Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.5.13

Leon Barral Faugères Tradition 2009

Domaine Léon Barral Faugères Tradition 2009
  • Valmistaja: Domaine Léon Barral
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Faugères
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon, Faugères
  • Rypäleet: Carignan (50%), Grenache (30%), Cinsaut (20%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 11e / 12 cl (Maaliskuu 2013, Viiniravintola Grotesk, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Vuodenvaihteen korvilla Helsinkiin ilmestyi uusi viinibaari kun vanhan Erottajan Alkon tiloihin ilmestyi ravintola Groteskin viinipuoli. Itselläni kesti kuitenkin jonkin verran raahautua paikan päälle ihmettelemään tarjontaa (pari kertaa olisinkin paikassa jo käynyt, mutta olimme aina onnistuneet saapumaan paikalle silloin, kun koko muu pk-seutu oli päättänyt tehdä samoin) ja pääsin vihdoin viimein kummastelemaan tarjontaa vasta maaliskuun loppupuolella. Jätin viinilistan ihmettelyn vain muutamaan yleissilmäykseen ja lähdin henkilökunnan suosittelulinjalle. Kriteereillä "enemmän persoonaa kuin kypsää hedelmää ja mielummin runkoa kuin tammea" kaadettiin maistiaisiksi viinintuottaja Didier Barralin biodynaamisesti valmistettua viiniä, joka vakuutti niin nopeasti, ettei enempää ehdokkaita tarvinnut enää etsiä.

Didier Barralin viinitila Domaine Léon Barral sijaitsee lähinnä edullisista massaviineistä tunnetun Languedocin keskiosissa. Barralin perustason Faugères-viini on talon työhevonen, jota tuotetaan enemmän kuin seuraavan tason "Jadis" ja "Valinière" -viinejä. Barral valmistaa kaikki viininsä biodynaamisesti, käsinpoimituista luomurypäleistä, luonnonhiivoilla ja ilman rikin lisäystä. Tämä perus-Faugères on valmistettu perinteisistä eteläranskalaisista rypälelajikkeista ja se on kypsynyt kahden vuoden ajan teräs- ja sementtisammioissa, eli viinistä on turha etsiä tielle tulevia tammen aromeita.

Edessäni lasissa makoilee tumman viininpunainen, läpinäkymätön, tiivis, reunoilta syvän verenpunainen viini.

Aivan ensimmäiseksi, jo pienellä maistiaisella minut vakuutti viinin hyvin maanläheinen ja multainen tuoksu; ensivaikutelmasta löytyy maakellaria ilman korkkivikaa (semmoista vanhaa ja pölyistä fiilistä ilman ummehtuneita, homeisia fiiliksiä), kevyttä eläimellisyyttä, pölyistä maaperää ja likaista brettaa. Kun nenä tottuu rustiikkisen tiukkaan pamaukseen rupeaa kokonaisuudesta löytymään melko voimakastakin nahkaisuutta, aavistuksen verran kukkeutta, karhunvatukkaa ja yleisesti melko kypsää, lämpimän ilmaston tuntuvan paahteista, tummanpuhuvaa hedelmää.

Tiiviissä ja voimakkaanpuoleisessa maussa kypsä tumma hedelmäisyys jatkuu, mutta makuun tulee mukaan mustikkaa, nahkaa, kevyttä lihaisuutta ja luumumehua; rustiikkisuuttakin löytyy, muttei läheskään samaa vertaa kuin tuoksussa. Yleisilme on ihastuttavan puhdaspiirteinen ja erittäin aromikas; ei loppujen lopuksi mitenkään erityisen moniulotteinen (erityisesti todella vivahteikkaaseen tuoksuun verraten), mutta uskomattoman miellyttävä ja tasapainoinen, sekä melko tuntuvan tanniininen. Suutuntumaltaan viini on suunmyötäisen täyteläinen, silkkinen ja kovahkon tanniinisuutensa puolesta varsin rakenteikas. Vaikka happoja löytyykin viinistä jonkin verran, ei näin kypsä ja tummanpuhuva ole niinkään freesi kuin erittäin kiehtova ja jännittävä.

Jälkimaussa tanniinit kuivattavat suuta voimakkaasti; kielelle jää makeata tummaa marjaa, bitteriä, aromaattisia yrttejä, kevyttä nahkaa, märkää metsänpohjaa ja aavistuksen verran tummaa muttei tammiselta maistuvaa suklaisuutta.

Kokonaisuutena Barralin Faugères on yksinkertaisesti upea punaviini. Viini on uskomattoman maukas, rakenteikas ja persoonallinen viini, jossa maistuu sekä viinin alkuperä että sen tekijän kädenjälki. Tammen poissaolo tekee kokonaisuudesta yksinkertaisesti upean puhdaspiirteisen ja konstailemattoman; viini on hyvin karhea, hiomaton ja maalainen, mikä tekee siitä uskomattoman persoonallisen ja valloittavan. Runsaan tanniinisuutensa puolesta viini kaipaisi ruokaa kylkeensä, mutta näin ihastuttavalle viinille antaa mieluiten sataprosenttisen huomionsa. Vaikka viini edustaa talon peruslinjastoa, on viini kaikin puolin vakuuttava teos ja ehdoton puoltoääni luonnollisten viinien puolesta.

Vaikka viini on ns. perustason punaviiniksi hieman hinnakkaammanpuoleinen – kuten melkeinpä kaikki Groteskissa (tämä viini oli siis yksi listan edullisimmista viineistä!) – maksoi näin mainiosta viinistä aivan mielellään reilun kympin lasillisesta. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan jos Punavuoren suunnalla satutte liikkumaan!

Lyhyesti: Rustiikkinen, voimakas ja vahvarunkoinen luomupunaviini Välimeren rannikoilta. Nyt varsin nautittavissa, ihan sellaisenaankin, mutta myös mainio valinta niin keskipitkään kypsyttelyyn kuin tuhdin ruoan kumppaniksikin.

Arvio: Erinomainen – kaikin puolin miellyttävä, luonteikas ja ennen kaikkea vaarallisen herkullinen punaviini. Languedocilla ei olisi mitään ongelmaa viiniensä maineen kanssa jos kaikki sieltä tulevat viinit olisivat yhtä mainioita esityksiä kuin tämä!

Hinnan (11e) ja laadun suhde: Viiniravintola Groteskissa 12 cl lasillinen oli ihan kohtuullisen hintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti