hieman yksiulotteinen ja erityisesti suuhun nopeasti kuoleva lyhyt kuohu latistaa tunnelmaa.

Kirpeä jälkimaku on hyvin keskimaun kaltainen, yleisilme on tuoreen viheromenainen ja kevyesti karhea. Hillitty alkoholi (12%) tuntuu kevyenä lämmön tunteena nielussa.

Kokonaisuutena Cono Surin Brut on semikelpo kympin skumppa – kylläkin lähinnä siksi, että kelvollisia kuohuvia kympillä tai alle löytyy kotomaamme monopolista surullisen vähän. Ulkomailla vastaavantasoiset kuplaviinit maksaisivat korkeintaan puolet Suomen hinnasta. Eli kyllähän tätä nyt juo, mutta itse kun tulen ostaneeksi sen verran harvoin kuohuviiniä, kaipaan ostoksiltani jotain laatua ja mielenkiintoa – osasto, joka jää hyvin lapsipuolen asemaan tämän viinin kanssa. Kokonaisuus on varsin yksinkertainen, yllätyksetön ja kaikin puolin "perus." Itse suosittelisin satsaamaan euron pari enemmän, jolloin jopa Alkon hyllyiltä rupeaa löytymään ihan varteenotettavia kuohuvia.

Lyhyesti: Hieman yksiulotteinen, nuorekas tusinakuohuva Chilestä, jossa yhdistyy lähes ylitsepursuava hedelmäisyys ja raa'ahko vegetaalisuus.

Arvio: Keskinkertainen – tällaista semi-ok peruskauraa. Kuten niin monista muistakin chileläisistä viineistä, myös Cono Sur Brutista on vaikeata löytää mitään pahaa sanottavaa, mutta samoin siitä ei löydy juuri mitään, joka jaksaisi herättää kiinnostusta.

Hinnan (10,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti