Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.5.13

Cono Sur Bicicleta Riesling 2012

Cono Sur Bicicleta Riesling 2012
  • Valmistaja: Viña Cono Sur
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8,98e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 8,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Cono Surin Bicicleta Riesling on aiemmin tunnettu simppelisti pelkkänä "Cono Sur Riesling" -viininä, tai monien kuluttajien keskuudessa ihan vain "polkupyöräviininä" (mikä toki aiheuttaa monesti sekaannuksia, sillä melkeinpä kaikkien Cono Sur -viinien etiketissä vilkkuu fillari jossain muodossa.) Erikoista kyllä, viinin vuosikerta 2012 tulee Valle Centralin viinialueelta, samoin kuin viimeiset kaksi muuta vuosikertaa, ja vasta vuosikerta 2009 näyttää tulleen viileästä Bío-Bíon laaksosta, josta Alko mainostaa viinin edelleen tulevan. Noh, varmaankin kyseessä on vain alkuperäisen vuosikerran tiedot, eikä kukaan ole viitsinyt mainita monopolin henkilökunnalle viinin vaihtaneen alkuperäaluettaan – mikä on surullisen yleistä uudessa maailmassa; viinin nimi ja brändi pysyy samana, mutta rypäleiden alkuperän sijainti saattaa muuttua jopa sadoilla kilometreillä.

Väriltään viini on tasaisen kellanvihreä – eli juuri sen värinen, josta on vaikea sanoa onko se enemmän keltainen vai vihreä. Kellanvihreä.

Nuorekas tuoksu on varsin mehevä ja se tarjoisee varsin sekalaisen seurakunnan erilaisia hedelmiä (persikkaa, kypsänmakeata omenaa, limettiä, karviaista, karambolaa), sekä hunajaa – aluksi hennosti, mutta avautuessaan yhä enemmän. Seassa löytyy myös kevyellä otteella mineraalia.

Rapsakka maku on kuiva ja aromikas. Makupuoli on melko yksiulotteinen; löytyy lähinnä omenaisuutta, kevyttä yrttisyyttä, limettiä ja aavistus mineraalia. 6 g/l jäännössokerikaan ei tunnu juurikaan keveähkön suutuntuman keskeltä. Kokonaisuus on nuorekas, suoraviivainen ja ihan tyylipuhdas.

Rapsakka jälkimaku jatkaa mutkattoman keskimaun linjoilla; tuoretta omenaisuutta ja yrttisyyttä.

Yleisesti Cono Surin Riesling on varsin helppo ja rapsakan hapokas kuiva valkoviini. Suuria hurraahuutoja viini ei saa aikaan, mutta kun muistaa melkeinpä kaikkien Riesling-viinien olevan Alkossa automaattisesti päältä 10 euron, on alle yhdeksän euron Cono Sur varsin mallikas esitys viitekehyksessään. Vaikka viini on hieman tylsä ja yllätyksetön valinta niin ruoka- kuin seurusteluviiniksi, on se kuitenkin sellaisena myös ihan toimiva ja luotettava. Ihan passeli valinta jos pienellä budjetilla sattuu liikkumaan.

Lyhyesti: Simppeli ja nuorekas, mutta myös miellyttävä ja tyylipuhdas uuden maailman Riesling. Ei yllätä, muttei myöskään petä; kelpo kamaa hintaluokassaan!

Arvio: Miellyttävä – olihan tämäkin päivä todistettava; yleensä Cono Surin tyyli ei ole uponnut allekirjoittaneeseen (tosin oli esimerkiksi Visión Pinot Noir, aka. Wild Duck ihan kelpo esitys), onnistui talon edullisen peruspään tuote vakuuttamaan allekirjoittaneen tyylipuhtaan ilmaisun ja huokean hinnan yhdistelmällään.

Hinnan (8,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti