Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.4.13

Apis Korzenny Czwórniak

Apis Miód Pitny Korzenny Czwórniak

Ei kai vappu ole vappu ilman simaa? No ei, siksi pistin omat simani tulemaan jo aikapäiviä sitten!

Mutta olinpa tässä muutama viikko sitten bongannut Alkon uutuustuotteista mielenkiintoisen erikoisuuden – puolalaisen meadin! Nimittäin varsinainen ja alkuperäinen sima on siis todellisuudessa tätä meadia, "hunajaviiniä", ja suomalainen, makeampi, kupliva ja limonadimainen sima on todellisuudessa melko lailla suomalainen erikoisuus; muualla maailmassa sima ei siis herätä samanlaisia mielikuvia kuin Suomessa (siksi aionkin tässä arvostelussa viitata simalla suomalaiseen simaan ja meadilla näihin perinteisiin hunajaviini-simoihin.)

APIS on Puolan suurin hunajan- ja meadintuottaja ja tuottaa neljää erilaista meadin perustyyppiä, alkaen aina kepeistä ja kuivahkoista meadeista makeisiin, täyteläisiin ja hyvin alkoholisiin meadeihin. Kaikista makeimmat simat (Póltorak) valmistetaan sekoittamalla kaksi osaa hunajaa yhteen osaan vettä (jolloin nesteessä on ennen käymistä yli 500 g/l sokeria), kun taas Alkoon saapunut Korzenny ("mausteinen") on ns. Czwórniak-mead ("neljännes"), joka valmistetaan sekoittamalla yksi osa hunajaa kolmeen osaan vettä. Lopputuloksena on selkeästi kuivempi, kepeämpi ja vähäalkoholisempi mead. Nimensä mukaisesti Korzenny on myös maustettu erilaisilla mausteilla ennen pullotusta.

Väriltään Korzenny on kirkkaan kullankeltainen, lähes jälkiruokaviinimäinen ja kauniin syvä, mutta samalla selkeästi jälkiruokaviinejä ohuempi viskositeetiltaan.

Tuoksu on todella moniulotteinen, persoonallinen ja jännittävä – päällimmäisenä on selvää vehnäolutmaisuutta, banaanisine estereineen, mutta mukana on myös hunajaa, kevyttä kuminaa, moscatellista rusinaa ja kukkaisuutta. Yleisvaikutelma on eteerinen, erikoinen ja melko makea.

Korzennyn maku taas rupeaa olemaan jo niin erikoinen, ettei tiedä mitä ajatella; pitäisi varmaan olla enemmän kokemusta meadeista, että osaisi eritellä tästä kaikkea. Ensimaku on makea, mutta se paljastuukin paljon vähemmän makeaksi mitä makuhermot odottavat. Happoja tässä ei ole ollenkaan, joten kokonaisuus tuntuu hämmentävän lattealta, ponnettomalta ja vetiseltä. Kielellä silti pyörii katras toinen toistaan erikoisempia aromeja: nektarisen hunajan ohelta löytyy tuoksusta tuttua moscatellisuutta, puuta, sitruunamehua, monisyistä mausteisuutta (välillä hentoa maustepippuria, välillä kanelia, vaniljaa tai kuminaa – aromit vaihtuvat niin tiheään ettei niistä meinaa saada tolkkua) ja hentoa sherryistä pähkinäisyyttä. Tuoksun vehnäolutmaisuus on muuttunut maussa enemmän kuivatuksi olkisuudeksi. Suutuntuma on öljyinen ja samettisen pehmeä mutta samalla erikoisella tavalla ohuehko – eli vaikka erilaisia makuja löytyy paljon, ei maku itsessään ole erityisen voimakas, vaan melko hillitty ja kepeä.

Jälkimaussa kielelle jää pitkäksi aikaa makeata hunajaisuutta, voimistuvaa sherryisyyttä ja vanhentunutta leipää sekä erittäin erikoisesti Batterymaista energiajuomaisuutta – nyt olisi mukava tietää mikä mahtaa olla se akkuhappoinen pääaromi energiajuomissa! Melko hillitty (11%) alkoholi puskee hieman lämpöä kielen takaosiin ja nieluun. Jälkivaikutelma on erittäin kompleksinen ja sellainen, mitä ei ole koskaan aiemmin tullut vastaan – meadia tulee maisteltua koko ajan lisää, jotta siitä saisi paremmin tolkkua, mutta tuloksetta.

Olen hyvin hämmentynyt. Korzenny on selvästi makea, mutta silti se tuntuu varsin kuivanpuoleiselta ja hieman vetiseltä – ymmärrän siis hyvin, että tämä edustaa puolalaisten meadien kuivaa päätä. Viineihin tottunut suuni kaipaa ehdottomasti juomaan happoja, jotta kokonaisuus olisi napakampia ja raikkaampi, mutta samalla juoman hämmentävät aromit käskyttävät palaamaan lasin pariin yhä uudelleen, jotta saisin siitä paremmin tolkkua.

Jotenkin Korzenny vaikuttaa samanlaiselta erikoisuudelta kuin sake – hyvin vähähappoista, makeanpuoleista ja kaikin puolin kummallista juomaa, josta ei oikein tiedä, pitäisikö siitä pitää, mutta mielenkiinto ajaa maistamaan yhä uudelleen. Kyllähän tästä voi pitääkin, kunhan ensihämmennyksestä pääsee toipumaan! Ja tätä juomaa ihmetellessään voi todeta "hunajaviinin" tekevän meadille paremmin oikeutta kuin se perinteinen, suomalainen "sima."

Lyhyesti: Varsin omalaatuinen, hunajainen, aavistuksen sherryinen ja viinimäinen mutta hyvin vähähappoinen erikoisuus – puolalainen mead.

Arvio: OK – ilman minkäänlaista kosketuspintaa muihin "hunajaviineihin" en uskalla arvioida Korzennyä oikein suuntaan tai toiseen – siksi saa perinteinen ja turvallinen "OK" riittää. Kokemus oli kuitenkin sen verran jännittävä, että mielenkiinto makeampiin ja tuhdimpiin mead-tyyleihin on herännyt!

Hinnan (12,67e) ja laadun suhde: OK – mead on hintansa arvoinen.

Lisäksi tässä meadinmaistelun ohessa pieni Nyytti toivottaa kaikille lukijoille hauskaa vappua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti