Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.5.13

Andrea Oberto Barbera d'Alba 2010

Andrea Oberto Barbera d'Alba 2010
  • Valmistaja: Azienda Agricola Andrea Oberto
  • Tyyppi: DOC Barbera d'Alba
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Alba
  • Rypäleet: Barbera (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,20e / 12cl (Maaliskuu 2013, Ravintola Smör, Turku)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Turun mökkeilyreissullamme kävimme myös syömässä ihan kunnon ravintolassa – melkein Tintån naapurissa sijaitsevassa ravintola Smörissä. Pääruoaksi tilatun lampaan kylkeen tilasin lasillisen Barberaa, joka iski silmääni lähinnä sen takia, että kyseinen tuottaja oli tuttu Alkon hyllyiltä (jo poistuneen) Barolon muodossa. Päädyin Barberaan lähinnä sen takia, että vaikka listalla oli melko monenlaisia viinejä, sai lasissa vain paria hassua viiniä (ja vajaasta kymmenestä ranskalaisviinistä ensimmäistäkään ei myyty laseittain!) – yksi yhteinen viinipullo olisi ollut hankala valinta erilaisten pääruokiemme vuoksi ja kaksi eri viinipullo olisi tuntunut turhan pahasti budjetissamme, opiskelijoita kun kaikki vielä olemme. Barbera kuitenkin on aina velko varma valinta melko monenlaiselle ruoalle.

Mutta niin. Olisihan se ravintolan viinitarjonta ollut kiva tietää etukäteen mm. ravintolan kotisivuilta, mutta ei – mistään tarjolla olevasta viinistä ei siellä mainita sanaakaan, kunhan lätistään ympäripyöreyksiä ravintolan viinivalikoimasta. Pikkujuttu sinänsä, mutta ei kuitenkaan ihan täysin triviaali tänä Internetin valtakautena.

Väriltään viini on hyvin tumman verenpunainen.

Tuoksu on varsin tasapainoinen, vaikkakin erityisesti aluksi melko hillitty. Lasista löytyy tuoretta metsämarjaisuutta, hieman kypsänmakeata kirsikkaa, savuisuutta ja hennon mausteista tammisuutta.

Kuiva ja Barberaksi melko konsentroitunut maku on tuoksun tavoin varsin tasapainoinen; hapankirsikkaa, pippuria, tuoretta punamarjaisuutta, hentoa savuisuutta, karhunvatukkaa ja kevyttä vaniljaa. Kokonaisuus on varsin vähäinen tanniineiltaan, mutta melko tuntuvat hapot pitävät kokonaisuuden mukavan raikkaana ja ryhdikkäänä.

Jälkimaultaan viini on korkeintaan keskipitkä, mutta miellyttävän pirteä; kevyen maamaista, tumman marjaista, bitteriseen taittuvan yrttistä ja kevyesti tammista jälkivaikutelmaa piristävät kevyen kirpeät ja raa'an marjaiset hapot. Alkoholi tuo hillittyä lämmön tuntua nieluun.

Kokonaisuutena viini oli hieman yllätyksetön (toisaalta, melkein kaikki Barberat tuntuvat olevan!) mutta samalla varsin miellyttävä, tasapainoisen pirteä, mukavan marjainen ja ryhdikäs tapaus, joka toimi moitteetta niin ruoan kanssa kuin ilmankin. Plussan puolelle siis jäätiin! Suurta gastro-oenologista elämystä viinistä en onnistunut saamaan, mutta ruoan ja viinin yhdistelmä toimi varsin moitteetta, eikä myöskään mitään pahaa sanottavaa löytynyt.

Yleisesti Andrea Oberto on tehnyt varsin miellyttävän, mutta turhankin perinteisen ja turvallisen perus-Barberan, joka toimii näppäränä arkiviininä. Helsingin ravintoloiden viinien hintatasoon tottuneena (vrt. esim. varsin samantasoinen perus-Barbera Toscaninissa röyhkeät 12,20e!) viinilasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen.

Lyhyesti: Tasapainoinen, ryhdikäs ja miellyttävän vivahteikas perusviini. Barberat ovat yleensä varsin luotettavia ruokaviinejä, eikä Andrea Oberto tuonut tähän linjaan poikkeusta.

Arvio: Hyvä – hyvin luotettava ja toimiva yleisviini monille ruoille, eli kelpo valinta tähän hintaan ravintolan viinitarjontaan. Olisi ollut mukavaa, jos Smörissä olisi saanut hieman parempiakin viinejä laseittain, mutta tälläkin pärjättiin varsin hyvin.

Hinnan (7,20e) ja laadun suhde: Ravintola Smörissä 12cl lasillinen oli kohtuullisen hintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti